Να ανακληθούν από την αγορά τα ζιζανιοκτόνα με glyphosate – Ψήφισμα του 14ου Συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιούν σήμερα το πρόσφατο ψήφισμα του 14ου Συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων, με το οποίο ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάκληση της άδειας διάθεσης στην αγορά κάθε ζιζανιοκτόνου που περιέχει την δραστική ουσία glyphosate.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κόκκαλης θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα. Το Υπουργείο δεν μπορεί να λειτουργεί με διπλό πρόσωπο. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει να αδειοδοτεί σκευάσματα που περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία και να επιμένει1 ότι αυτή πληροί τα κριτήρια ασφαλείας, όταν:
– έχει ήδη καταψηφίσει την ανανέωση έγκρισης τουglyphosate (μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα) σε πρόσφατη ψηφοφορία στην ΕΕ (27/11/2017), η οποία δυστυχώς δεν κατέληξε σε σχετική απόφαση.
– συνυπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων και την προετοιμασία «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από την γεωργία.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα τα θετικά παραδείγματα χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η Ολλανδία κ.ά. που παίρνουν πρωτοβουλίες για την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate μέσα στα επόμενα χρόνια και εντείνουν τις έρευνες για εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν ήδη εναλλακτικές πρακτικές που μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση του.Το ζήτημα αυτό αφορά την υγεία όλων μας αλλά ιδιαίτερα των πολύπαθων αγροτών. Η οικολογία δεν προστατεύει μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία.
Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος
Το 14ο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάκληση της άδειας διάθεσης στην αγορά κάθε ζιζανιοκτόνου που περιέχει την δραστική ουσία glyphosate.
Η ουσία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” και ενέχεται για άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, αλλά και για την πιθανή επίδραση της στην μείωση των πληθυσμών μέλισσας (με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη να μειώνεται η παραγωγή του μελιού και να απαιτείται χειρονακτική επικονίαση εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών).
1. Βλ πρόσφατη απάντηση του Υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη σε ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ