Τα αγρο-δασικά τοπία της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: οι παραγωγικές αναδασώσεις στο επίκεντρο!
Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Τετάρτη 3-3-2021, η πρώτη επιστημονική συνάντηση, που διοργάνωσε το Πράσινο Ινστιτούτο, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με στόχο την παραγωγική- οικονομική υποστήριξη της χώρας.
Στη συνάντηση, key note speakers ήταν οι κκ: Δρ. Κωνσταντίνος Ματζανάς, Δασολόγος-Λιβαδοπόνος, Αγροδασικό δίκτυο-ΑΠΘ, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Καλλιεργητής, Ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, Δρ. Σοφία Γούναρη, Γεωπόνος-Κύρια Ερευνήτρια, Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Νίκος Νικήσιανης Βιολόγος, συνεργάτης του έργου «Ecovariety» «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε.», Δρ. Ελένη Μαλούπα, Γεωπόνος, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα,
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εσπερίδας αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες, οι καινοτομίες και οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκτεταμένες παραγωγικές αναδασώσεις με όφελος για τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την αναψυχή.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Πράσινου Ινστιτούτου είναι ότι υπάρχουν ρεαλιστικές και καινοτόμες διαχειριστικές λύσεις, που απαιτούν μικρές και μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλά και διαφορετική νοοτροπία που να οδηγεί σε ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών, των τοπικών φορέων, των παραγωγών και της αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα:
- Θα πρέπει τα τοπία της Ελλάδας και της Μεσογείου να αντιμετωπιστούν ως αγροδασικά τοπία, με κατάλληλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και αλλαγές στη νομοθεσία, όπως αυτές έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
- Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να αποτελέσει άξονα αυτής της προσπάθειας το μέτρο 8.2. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, για την επέκταση των αγροδασικών συστημάτων, ένα αναγκαίο μέτρο ποιοτικής αναμόρφωσης της υπαίθρου, που όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 2007.
- Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το εγχώριο δυναμικό πιστοποιημένων ενδημικών φυτών, τοπικών ποικιλιών δέντρων και σπόρων, ώστε οι παραγωγικές αναδασώσεις να συμβάλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και, με κατάλληλη διαχείριση, στην υποστήριξη της τοπικής κτηνοτροφικής και μελισσοκομικής παραγωγής για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης τοπικών ποιοτικών προϊόντων, φρούτων και καρπών. Για το στόχο αυτό θα πρέπει επίσης να οργανωθούν ειδικά φυτώρια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου.
- Θα πρέπει να επικρατήσει η αντίληψη της δυναμικής σχέσης μεταξύ οικοσυστημάτων, αγρο-δασικής βιοποικιλότητας, μελισσοκομίας, κτηνοτροφίας και αναψυχής και να δημιουργηθούν νέα πρότυπα διαχείρισης. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλουν και τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα.
Όπως δήλωσε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος, «Έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να ανατρέψουμε ένα κλίμα χρόνιας απάθειας και αδράνειας και να συμβάλουμε στον εντοπισμό κρίσιμων ζητημάτων στη νομοθεσία, στη γραφειοκρατία και στις απαιτούμενες επιστημονικές συνεργασίες, προκειμένου να προωθηθεί ουσιαστικά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία αυτή του Πράσινου Ινστιτούτου θα συνεχιστεί με δυο ακόμη επιστημονικές συναντήσεις ειδικών, για το ρόλο των παραγωγικών αναδασώσεων στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της διάβρωσης στις 18/3/2021 και για τη δυνατότητα αξιοποίησης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις παραγωγικές αναδασώσεις στις 30/3/2021. Ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκριση τους εισηγητές Κ. Ματζανά, Π. Σαϊνατούδη, Σ. Γούναρη, Ν. Νικήσιανη και Ελ. Μαλούπα και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο που μόλις ξεκίνησε»
Το έργο αναμένεται να περατωθεί στα τέλη Απριλίου με την έκδοση ενός «οδηγού» ώστε να αξιοποιηθούν με βιώσιμο τρόπο οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από συνεργασίες.
Το έργο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή» υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF- Green European Foundation) και εντάσσεται στο έργο ««Αποδάσωση και Κλιματική Αλλαγή» του Αυστριακού Οργανισμού FREDA.
Το Πράσινο Ινστιτούτο θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την ευρωπαϊκή διάσταση για το συγκεκριμένο έργο αφού στόχος είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε μέρος των παρουσιάσεων και αναλυτικές πληροφορίες της εκδήλωσης εδώ: http://www.greeninstitute.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac/
Το Πράσινο Ινστιτούτο
Πληροφορίες: Ρήγας Τσιακίρης 6972877468, Ηλίας Γιαννίρης 6974185330