Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα στο PERIPTERON.EU: Η υγεία χρειάζεται θεμελιώδεις αλλαγές
Από την Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ευχαριστούμε θερμά το PERIPTERON.EU για τη φιλοξενία
Η ανακοίνωση τον Μάρτιο της πρόθεσης του Υπ. Υγείας να θεσμοθετήσει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία, ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας και για τους πολίτες. Ο λόγος προφανής. Αν κάποιος πολίτης πρέπει να χειρουργηθεί απογευματινή ώρα σε δημόσιο νοσοκομείο, θα πρέπει να επωμιστεί το 30% του κόστους της επέμβασης, καθώς και το σύνολο της αμοιβής του ιατρού!
Όταν όλη η ανθρωπότητα μετρά ακόμα τις πληγές της από την πανδημία του κορονοϊού, η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να ανοίξει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης της υγείας, επιβεβαιώνει πως όχι μόνο δεν έμαθε τίποτα από τη συγκυρία, αλλά και ότι επί της ουσίας αδιαφορεί για τους πολίτες της χώρας.
Το βασικότερο όλων: Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.
Η πανδημία επιβεβαίωσε περίτρανα πόσο αναγκαίος είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδιαμόρφωσης της υγείας είναι καθοριστικής σημασίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με προτεραιότητες την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την πρόληψη, τη αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ με την απαραίτητη στελέχωση τους, χωρίς εκπτώσεις.
Για όσους θέσουν το ερώτημα «που θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά», ή «είναι πανάκριβες ουτοπίες» η απάντηση είναι πως χρειάζεται όραμα, θέληση και ισχυρή πολιτική βούληση η οποία θα αντιταχθεί στους παρασιτικούς μηχανισμούς της διαφθοράς, της διαπλοκής, της σπατάλης, της εξυπηρέτησης ημετέρων.
Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία είναι ανέφικτη. Χρειάζεται στελέχωση των νοσοκομείων σε εξειδικευμένο προσωπικό ιατρών και νοσηλευτών και όπως είναι σήμερα υποστελεχωμένα, ο σχεδιασμός για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους είναι πρακτικά ανεφάρμοστος.
Με τη λογική της Κυβέρνησης δημιουργούνται στο ΕΣΥ ιατροί δυο ταχυτήτων, με τους νεότερους να αντιμετωπίζουν το τεράστιο ζήτημα της απορρόφησής τους.
Από την άλλη ο ασθενής, πέρα από τα χρήματα που ήδη πληρώνει για ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα κληθεί να πληρώνει έξτρα τις αμοιβές χειρουργείου και ιατρού.
Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, που εκτιμούμε θα οδηγήσει αρχικά στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση των χειρουργικών υπηρεσιών. Και μετά; Τι θα έχει σειρά;
Σε μια δημοκρατική χώρα η Υγεία θα πρέπει να είναι ισότιμης πρόσβασης για όλους, με πρωτεύοντα στόχο την ενίσχυσή των ασθενέστερων και οικονομικά αδύναμων.
Να γιατί πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη και θωρακισμένη από παρεμβάσεις πολιτικών αεριτζήδων η ύψιστης σημασίας ύπαρξη σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού Δημόσιου Φορέα Υγείας.
Δομές και ανθρώπινο δυναμικό
Οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων της συντήρησης έθεσαν τη υγεία των πολιτών σε δεύτερη μοίρα, οδήγησαν σε ένα «γηρασμένο» και «κουρασμένο» υγειονομικό προσωπικό, που δεν ανανεώθηκε με σταθερές ροές προσλήψεων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε περίτρανα κατά την κρίση του κορονοϊού.
Η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας ανέδειξε τον κίνδυνο του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας από την φροντίδα που θα έπρεπε να λαμβάνουν ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Ο ιδιωτικός τομέας απλά «ανασήκωσε στους ώμους του» κάνοντας ότι μπορούσε, όσο μπορούσε, αλλά μόνο για όσους είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν.
Απαιτούνται απλές και αποφασιστικές πολιτικές, μακριά από συμφέροντα, που εμποδίζουν την ικανοποίηση ακόμη και άμεσων προτεραιοτήτων:
Εκ θεμελίων αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών μέσω της αναβάθμισης του θεσμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και δομών που θα υποδέχονται τους ασθενείς και θα καθορίζουν την κρισιμότητα μιας κατάστασης, ώστε εν συνεχεία, μόνο τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας να οδηγούνται στα νοσοκομεία.
- Επαρκείς, πλήρως εξοπλισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βάσει των βέλτιστων ιατρικών προτύπων λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιομορφία της χώρας, αλλά και τον πληθυσμό.
- ΕΚΑΒ με ικανό αριθμό ελικοπτέρων για χρήση στα νησιά ή δύσβατες ορεινές περιοχές της Ελλάδας για μεταφορά στα κέντρα των επειγόντων περιστατικών, ικανό αριθμό ασθενοφόρων και βεβαίως αναγκαίου προσωπικού.
- Ανανέωση του «γηρασμένου» ΕΣΥ με άμεση πρόσληψη όσων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού απαιτούνται, χωρίς περιορισμούς και υπαναχωρήσεις.
- ΕΣΥ αποκεντρωμένο με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
- Το σημαντικότερο όλων, πλήρης, δωρεάν και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους πολίτες της χώρας χωρίς περιορισμούς της πίσω πόρτας.
Για να επιτευχθούν αυτά τα πρώτα βήματα, χρειάζεται πολιτική βούληση. Δυστυχώς είμαστε βέβαιοι, πως τα συντηρητικά κόμματα παλαιάς κοπής που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, δέσμια της διαφθοράς και της διαπλοκής, δεν θα χτυπήσουν τη γροθιά στο τραπέζι. Δεν το επιθυμούν κιόλας. Αλλά, χωρίς πυγμή, προοδευτική πυγμή, κανένα παλαιωμένο σύστημα δεν μπορεί να εξυγιανθεί.