Απόφαση του 16ου Τακτικού Συνεδρίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Ατενίζοντας το μέλλον: Πρόταση για μια νέα αρχή για το Οικολογικό / Πράσινο κίνημα στην Ελλάδα
Το 16ο Συνέδριο θεωρείται σαν μια νέα αρχή, και για τα παλαιότερα μέλη των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, αλλά και γενικότερα για την Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα, με το νέο καταστατικό του κόμματος να σηματοδοτεί αυτή τη γενικότερη διάθεση ανανέωσης και επανεκκίνησης.
Τίθενται πέντε βασικοί άξονες για μια νέα αρχή, οι οποίοι συνοπτικά έχουν ως εξής:
- Επιστροφή στις αρχικές έννοιες κι επαναπροσδιορισμός τους για την περίοδο που διανύουμε
Η οικολογία έχει για πολύ καιρό ταυτιστεί με τον περιβαλλοντισμό, καθώς ο οίκος μας θεωρείται ότι είναι το φυσικό περιβάλλον και ο πλανήτης. Αυτό είναι σίγουρα μεγάλο μέρος της αλήθειας, αλλά όχι όλη η αλήθεια. Το σπίτι μας είναι επίσης εκεί που ζούμε με τους άλλους ανθρώπους, η κοινωνία και η ανθρωπότητα. Επομένως ένας λόγος πολιτικός και προτάσεις για το μέλλον πρέπει να καλύπτουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο, αλλά και το τρίτο στοιχείο της βιωσιμότητας, την οικονομία.
Προσοχή στην διαφορά: οικο-νομία και οικο-λογία. Και τα δύο αναφέρονται εν μέρει στο περιβάλλον και εν μέρει στον άνθρωπο. Η οικονομία νέμεται/διευθύνει, ενώ η οικολογία επιστημολογεί. Έχουμε απορία γιατί τελικά η οικονομία επικρατεί και στην κακή της εκδοχή εκμεταλλεύεται μέχρι εξάντλησης τόσο το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο;
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά συστηματική αφοσίωση σε έργα, που να είναι πρωτοπόρα αλλά και εφαρμόσιμα, να βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και να πείθουν τους συμπολίτες μας να εμπιστευθούν τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
- Ενότητα του πράσινου πολιτικού χώρου, εντός και εκτός των ΟΠ
Η πολυδιάσπαση του χώρου και η αρνητική στάση μεταξύ των διαφόρων πράσινων κομμάτων και σχηματισμών δημιουργεί θέμα επιλογής των πολίτων, όταν από τα 40 περίπου ψηφοδέλτια που υπήρχαν στις ευρωεκλογές, τρία – τέσσερα σίγουρα διεκδικούσαν την εκπροσώπηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας και τουλάχιστον δύο έπαιζαν με τις ίδιες λέξεις σε άλλη σειρά… Είναι παράλογο και αυτοκαταστροφικό για τον χώρο και την χώρα όταν οι Πράσινοι σε βόρειες κυρίως χώρες της Ευρώπης πάνε καλά, να μην παγαίνουν καλά τα οικολογικά κόμματα στην Ελλάδα, με την πολυδιάσπαση και την έλλειψη συνεργασίας να είναι καθοριστικοί λόγοι. «Αν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπουν ψήφοι», όπως θα έλεγε και ο Εθνικός Ποιητής αν ζούσε σήμερα.
Τίθεται το αίτημα για ενότητα και ενωτικές κινήσεις με δεδομένο το γεγονός ότι οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι το επίσημο μέλος των Ευρωπαίων Πράσινων από την Ελλάδα, που προσδίδει σημαντική νομιμοποίηση και καλύπτει την ανάγκη για ενότητα του Ευρωπαϊκού Πράσινου χώρου. Θα πρέπει όμως να υπάρξει διάλογος μεταξύ των μερών του πράσινου χώρου.
- Ξεπέρασμα παλιών νοοτροπιών και νοητικών φραγμών
Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι εάν η οικολογία ανήκει στην αριστερά ή στη δεξιά. Ζούμε σε μια εποχή που πραγματικά αυτές οι διακρίσεις δεν σημαίνουν πολλά πράγματα. Ναι, έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους, αλλά εμείς θέλουμε τελικά να εργαστούμε για το μέλλον και τις μελλοντικές γενιές. Αν αναλωνόμαστε στο να ξαναζούμε και να ξαναπολεμάμε παλιές μάχες απλώς θα καταντήσουμε γραφικοί και χωρίς καμία επίδραση στις εξελίξεις.
Ο ελιτισμός των παλαιών πολιτικών κατηγοριών τελικά απορρίπτεται από τον κόσμο. Όταν οι εργάτες της Αμερικής ψηφίζουν, και ξαναψηφίζουν Τραμπ, ένα παγκοσμίως γνωστό παράδειγμα, τίθεται το ερώτημα τι σημαίνει αριστερά και τί δεξιά… Κι όταν όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα μιλάνε για κλιματική δράση, και η συντηρητική Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευαγγελίζεται την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, πώς καθορίζεται ποιός είναι ο νόμιμος εκφραστής της οικολογίας;
Πρέπει λοιπόν να ξανασκεφτούμε το ρόλο και τη θέση μας στη νέα εποχή, και να πείσουμε όχι γιατί εμείς πρώτοι σκεφτήκαμε πράσινα, ή γιατί εμείς το εννοούμε ενώ οι άλλοι όχι τόσο, ή γιατί οι άλλοι το κάνουν για την οικονομία ενώ εμείς όχι (έχουμε πραγματικές θέσεις για την πραγματική οικονομία όπως τώρα λειτουργεί και πώς μπορεί πραγματικά να μετασχηματιστεί;)… Ας αφήσουμε τους φιλοσόφους και τα κινήματα άλλων εποχών, έχοντας μάθει ότι είχαμε να μάθουμε από αυτά, και ας δούμε τί μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα για την ανθρώπινη ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία. Τελικά αυτά δεν είναι θέματα αριστεράς ή δεξιάς αλλά ακεραιότητας, διαφάνειας και ικανότητας.
- Άνοιγμα στον κόσμο και στα πραγματικά προβλήματα
Έτσι λοιπόν χρειαζόμαστε θέσεις που όχι μόνο αντιτίθενται σε αυτό που κάνουν ή προτείνουν οι άλλοι, όχι μόνο τί δεν θέλουμε να γίνει, αλλά και τί θετικό μπορούμε να προσφέρουμε, πώς κάτι που χρειάζεται να γίνει μπορεί να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και πρέπει να έχουμε μιαν αίσθηση του χρόνου, και στρατηγικές για ομαλή/δίκαιη μετάβαση από εδώ που είμαστε μέχρις εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Και φυσικά εκεί που θέλουμε ένα φτάσουμε θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου και οι συνάνθρωποι και συμπολίτες μας επίσης θέλουν να φθάσουν, για μια καλή ζωή, σε κλίμα ασφάλειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με προοπτικές εργασίας και αξιοπρεπών απολαβών, με το μικρότερο δυνατό ανθρώπινο και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
- Άρθρωση καθαρού πολιτικού λόγου, με θετικές προτάσεις και χωρίς αγκυλώσεις
Ναι λοιπόν στις συζητήσεις και θετικές προτάσεις για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την επεξεργασία των αποβλήτων, την κυκλική οικονομία. Αλλά ναι και στην βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος υγείας, του πολιτισμού και της παιδείας, την προστασία και εξυγίανση της γεωργικής οικονομίας, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και ακόμα της βιομηχανίας, γιατί και αυτή και υπάρχει και χρειάζεται.
Τα πιο δύσκολα προβλήματα είναι στην πραγματικότητα απλά, ιδίως στην ανθρώπινή τους διάσταση, και μόνο αν ιδωθούν έτσι μπορούν να λυθούν. Τα υπόλοιπα είναι συνήθως στρώματα από φοβίες και ομολογημένα ή ανομολόγητα συμφέροντα, που περιπλέκουν και τραβούν ενέργεια χωρίς να προσφέρουν θετικό αποτέλεσμα. Στόχευση η ενίσχυση της αποφασιστικότητας για μια νέα αρχή με ουσιαστικά αποτελέσματα για το καλό του πράσινου χώρου και το ευρύτερο καλό.