ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ | Απόφαση του τακτικού Συνέδριου, 15-16 Νοεμβρίου 2014
Πρόλογος
Το νέο Πανελλαδικό Συμβούλιο, ενδεχομένως θα είναι ένα συμβούλιο, που θα οδηγήσει το κόμμα μας στις κάλπες.
Οι λόγοι διενέργειας πρόωρων εκλογών είναι πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας,
- Πρόσκαιρα, ευνοϊκά για την κυβέρνηση, δημοσκοπικά δεδομένα.
- Ενδεχόμενα αρνητικά οικονομικά στοιχεία και εξελίξεις
- Σκοπιμότητες της κυβέρνησης να επανέλθει μετά από μία «αριστερή παρένθεση».
Το συνέδριο θέτει τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ σε εκλογική ετοιμότητα και καθορίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματος, μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση.
Ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικού πλαισίου
Για να τοποθετηθεί το κόμμα μας, θα πρέπει να έχει διαμορφώσει ένα πολιτικό πλαίσιο, μετά από σχετική ανάλυση των πολιτικών συνθηκών.
Οι πολιτικές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, δείχνουν μια πορεία σφοδρότατης πόλωσης και σύγκρουσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει κυρίως τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και οργή των πολιτών προς τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, τη βαρύτατη και άδικη φορολόγηση, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την τερατώδη ανεργία (ιδιαίτερα των νέων), τη συνέχιση της διαφθοράς και διαπλοκής, την επιμονή σε αποτυχημένες οικονομικές συνταγές που ενισχύουν γνωστά τοπικά και υπερεθνικά συμφέροντα, αλλά και την άμεση ανάγκη για αλλαγή πολιτικής και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Η σχηματοποίηση μιας λογικής “Μετώπου” διαφόρων δυνάμεων για την πολιτική αλλαγή προωθείται από το ΣΥΡΙΖΑ, αν και όχι με ξεκάθαρους όρους.
Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί απλά νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά με πρόσχημα το μνημόνιο ξεπουλά ζωτικά αγαθά και (όπως στην περίπτωση των αιγιαλών και της ΔΕΗ) προσπαθεί να ακυρώσει και κάθε μελλοντική στροφή προς τη βιωσιμότητα.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ παίρνουν θέση σε αυτές τις συνθήκες, δείχνοντας ότι δεν αρνούνται να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες για να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, εφόσον αυτό γίνει με σαφείς όρους και δεσμεύσεις αλλά και ότι δεν τηρούν ίσες αποστάσεις, σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής ζωής της χώρας. Θα πρέπει να δείξουν ότι η συμμετοχή τους σε μια διαβούλευση για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος μπορεί να προσδώσει χρήσιμα στοιχεία για την πορεία της χώρας. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι έτοιμοι ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ενδιαφέρον ή συμφωνία για μια τέτοια συνεργασία, χρησιμοποιώντας ισχυρά επιχειρήματα.
Ανάγκη παρουσίας στις επόμενες εθνικές εκλογές
Η πρόσφατη εκλογική καθίζηση έχει οδηγήσει στην απογοήτευση φίλους και μέλη του κόμματος. Συχνά ακούγονται απόψεις, ότι θα πρέπει για ένα διάστημα να απέχουμε από την κεντρική πολιτική σκηνή εστιάζοντας στην Αυτοδιοίκηση. Το συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ δεν συμμερίζεται αυτές τις λογικές για τους παρακάτω λόγους:
- Με πρόσχημα τα μνημόνια, η κυβέρνηση χαρίζει στον πελατειακό της περίγυρο ζωτικά κοινά και δημόσια αγαθά, όπως υδάτινους πόρους, αιγιαλούς, δάση, ανοικτές αστικές εκτάσεις, κ.λπ. Μπροστά σε αυτές τις επιλογές, τα κινήματα αντίστασης έχουν ανάγκη την παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, που ανέκαθεν πρωτοπορούσαν σε ζητήματα φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
- Ζητήματα όπως η διαχείριση των σκουπιδιών, αποκτούν κεντρικό χαρακτήρα στην εποχή του μνημονίου και οι πολιτικές της επόμενης διετίας είναι πιθανό να δεσμεύσουν τις επόμενες γενιές.
- Η εναλλακτική επιλογή στη σημερινή κυβέρνηση θα είναι πιθανά μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, ωστόσο, δεν έχει παράδοση κυβερνησιμότητας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα τα ευρωπαϊκά Πράσινα κόμματα έχουν παράδοση εναλλακτικής διακυβέρνησης, που η Αριστερά οφείλει να αξιοποιήσει εάν δεν θέλει να αποτελέσει μία σύντομη παρένθεση.
- Ενδεχόμενη αποτυχία της επόμενης κυβέρνησης, ανεξαρτήτως σύνθεσης, θα οδηγήσει πιθανότατα σε κατάρρευση του κοινωνικού ιστού, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, εκδοχές διεθνούς απομόνωσης της χώρας ή και σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων με γείτονες χώρες δεν πρέπει να αποκλείονται, με αποτέλεσμα μία ανεξέλεγκτη ισχυροποίηση της άκρας δεξιάς ή ακόμα και των νεοναζιστών.
Με αυτά τα δεδομένα οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, με τις μικρές μας δυνάμεις, οφείλουμε να συνεισφέρουμε τις δικές μας προτάσεις, που έχουν αποδείξει την αξία τους στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και σε ανεπτυγμένες αλλά και σε φτωχές χώρες.
Διατήρηση της αυτονομίας
Όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι μία σημαντική μερίδα πολιτών έλκεται από τις πράσινες προτάσεις, ανεξάρτητα από το εάν τελικά αυτή η στάση μετουσιώνεται σε ψήφους. Επίσης, σε όλη την Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Πράσινα κόμματα αποτελούν μια διακριτή πολιτική οικογένεια. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και γενικότερα το πράσινο κίνημα να ενσωματωθεί σε άλλες πολιτικές οικογένειες, που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να εκφράσουν τις πράσινες προτάσεις.
Επομένως οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ οφείλουν να εξασφαλίσουν τη διακριτή παρουσία των πράσινων προτάσεων στις επόμενες εκλογές.
Αυτό διασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:
- Tο Πανελλαδικό Συμβούλιο οφείλει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους ώστε το κόμμα να καταστεί έτοιμο για αυτόνομη παρουσία στις εκλογές, εάν καμία ενδεχόμενη συνεργασία δεν εξασφαλίζει τη διακριτή παρουσία των πράσινων προτάσεων. Το συνέδριο εκλέγει άμεσα εκλογική επιτροπή, που θα ξεκινήσει την προετοιμασία για τις επερχόμενες εκλογές.
- Το συνέδριο δεν αποκλείει να υπάρξουν προτάσεις κοινής καθόδου στις εκλογές με άλλα κόμματα, προτάσεις που το Πανελλαδικό Συμβούλιο οφείλει να εξετάσει στην κατεύθυνση της διακριτής μας παρουσίας, με βασικό κριτήριο το κατά πόσο συνεισφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της χώρας μας.
- Σε κάθε περίπτωση, σε συζητήσεις με άλλα κόμματα οφείλουν να εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες δεσμεύσεις σεβασμού των πράσινων προτάσεων.
- Ενδεχόμενες προτάσεις συνεργασίας από άλλα κόμματα θα κριθούν σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο.
Προγραμματικές προτάσεις για ένα νέο οικολογικό παραγωγικό πρότυπο και μια πράσινη ευρωπαϊκή πολιτική
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, είτε είμαστε παρόντες στην επόμενη Βουλή, είτε όχι, δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε με θετικές προτάσεις στη διακυβέρνηση της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταβάλουμε προσπάθεια παρουσίασης με συνοπτικό τρόπο, ενός πλαισίου από πάγιες οικολογικές θέσεις για ένα νέο, εφαρμόσιμο, οικολογικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, με κύριες κατευθυντήριες γραμμές, που θα διασφαλίζουν:
- την προστασία των κοινών αγαθών (νερό, αέρας, αιγιαλοί, δάση, υγρότοποι, ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία, κ.λπ.), την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των κατοίκων της Ελλάδας σε αυτά και τη βιώσιμη παράδοσή τους στις επόμενες γενεές,
- ένα ενεργειακό μοντέλο που θα απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση εντός 20 ετών, τη στήριξη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση,
- την αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, με έμφαση στη βιολογική και ποιοτική γεωργία,
- την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου προς πιο ποιοτικές και εναλλακτικές μορφές, σε άμεση συνέργεια με πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος,
- τη στροφή του κατασκευαστικού τομέα προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική,
- τη στροφή του εξορυκτικού τομέα προς αποκλειστικά υπόγειες εξορύξεις, υπό αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος,
- τη στροφή του τομέα των μεταφορών προς το σιδηρόδρομο,
- τη στροφή της διαχείρισης των απορριμμάτων προς πολιτικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης,
- τις ουσιαστικές αλλαγές, που θα αντιμετωπίζουν τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος,
- τις δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απλή αναλογική, τα τοπικά δημοψηφίσματα και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας,
- την εφαρμογή πολιτικών στήριξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, των μορφών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,
- τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών, όπως δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών -η ανάθεση δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες οφείλει να γίνεται με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών και όχι πρόσκαιρα οικονομικά κριτήρια,
- την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως όρο για την οικονομική εξυγίανση, με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου-δασολογίου, τη χαρτογράφηση των αιγιαλών με επιστημονικά κριτήρια, την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, ως αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις -οι χρήσεις γης πρέπει να πάψουν να αποτελούν αντικείμενο πελατειακών σχέσεων,
- ένα δίκαιο και μακρόπνοο φορολογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές και θα υποστηρίζει μία στρατηγική αναδιανομής του πλούτου και στροφής της οικονομίας σε μία βιώσιμη κατεύθυνση,
- την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών και των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία στόχο θα έχει τη βελτίωση, την αξιοκρατία και την ολική ποιότητα και όχι το διαχωρισμό τους σε πατρίκιους και πληβείους, με συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες,
- τον εκδημοκρατισμό και την ολοκλήρωση της Ε.Ε. με ριζικές αλλαγές, που θα εξασφαλίζουν την οικονομική και πολιτική ισονομία όλων των κρατών και θα σταματήσει τη διαρκή εκροή πόρων προς τις ισχυρές οικονομίες σε βάρος των ασθενέστερων,
τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της Ελλάδας στο γεωπολιτικό χάρτη, στην κατεύθυνση του αλληλοσεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες και την εξασφάλιση της αμοιβαίας δραστικής μείωσης των εξοπλισμών.
- Τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των νησιωτικών περιοχών με αυτές της χερσαίας χώρας.
- Την αντιμετώπιση των διεργασιών ερημοποίησης, η οποία βρίσκεται σε στενή σχέση με την κλιματική αλλαγή μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του δάσους, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερβόσκησης, των πυρκαγιών, των εκχερσώσεων και των αλλαγών των χρήσεων γης.
- Την απόρριψη μεγάλων σχεδίων ιδιωτικοποίησης μέσω της παραχώρησης μεγάλων δημοσίων εκτάσεων για τουριστικές επιχειρήσεις, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
- Την προστασία των μικρών και μεγάλων υγροτόπων των νησιών που συνδέονται με την παγκόσμια μετανάστευση των πουλιών.
- Την προώθηση πολιτικών για την παράκτια αλιεία και την απαγόρευση των μεγάλων μέσων καταστροφικής αλιείας στη Μεσόγειο.
- Τη διασφάλιση για πλήρη ενημέρωση των κατοίκων.
Επίσης, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρέπει να θέσουν την πανευρωπαϊκή διάσταση των ιδεών τους, την κεντρική πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό Green New Deal, την παρουσία Πράσινων κομμάτων σε γειτονικές χώρες και την αξία μιας πιθανής ευρωπαϊκής “κοκκινο-πράσινης” συνεργασίας για τη μετάβαση από τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας, σε πολιτικές αποανάπτυξης περιβαλλοντοκτόνων παραγωγικών διαδικασιών και εισοδηματικής αναδιανομής που θα αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες ανισότητες και την υπερσυγκέντρωση του πλούτου.
Αυτό το πλαίσιο θα χρησιμεύσει στην προετοιμασία του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο, αλλά και για πιθανή συζήτηση σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση προεκλογικής συνεργασίας.