COVID στην Βρετανία- Λάθη & Πλάνο
Ευχαριστούμε την ειδησεογραφική ιστοσελίδα PERIPTERON.EU που φιλοξένησε το άρθρο της Ευθαλίας Ρούσσου, Τομεάρχη Υγείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Δεν ξέρω αν κατά την περίοδο της Ισπανικής γρίπης οι άνθρωποι έχουν καταγράψει τις εμπειρίες τους. Έχουμε δει ιστορικές φωτογραφίες με κρεβάτια στη φύση και νοσοκόμες με μακριές ποδιές να περιποιούνται ασθενείς δίπλα σε κυρίες με κρινολίνα και μασκούλα! Αυτές οι φωτογραφίες ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την εμφάνιση του κορονοϊού. H πανδημία του κορονοϊου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στα 100 χρόνια -δηλαδή σε 4 γενιές ιατρών. Ακόμα και τη δεκαετία του ’90 η διαδικασία των δημοσιεύσεων επιστημονικών άρθρων ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα, συγκριτικά με το σήμερα. Η αποστολή του άρθρου έκανε 3-4 μήνες, η αλληλογραφία κρίσης άλλους 2-3, οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε την ταχύτητα στη διάχυση της πληροφορίας το 1918. Μπορεί επίσης να φανταστεί μια ανάλογη κατάσταση το 1918 με πολύ λιγότερα μέσα αντιμετώπισης, όπως αντιβιοτικά, διασωληνώσεις, έλεγχο ιχνοστοιχείων, μόνιτορ κ.ά.
Η εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας
Από τον Φεβρουάριο 2020, η συνάδελφος Μαρία, από το Μιλάνο, μας έστελνε μηνύματα καθημερινά και μας έλεγε: «Είναι πόλεμος! Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ζούμε! Κλείσαμε τα ιατρεία και πήγαμε στους θαλάμους COVID! Πεθαίνουν 3-4 την ημέρα από κάθε θάλαμο, αλλά έρχονται 10 νέοι για εισαγωγή. Δεν υπάρχουν αρκετά μηχανήματα για οξυγόνο. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε!»
Στις 13 Μαρτίου 2020 η Διευθύντρια του νοσοκομείου στο Βόρειο Λονδίνο μας κάλεσε σε σύσκεψη και μας ενημέρωσε: «Κάθε χρόνο στη Βρετανία πεθαίνουν 14.000 άνθρωποι από τη γρίπη! Μια γρίπη είναι, θα το αντιμετωπίσουμε! Με παρόμοιο καθησυχαστικό τρόπο βγήκε κι ο Boris Johnson, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το Βρετανικό λαό, όπου με πολύ κυνικό τρόπο είπε: «Θα χάσουμε μερικούς κοντινούς μας συγγενείς αλλά θα δημιουργήσουμε ανοσία αγέλης και θα το ξεπεράσουμε». Τα υπόλοιπα έχουν περάσει πλέον στην ιστορία με την αρρώστια του Bons και το lockdown.
Επιστρατεύτηκαν έως και οι ψυχίατροι. Οι γιατροί κλήθηκαν να αποφασίζουν ποιος ασθενής θα μπει σε αναπνευστήρα και ποιος θα αφεθεί στη μοίρα του κορονοϊού, λόγω των πολλών συνοδών νόσων που έφερε, με άγνωστη έκβαση.
Για να δημιουργήσει άδειες κλίνες η διοίκηση του νοσοκομείου έστειλε τους υπερήλικες σε οίκους ευγηρίας. Κανείς όμως δεν ήξερε τότε πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός. Οι διακομισθέντες έφεραν τον COVID19 και μόλυναν τους φιλοξενούμενους διαμένοντες των γηροκομείων. Πήρε πολύ καιρό να καταγραφούν όλοι αυτοί οι θάνατοι, με τη Βρετανία να καταγράφει ρεκόρ (πάνω από 127.000 θάνατοι αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο). Υπήρξαν και διαρροές, διότι πολλοί έφευγαν από τα νοσοκομεία, αλλά μετά από μερικές μέρες πέθαιναν στο σπίτι τους, οπότε και η τρομακτική φθορά της Κυβέρνησης από την κρίση COVID19, που έδωσε ένα ισχυρό μάθημα στον Boris Johnson, γεγονός που τον οδήγησε στο να κάνει ένα βήμα πίσω.
Μετά την εισαγωγή του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο και την εθνική αγωνία αν θα επιζήσει, σφραγίστηκαν όλα. Ο Boris Johnson βγήκε από το νοσοκομείο ισχνός και εμφανώς ταλαιπωρημένος από την εμπειρία του. «Μείνετε σπίτι!», ήταν το μήνυμα. Τον Ιούλιο του 2020 η κατάσταση ηρέμησε. Βγήκαν όλοι έξω και νόμισαν ότι αυτό ήταν. Σιγά-σιγά άρχισαν να κυκλοφορούν και θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Τι συνέβη με τα πρωτόκολλα των διαφορετικών εμβολίων
Τον Ιανουάριο του 2021 άνοιξαν τα σχολεία για 1 μέρα και έκλεισαν την αμέσως επόμενη. Κηρύχθηκε γενικό lockdown και διαμορφώθηκε το φιλόδοξο πλάνο 400.000 ημερήσιων εμβολιασμών. Το πλάνο της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας ήταν να εμβολιστεί όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γίνεται με τουλάχιστον την πρώτη δόση, ξεκινώντας από τις ευάλωτες ομάδες. Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί περίπου 32 εκ. Βρετανοί.
Για να επιτευχθεί αυτή η ταχύτητα εφάρμοσαν κάποιες «επιστημονικές αλχημείες» αναφορικά με τα δεδομένα από τις μελέτες εμβολίων διαφορετικών εταιρειών, όσον αφορά στα χρονικά όρια που έπρεπε να γίνονται οι δόσεις ή τα ηλιακά γκρουπ πάνω στα οποία εφαρμόστηκαν τα ερευνητικά πρωτοκόλλα.
Το άνοιγμα της αγοράς και τα διαβατήρια εμβολιασμού
Μετά από ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού αποφάσισαν να ανοίξουν την αγορά σταδιακά.
Πρώτα άνοιξαν τα σχολεία (8 Μαρτίου) με υποχρεωτικά rapid test 2 φορές την εβδομάδα. Στις 12 Απριλίου 2021 άνοιξαν κάποιες κατηγορίες επιτηδευματιών, όπως τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα καφέ, αλλά και οι εξωτερικοί χώροι των pub. Πάντα με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων.
Τον Μάιο αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα επιτηδεύματα όπως η εστίαση, πάντα με περιορισμό στον αριθμό ανθρώπων και ακολουθώντας κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας.
Στο πλάνο της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία διαβατηρίου εμβολιασμού. Είναι άγνωστο αν θα ευδοκιμήσουν αυτές οι προτάσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια προσπάθεια μεθοδικής πορείας με στόχο την επαναλειτουργία της αγοράς και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.