Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Για μια ανώτατη εκπαίδευση προσβάσιμη από όλες/όλους
Στο πλαίσιο της εκστρατείας-σημαίας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ «Δες τον τουρισμό αλλιώς» που ολοκλήρωσαν πρόσφατα στα Ιωάννινα, ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων και ο Κώστας Βλαχόπουλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποίησαν συναντήσεις για θέματα κοινωνικά και νεολαίας.
Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με στόχο να συζητήσουν με φοιτητές/τριες για τις προκλήσεις, τα προβλήματα, αλλά και τις ευκαιρίες που τις/τους αφορούν. Από τις συζητήσεις με φοιτητές καταγράφηκαν τα εξής δυο σημαντικά ζητήματα:
- Επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι περισσότεροι φοιτητές ανέδειξαν ως πρώτο θέμα τις δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών, την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους, την ελλιπή επικοινωνία. Ένα πρόβλημα ευρέως διαδεδομένο στα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι ότι πολλοί καθηγητές ζουν κάπου αλλού και επισκέπτονται την περιοχή μόνο για τα μαθήματα.
- Πυκνό πρόγραμμα εξεταστικής. Οι φοιτητές πρότειναν την επέκταση της εξεταστικής περιόδου.
Οι φοιτητές/τριες αναφέρθηκαν στην έλλειψη εγκαταστάσεων, καθώς τμήματα συστεγάζονται αλλά και σε θέματα κινητικότητας και προσβασιμότητας. Πολλοί περιέγραψαν ένα πανεπιστήμιο «στοιχειωμένο», όπου πηγαίνουν μόνο για μαθήματα, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί μια όαση ελεύθερου λόγου, πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας και εφαλτήριο ενεργούς συμμετοχής των φοιτητών στη ζωή του πανεπιστημίου και της πόλης.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ομάδα της Μονάδας Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Ένταξης, η οποία εργάζεται χέρι-χέρι με φοιτητές/τριες ΑΜΕΑ, με στόχο την πρόσβαση με ηλεκτρονικά μέσα για όσους φοιτούν από μακριά ή για όσους χρειάζονται εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο στα μέτρα/ ανάγκες τους. Η ύπαρξη τέτοιας μονάδας είναι από μόνη της θετικό γεγονός.
Ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε είναι ότι η Μονάδα εξαρτάται από χρηματοδότηση ορισμένου χρόνου και δεν έχει μόνιμο προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει. Και μάλιστα σε ένα πανεπιστήμιο που πέρσι είχε 465 ΑΜΕΑ με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τέλος, αν και τα νέα κτήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι εν μέρει προσβάσιμα, δεν είναι όλα. Θα έπρεπε ανά Τμήμα να υπάρχει τουλάχιστον ένα κτήριο που θα έχει : 1) πάρκινγκ 2) είσοδο 3) αίθουσα και 4) τουαλέτα προσβάσιμα για ΑΜΕΑ. Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά: 1) της υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου στην Ελλάδα και 2) της ελλιπούς οργάνωσης, διοίκησης, εκπαίδευσης και εμψύχωσης προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στον καταιγισμό μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να περάσει σύντομα η Κυβέρνηση, πάλι σπασμωδικά και χωρίς συμμετοχή / συναίνεση, προσπαθεί να αλλάξει ένα μέρος της οργάνωσης και όχι το συνολικό τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου. Σε αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε πρωτοπόροι και προτείνουμε πράσινες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις για ένα πανεπιστήμιο κέντρο δημιουργίας, βιώσιμο και δυνητικά προσβάσιμο από όλους. Δείτε τους πυλώνες των θέσεων μας για τη παιδεία εδώ.
Fun fact: Toυς περισσότερους φοιτητές τους βρήκαμε με καφέ στο χέρι, και λίγοι να έχουν επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι ή μπουκάλι για νερό. Στην ερώτηση κατά πόσο θα χρησιμοποιούσαν ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι του Πανεπιστημίου, εάν τους είχε δοθεί, απάντησαν κατά τα τρία-τέταρτα θετικά με ενθουσιασμό, ενώ κατά το άλλο τέταρτο θετικά αλλά διστακτικά. Οι απαντήσεις δείχνουν την ανάγκη για μια θετική πρωτοβουλία που θα μπορούσαν να πάρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «πρασινίσματός» τους!