ΨΗΦΙΣΜΑ 14ου Συνεδρίου Οικολόγων-Πράσινων (14-15/4/2018) – Κατά της Έρευνας και Εξόρυξης Υδρογονανθράκων σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα
Ένα μεγάλο ατόπημα συντελείται τελευταία σε βάρος της χώρας. Ένα στρατηγικό λάθος που αντιστρατεύεται ταυτόχρονα την εθνική και τις τοπικές οικονομίες, πρώτιστα όμως το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θεωρούμε αδιανόητο η παρούσα κυβέρνηση να συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που δώσανε γη και ύδωρ σε παγκόσμιους πετρελαϊκούς οικονομικούς κολοσσούς και το λόμπυ τους, υπεύθυνο για την κλιματική απορύθμιση, τη διαφθορά πολιτικών και κυβερνήσεων και δεκάδες αιματηρούς πολέμους, πρόσφατα και στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ.
Η Ήπειρος, η πρώτη από τις περιοχές για την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης έρευνας και εξόρυξης, έχει εμφανιστεί συχνά στα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν η φτωχότερη και λιγότερο ανεπτυγμένη περιφέρειά της αποτελώντας ωστόσο περιβαλλοντικά καθαρότερη και πλέον ανέγγιχτη περιφέρεια της Ένωσης (με δεκάδες περιοχές Natura 2000 και Καταφύγια Άγριας Ζωής, 2 Εθνικούς Δρυμούς, 3 Εθνικά Πάρκα, 1 Περιοχή Ramsar κτλ), δεσμεύεται πλέον χωρίς να το συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοί της, σε μια μακροχρόνια προοπτική μετατροπής της σε βαριά βιομηχανική, πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.
Με βάση την σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της πετρελαϊκής Energean Oil & Gas που έχει την ισχύ νόμου (NOMOΣ 4300, 3/10/2014), αλλά και πρόσφατες αντίστοιχες αποφάσεις-συμβάσεις με άλλες πολυεθνικές εταιρείες, παραχωρούνται τα μεγαλύτερα τμήματα της Ηπείρου, καθώς και άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, χερσαίων και θαλάσσιων, για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Οι τεράστιας σημασίας αυτές αποφάσεις, που προβλέπεται να επηρεάσουν την ζωή, την οικονομία και την εικόνα των παραπάνω περιοχών για ολόκληρες γενεές, αν όχι για πάντα, δεν έτυχαν καμίας ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Οι Τοπικές Κοινότητες που επηρεάζονται, σε καμία των περιπτώσεων δεν ενημερώθηκαν μέσω των θεσμοθετημένων και υποχρεωτικών από το νόμο γενικών συνελεύσεων των δημοτών για την ύπαρξη αλλά και τις συνέπειες αυτής της προοπτικής. Η πρόβλεψη αυτή, παρεμπιπτόντως, υπήρξε και μέσα στην ίδια την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων, που έχει μάλιστα συνταχθεί με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας. Οι πολυετείς αυτές δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί με την επίκληση του εθνικού συμφέροντος, όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν και εθνικό συμφέρον δεν προκύπτει, απ’ όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς, καθώς μάλιστα δεν έχει προηγηθεί καμία μελέτη κόστους-οφέλους.
Ένα δεύτερο σημείο, αλλά προφανώς σημαντικότερο της οικονομικής διάστασης του ζητήματος, είναι οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία των κατοίκων και στο Περιβάλλον. Η Ήπειρος, η Πίνδος και η Δυτική Ελλάδα, διαθέτουν, ως γνωστόν, σε μεγαλύτερη αφθονία από την υπόλοιπη χώρα, αλλά και σε ποιότητα, το πολυτιμότερο των φυσικών αγαθών, το νερό. Είναι γνωστό, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, ακόμη και χωρίς τα στατιστικώς αναμενόμενα μικρά ή μεγάλα ατυχήματα, επιβαρύνει τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Και στις περιοχές αυτές όπου κυριαρχούν τα ασβεστολιθικά και καρστικά πετρώματα, η προστασία του νερού μοιάζει αδύνατη. Παρόμοια ανησυχία, βασισμένη στη γνώση και εμπειρία αντίστοιχων περιοχών όπου έχει αναπτυχθεί εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει και για τους αέριους και λοιπούς ρύπους και την επιβάρυνσή τους στην υπάρχουσα και ραγδαία αναπτυσσόμενη παραγωγή εξαιρετικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και ειδικά ΠΟΠ και ΠΓΕ, η οποία έχει μάλιστα βασιστεί εμπορικά στο brand name ορισμένων από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες περιοχές.
Τέλος, η προοπτική αυτή προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στην τουριστική δραστηριότητα και ανάπτυξη της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, για προφανείς περιβαλλοντικούς όπως και αισθητικούς λόγους. Επίσης, το επιχείρημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αποτελεί μύθευμα, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, σε αντίστοιχες περιπτώσεις εξορύξεων, όπως στη γειτονική Ιταλία (Βασιλικάτα), όπου αντίθετα, έχει υπάρξει όχι μόνο απώλεια θέσεων εργασίας σε αντίστοιχους τομείς αλλά και τεράστιο κύμα μετανάστευσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχοντας διαρκώς στην κορυφή της ατζέντας μας την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εκφράζοντας την ανησυχία μας για την σοβαρή υποβάθμιση της χώρας, από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη, αλλά και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα:
Ζητούμε την άμεση ανάκληση των αδειών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και αναστολή κάθε εργασίας ΤΩΡΑ!
Ζητούμε εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις μας που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης.
Μέχρι τη καθολική απαγόρευση νέων ερευνών και εξορύξεων ζητούμε την άμεση νομική θωράκιση όλων των προστατευόμενων περιοχών από τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καθολική απαγόρευση της μη συμβατικής εξόρυξης υδρογονανθράκων όπως και όλα εκείνα τα μέτρα που δημιουργούν αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον για το πετρελαϊκό λόμπυ.
Ζητάμε από όλους τους έλληνες βουλευτές να επανεξετάσουν την στάση τους και να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους για την παράδοση της χώρας στα διεθνή πετρελαϊκά λόμπυ.
Υπογράφουμε και προωθούμε τις διαδικτυακές καμπάνιες συλλογής υπογραφών ενάντια στις εξορύξεις (π.χ. AVAAZ – Σώστε την Ήπειρο από τις εξορύξεις)
Αφήστε τα μέσα στη γη / Keep it in the Ground: ο πλούτος της χώρας είναι υπέργειος!
Αλληλεγγύη στις πρωτοβουλίες των πολιτών σε Ήπειρο και Ιόνιο