Ο Θεόδωρος Σκαμάγκος στο IEIDISEIS.GR: Η εξαφάνιση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Γράφει στο IEIDISEIS.GR o Θεόδωρος Σκαμάγκος, Επιχειρηματίας των Logistics, MBA Marketing & Int’l Business, BSc Ιχθυολόγος, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
Παρά την έγκριση που έχει πάρει το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας από την ΕΕ, τελικώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κρατών μελών – φαίνεται να μένουν εκτός. Η απόφαση για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν κάτι προαποφασισμένο και εκκρεμούσε μόνο ο τρόπος που θα το επικοινωνούσε η Κυβέρνηση. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την συγκεκριμένη ανακοίνωση και η αναμετάδοση της είδησης δια στόματος ΥπΑν επιβεβαίωσε τις προθέσεις της που ήταν ήδη γνωστές.
Γιατί;
Επειδή τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από την Κυβέρνηση δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο φθηνό δανεισμό. Αυτό προκύπτει μέσα από το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Άρα, για να χρηματοδοτηθεί κάποια επιχείρηση φθηνά από το πακέτο των 12,7 δις. του ΤΑΑ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρομεσαία.
Ποιες επιχειρήσεις ευνοούνται: Οι μεγαλύτερες και οικονομικά πιο υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη έχουν όμως προνομιακή πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στις αγορές εταιρικών ομολόγων. Να σημειώσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΤΑΑ προβλέπει συμμετοχή μέσω τραπεζικού δανεισμού, άρα απαιτεί εγγυήσεις.
Να γιατί παρατηρήθηκαν πολλές ανακατατάξεις στα μετοχολόγια των συγκεκριμένων εταιρειών το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα γνωστών φιλοκυβερνητικών επιχειρηματιών. Όπου εκτός από τη βελτίωση της οικονομικής θέσης, παρατηρήθηκε και μια έντονη οικολογική ευαισθησία σε θέματα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή αναβάθμιση, τον κατασκευαστικό κλάδο κ.ά. Και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι εύκολα επιλέξιμες για χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων από τον τραπεζικό κλάδο.
Στη δυσμενέστερη θέση βρίσκονται πια οι μικρομεσαίοι, με υπερχρεωμένους αρκετούς εξ αυτών, οι οποίοι δυστυχώς, θα αναγκαστούν σε πτώχευση με εκκαθάριση της εταιρικής και προσωπικής περιουσίας τους. Να λοιπόν που η ελληνική version του πολλά υποσχόμενου ΤΑΑ φαίνεται να παίρνει ιδιαίτερα «εχθρική στάση» προς εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια είχαν την τόλμη να επιχειρούν στην Ελλάδα. Καθώς ήδη οι ελληνικές τράπεζες, που το πακέτο του ΤΑΑ απαιτεί τη συγχρηματοδότησή τους, και λόγω ΕΚΤ βρίσκονται σε πολύ καλή θέση ρευστότητας, τους έχουν αποκλείσει από καιρό. Δάνεια δίνονται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και με πιστοληπτική αξιολόγηση που μπορεί να κάνει η ίδια η τράπεζα, στην οποία θα υποβληθεί το επενδυτικό σχέδιο.
Κλειστές οι πόρτες λοιπόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός κι αν πουληθούν, ή συγχωνευθούν με ακαθόριστα κίνητρα και κάτω από την πίεση του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη που γεννάει περίεργα crash-tests, όπως αυτό γνωστής πλατφόρμας φαγητού.
Άλλωστε όπως μου είχε εξηγήσει παλαιότερα φιλικός μου τραπεζίτης, όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια καλή αγροτική επιχείρηση η οποία αιτείται δανειοδότησης για να παράγει, να συσκευάσει και να διαθέσει το προϊόν της έτσι ώστε να αρχίσει να σε αποπληρώνει, επιλέγεις χωρίς δεύτερη σκέψη έναν χονδρέμπορο ο οποίος έχει ήδη στο ταμείο σου κατατεθειμένες τις απαιτούμενες χρηματικές εγγυήσεις. Και κάπως έτσι η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση ψυχορραγούν, τα δίκτυα διάθεσης είναι απολύτως ελεγχόμενα και τα ισοζύγια των συγκεκριμένων κλάδων είναι μονίμως αρνητικά.
Και αν οι τεράστιες καταστροφές του καλοκαιριού «εξαφάνισαν» τα σενάρια των διπλών εκλογών του Οκτώβρη, καθώς εκτιμήθηκε ότι το πολιτικό ρίσκο θα δημιουργούσε επισφάλειες στο σχεδιασμό για την ομαλή διανομή των πόρων του ΤΑΑ, αυτές προγραμματίστηκαν πλέον για την Άνοιξη όπου όλα θα έχουν δρομολογηθεί.
Και ο διαθέσιμος πολιτικός χρόνος κρίθηκε ασφαλής για τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσια Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.