Τα μουσικά βραβεία, τα ΜΜΕ και η νεολαία
Από τον Κωνσταντίνο Ζιάβρα, Συντονιστή Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ευχαριστούμε θερμά τον real.gr για τη φιλοξενία.
Tα όσα θλιβερά και ανήκουστα συνέβησαν σε γνωστά μουσικά βραβεία, μεταξύ δύο «γνωστών» τράπερ, έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και όχι μόνο-, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη και πολλά αρνητικά σχόλια για τη μουσική σκηνή εν Ελλάδι, αλλά και την ελληνική νεολαία. Δεν θα σχολιάσω, επί του παρόντος, το φαινόμενο της τραπ μουσικής και την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας. Θα σχολιάσω, όμως, το θέμα που αφορά την ελληνική νεολαία.
Η ελληνική νεολαία βρίσκεται σε παρακμή; Δύσκολο και πολυπαραγοντικό ερώτημα για να απαντηθεί έτσι απλά. Πολλές φορές δίνεται αυτή η εντύπωση από τα ΜΜΕ. Αναρωτιέμαι, όμως, μήπως απλά προβάλλονται ειδήσεις που αφορούν το χειρότερο, αλλά επί της ουσίας, πολύ μικρό κομμάτι των νέων μας; Είναι γεγονός πως ο τρόμος, ο φόβος και η κακή είδηση «πουλάνε». Το ζούμε καθημερινά όλοι στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων (όσοι τα παρακολουθούν ακόμη). Δυστυχώς, δεν είναι ότι σπανίζουν οι καλές ειδήσεις, απλά δεν προβάλλονται για να μπορέσουν να αναπαραχθούν. Καθημερινά πολλοί νέοι και νέες, διακρίνονται εντός ή εκτός Ελλάδας στον αθλητισμό, στο θέατρο, στην ποιοτική μουσική, στην επιστήμη, ακόμη και στην επιχειρηματικότητα, λαμβάνουν υποτροφίες και διακρίσεις, αλλά δεν το μαθαίνουμε ποτέ.
Αντιθέτως, προβάλλονται και αναπαράγονται ειδήσεις που απευθύνονται στα κατώτερα ένστικτά των θεατών/ακροατών. Ειδήσεις που θα προκαλέσουν τρόμο, όπως για συμμορίες ανηλίκων που τρομοκρατούν και ληστεύουν άλλα παιδιά, για περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας κ.λπ. Χωρίς να υποεκτιμούμε σε καμία περίπτωση τα γεγονότα αυτά, που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και συνέχεια (έχουμε κάνει σχετικές προτάσεις ως Οικολόγοι Πράσινοι), θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν αφορούν και χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας μας, που παρά τα όσα της καταμαρτυρούμε, προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια ολοένα και πιο σκληρή πραγματικότητα, με ένα καθημερινό πρόγραμμα «μαραθωνίου». Σχολείο, φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμιο/σχολή, ξένες γλώσσες, αθλητισμός ή/και δουλειά του «ποδαριού», συχνά μαύρη και κακοπληρωμένη, για τους νέους μας. Ειδικά, τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ίσως, να είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σ’ αυτή τη χώρα.
Για να συμβάλλω, από τη δική μου πλευρά, στην προβολή κάποιων καλών ειδήσεων που αφορούν τη νεολαία μας, θα σταθώ, επιλεκτικά, στα εξής γεγονότα:
Πρώτον, εκ του θεσμικού μου ρόλου σε διάφορες Οργανώσεις Γονέων, ήμουν προσκεκλημένος, αυτό το καλοκαίρι, σε πολλές εκδηλώσεις στις οποίες είχα την ευκαιρία να θαυμάσω μαζί με όλους τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, νεαρά παιδιά να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στη μουσική, ελληνική ή ξένη, σύγχρονη ή παραδοσιακή. Χωρίς παρατράγουδα, χωρίς αλητείες.
Δεύτερον, σας μεταφέρω κάτι που συνέβη σε γνωστό μου και που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο συγκεκριμένος κύριος περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας , έβαλε το χέρι στην τσέπη του και καθώς το έβγαλε έπεσε στο πεζοδρόμιο κάποιο σημαντικό ποσό χρημάτων που είχε μέσα, χωρίς να το καταλάβει. Αμέσως, ακούει από πίσω του να του φωνάζουν «Κύριε! Κύριε!». Όταν γύρισε είδε ότι ένας νεαρός είχε σηκώσει τα χρήματα και του λέει: «Σας έπεσαν!» και του τα δίνει. Ο κύριος της ιστορίας μας τον κοίταξε αμήχανα και χαμογελώντας έκανε μια κίνηση να του δώσει ένα σημαντικό ποσό από τα «εύρετρα». «Όχι όχι» , του απάντησε ο νεαρός και έφυγε. Μόλις που πρόλαβε ο εν λόγω κύριος να τον ευχαριστήσει. Η ανάρτηση πήρε εκατοντάδες like, διθυραμβικά σχόλια και αρκετές αναδημοσιεύσεις. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός δεν θα αποτελούσε ποτέ είδηση σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Αντιθέτως, ίσως είδηση να αποτελούσε, η κλοπή του πορτοφολιού. Τελικά, τι μας λέει η αντίδραση των αναγνωστών της είδησης ; Πως ο κόσμος διψάει για καλές ειδήσεις, όχι μόνο για κακές. Ειδικά, για καλές ειδήσεις που αφορούν τους νέους μας, γιατί αυτό τους γεμίζει ελπίδα για το μέλλον. Γιατί η νεολαία είναι το μέλλον του κόσμου!