«Μάνδρες» και «Μάτια» υπάρχουν και στην Κεντρική Μακεδονία
Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Φίλιππου Γκανούλη στην ThessNews
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Φίλιππος Γκανούλης, μιλά στην ThessNews για τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του, τις ανοδικές οικολογικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ απαντά για τους λόγους που δεν συμπορεύθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική στη διοίκηση Τζιτζικώστα τονίζοντας πως «δυστυχώς το περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της υφιστάμενης διοίκησης κρίνεται ανεπαρκές».
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ποια τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επιδείξει διαχρονικά συνέπεια τόσο στους αγώνες μας για το περιβάλλον όσο στα προτάγματα της πολιτικής Οικολογίας. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και θέτει στο κέντρο του αυτοδιοικητικού διαλόγου ζητήματα τα οποία φαίνεται να μη βρίσκονται παραδόξως ψηλά στην ατζέντα άλλων παρατάξεων. Για μας πρωταρχικής σημασίας ζητήματα αποτελούν η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η μείωση της ανεργίας, η κλιματική αλλαγή, η διατροφική ασφάλεια, οι βιώσιμες μετακινήσεις, η προστασία των συλλογικών αγαθών, η ενεργειακή φτώχεια, η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, η αύξηση του αστικού πρασίνου και η δημιουργία πράσινων διαδρομών, η καταπολέμηση του εθνικισμού και του ρατσισμού, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η προστασία των ζώων. Προσωπικά, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός καριέρας αλλά ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός, ενώ θα με βρείτε στο τεχνικό μου γραφείο από το χάραμα μέχρι την δύση του ηλίου. Γνωρίζω πολύ καλά το τι σημαίνει να είσαι σήμερα νέος εργαζόμενος και το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στη σημερινή αγορά που πασχίζει να σταθεί όρθια βγαίνοντας από μια πολυετή κρίση. Συμμετέχω σε πλήθος πρωτοβουλιών πολιτών στη Θεσσαλονίκη που υπερασπίζονται αξίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα κοινωνικά αγαθά και την αλληλέγγυα οικονομία, και θεωρώ τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα κοινά στοιχείο που απουσιάζει σήμερα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην Ευρώπη οι οικολογικές δυνάμεις πήραν εκ νέου σημαντικό εκλογικό μερίδιο στην αυτοδιοίκηση. Στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο;
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Βελγίου, οι πράσινοι εξέλεξαν πάνω από πεντακόσιους πενήντα οικολόγους δημοτικούς συμβούλους και πολλούς δημάρχους, ανάμεσά τους τον ελληνικής καταγωγής διαχρονικό φίλο των Οικολόγων-Πράσινων, τον Χρήστο Δουλκερίδη. Σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό των ποσοστών τους στην Βαυαρία (18%) και την γενικότερη έντονη δημοσκοπική άνοδο σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη μπορούμε να πούμε πως ένα πράσινο κύμα ελπίδας διαχέεται στην Ευρώπη. Το αν αυτό το κύμα θα αγγίξει την χώρα μας είναι στο χέρι των πράσινων αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Θα πρέπει αυτές μέσω των εφαρμοσμένων προτάσεων και των προγραμμάτων τους να πείσουν τον πολίτη πως ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, μακριά από θεωρητικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και τα κλασικά τσιτάτα του παρελθόντος. Έχω ως στόχο να θέσω στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητήματα που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του πολίτη, με μια ξεκάθαρη πράσινη πολιτική ατζέντα συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων, ενάντια στα μοντέλα κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, τον εθνολαϊκισμό και τον σκοταδισμό της Ακροδεξιάς.
Γιατί δεν συμμετείχατε σε ένα ευρύ μέτωπο που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια;
Καταρχήν να πω πως ως Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε τις συνεργασίες βαθιά στο DNA μας. Το 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να συστρατευτούμε σε ένα κοινό μέτωπο αναλαμβάνοντας τη συνευθύνη ανόρθωσης της οικονομίας μέσα στην ευρωζώνη, να γίνουμε μέρος της λύσης χωρίς να κρυφτούμε στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης και της διαμαρτυρίας, όπως εύκολα έπραξαν άλλοι. Αυτά τα χρόνια δεν προσπαθήσαμε απλά να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά να συνδράμουμε στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση μιας βιώσιμης παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.Η δική μας συμμετοχή έβαλε ένα λιθαράκι στην κατεύθυνση των πράσινων αξιών και χαρακτηριστικά αναφέρω την κατάρτιση των δασικών χαρτών, την περαιτέρω θεσμοθέτηση των περιοχών NATURA, των βιολογικών αγορών και των δασικών συνεταιρισμών, την εισαγωγή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, το Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και ο περιορισμός χρήσης της πλαστικής σακούλας αλλά και τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούμε πως η απλή αναλογική ευνοεί τις συνεργασίες ιδιαίτερα σε επίπεδο δεύτερου γύρου. Θα αναζητήσουμε τον διάλογο και τις προγραμματικές συγκλίσεις, πριν και μετά τις εκλογές, με κάθε παράταξη που ανήκει στο δημοκρατικό τόξο, και στόχος μας είναι η αυτοδιοικητική μας παράταξη να είναι όσο πλατύτερη είναι δυνατόν με κύριο γνώμονα τις αρχές της πολιτικής οικολογίας και την προοδευτική κατεύθυνση.
Ποια η στάση σας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα είναι αντικείμενο της αντιπαράθεσης προεκλογικά μεταξύ των υποψηφίων;
Πάγια θέση του πράσινου χώρου είναι, ήταν και παραμένει η άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Η αποδοχή από αμφότερες τις πλευρές μιας σύνθετης ονομασίας, ενιαίας σ’ όλες τις χρήσεις της, είναι απαραίτητη ώστε να τεθεί ένα τέρμα σε αλυτρωτισμούς και μισαλλόδοξες πολιτικές από εθνικιστικούς κύκλους. Θεωρούμε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον μια δρομολογημένη ιστορική ευκαιρία να κλείσει ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες με αμοιβαίο όφελος. Καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις πολλών συμπολιτών μου, όμως κάθε συμφωνία απαιτεί συμβιβασμούς πέρα από αφορισμούς και λαϊκιστικές κορώνες, στις οποίες πολλοί έχουν επενδύσει πολιτικά διαχρονικώς. Θεωρώ πως θα είναι σίγουρα αντικείμενο αντιπαράθεσης ως είθισται, όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι το μείζον ζήτημα αυτών των εκλογών, μιας και αποτελεί ζήτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και όχι της αυτοδιοίκησης.
Πώς κρίνετε τη διοίκηση Τζιτζικώστα;
Δυστυχώς το περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της υφιστάμενης διοίκησης κρίνεται ανεπαρκές. Η Κεντρική Μακεδονία παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία και στην φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα περιβαλλοντικά ζητήματα που μας απασχολούν εδώ και δεκαετίες εν πολλοίς παραμένουν, ενώ υπάρχουν θέματα σε πολλά κομβικά έργα υποδομής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ΠΚΜ λόγω του πληθυσμού και της έκτασής της έχει τους περισσότερους οικονομικούς πόρους από κάθε άλλη περιφέρεια. Πάνω από το 25% της απορροφητικότητας της Περιφέρειας εν σχέσει με το ΕΣΠΑ αφορά μόνο τα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης και τους κόμβους της δυτικής περιφερειακής, έργα που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από κεντρικούς πόρους και όχι από αυτούς της Περιφέρειας, γεγονός που δέχτηκε η διοίκηση της τελευταίας αδιαμαρτύρητα. Στον τομέα της πολιτικής προστασίας η διοίκηση της περιφέρειας φαίνεται να αγνοεί τις επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ σχετιζόμενα έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομίας δεν φαίνεται να προχωρούν. Περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως η Μάνδρα και το Μάτι υπάρχουν πολλές στην Περιφέρειά μας, και είναι χρέος της αυτοδιοίκησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με στόχο την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.
Από το φύλλο της THESSNEWS #137 (22/12/2018-23/12/2018)