Η υγειονομική αντιμετώπιση της Πανδημίας από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση Η περίπτωση του Δήμου Λαμιέων
Το άρθρο που υπογράφει ο Παναγιώτης Στασινός, Επικεφαλής του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Λαμιέων, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, φιλοξενήθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΝ το οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020 στην Ελλάδα, η ανεπαρκής προετοιμασία του υγειονομικού μας συστήματος, αλλά και η οικονομική δυσπραγία, καθώς και οι επακόλουθες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής και τη στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών.
Άλλωστε η Τ.Α. έχει την ευθύνη οργάνωσης και διαχείρισης προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον περιορισμό επιδημιών σαν αυτής του COVID-19.
Στο Δήμο Λαμιέων από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε τη σημασία αντίδρασης και λήψης μέτρων, ώστε να προετοιμαστεί ο δημότης γι’ αυτό που έρχεται και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα αλλά και συνέπειες στις ζωές των πολιτών.
Με την αρχική είδηση των πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα -τέλος Φεβρουαρίου του 2020- και γνωρίζοντας όσα ήδη εκτυλίσσονταν στη γειτονική Ιταλία, συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων που θα αναλάμβαναν τη στρατηγική διαχείριση κατά την πανδημία. Εκεί αναγνωρίστηκε ο ρόλος του κάθε φορέα, δημιουργήθηκε η μεταξύ τους διασύνδεση και ξεκαθαρίστηκε ο τρόπος δράσης. Ο Δήμος ανέλαβε κατ´ αρχήν την πληροφόρηση του κοινού, ώστε όλοι να αντιληφθούν για το τι πρόκειται να ζήσουμε και πως πρέπει να προφυλαχθούμε.
Έτσι υπήρξαν συνεχείς Συνεντεύξεις Τύπου, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, καθώς και η κυκλοφορία εντύπων με σαφείς πληροφορίες για την πανδημία, τα οποία μοιράστηκαν παντού -στον Δήμο (καταστήματα, φαρμακεία, τράπεζες, ιατρεία κ.λπ.) και εστάλησαν σε όλα τα σπίτια με τους λογαριασμούς ύδρευσης. Ταυτόχρονα έγιναν επισκέψεις σε όλα σχολεία (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), όπου ειδικευμένοι ιατροί ενημέρωσαν εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων για τη νόσο και τις προφυλάξεις.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους καταυλισμούς των Ρομά στην πόλη, όπου η πληροφορία φτάνει δύσκολα και οι συνθήκες ευνοούν την διασπορά του ιού. Υπήρξαν επί τόπου επισκέψεις κλιμακίων, τα οποία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο έδωσαν οδηγίες, ενώ υπήρξαν συχνά θερμομετρήσεις και μοιράστηκαν τρόφιμα, παιδικές τροφές και φάρμακα, ώστε να παραμείνουν οι Ρομά στους καταυλισμούς κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων που ίσχυαν για όλους.
Παράλληλα, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ανέλαβαν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα των πολιτών που δεν είχαν τη δυνατότητα μετακίνησης (φάρμακα, τρόφιμα, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, εξόφληση λογαριασμών, βραχιολάκι κινδύνου κ.λπ.), ενώ το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσέφερε διαδικτυακές συνεδρίες σε όσους είχαν ανάγκη με δυο δράσεις: το «Πάρε μια ανάσα!» και το «Σπίτι χωρίς πόνο!».
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πάντα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Λαμίας αλλά και με τον ΕΟΔΥ, έγιναν επανειλημμένες δειγματοληψίες με μοριακά τεστ PCR σε νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου για το συνεχή έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής.
Κατά την έναρξη του δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο, σε νέα συνάντηση των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας αναγνωρίστηκε η ανάγκη συνεχών ελέγχων με Rapid Test, ώστε ανά πάσα χρονική περίοδο να υπάρχει πλήρης εικόνα της πανδημίας στο Δήμο.
Έτσι αγοράστηκαν Rapid Test και από κοινού με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δημιουργήθηκε σταθερό σημείο ελέγχου στη Λαμία, το οποίο έκτοτε λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, όπου μπορούν να προσέλθουν με τα αυτοκίνητά τους οι πολίτες που το επιθυμούν. Επιπρόσθετα επεκτάθηκαν οι δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε υποδομές του Δήμου, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, εργοστάσια, γηροκομεία, χώρους φιλοξενίας ευπαθών ομάδων κλπ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο πάνω από 10.000 δωρεάν Rapid Test!
Οι προληπτικό έλεγχοι μάλιστα βοήθησαν ώστε να ξεπεραστεί και να μην υπάρχει διασπορά του ιού όπως υπήρξε στις αρχές του 2021 σε καταυλισμό Ρομά της περιοχής.
Όλα τα παραπάνω επέτρεψαν να υπάρχει συνεχής γνώση του επιδημιολογικού φορτίου, οι πολίτες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να λάβουν την αρωγή που χρειάζονται οι αναξιοπαθούντες, να τύχουν υγειονομικής γρήγορης αντιμετώπισης οι νοσούντες και να μείνει έτσι η διασπορά του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα, έντεκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ο Δήμος Λαμιέων στέκεται όρθιος απέναντι στον ιό με ελάχιστα κρούσματα και οι πολίτες θεωρώ πως νιώθουν ασφαλείς.
Όμως υπάρχουν ακόμη στοιχήματα που στο κατώφλι του τρίτου κύματος της πανδημίας πρέπει να κερδηθούν, όπως:
– Η αρωγή του Δήμου στη Πολιτεία για τη δημιουργία Εμβολιαστικών Κέντρων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, για γρηγορότερο εμβολιασμό των δημοτών μας και
– Η επέκταση και ενδυνάμωση του νεοσύστατου ΚΕΠ Υγείας, ώστε να συνεχίσει ο προληπτικός έλεγχος που σώζει ζωές στις παθήσεις οι οποίες δημιουργούν μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα στον Ελληνικό Πληθυσμό.
Η Τ.Α. αξιοποιώντας όλο το στελεχιακό της δυναμικό με οργάνωση, προγραμματισμό, συντονισμό και κυρίως σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς αποδεικνύει έμπρακτα πως μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί την υφήλιο, αλλά και να επιτελέσει το ρόλο της στη πρόληψη και προαγωγή Υγείας των δημοτών της.