Το βαλκανικό πρόβλημα του κορονοϊού και η ελληνική οικονομία
Το άρθρο για το Βαλκανικό πρόβλημα του κορονοϊού το υπογράφει ο Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Ηλίας Παπαθεοδώρου, και φιλοξενήθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Το πιο αξιόλογο στατιστικό στοιχείο για την πορεία του κορονοϊού -και το πιο στενάχωρο- είναι δυστυχώς οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Ελλάδα καταφέραμε να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τις μεγάλες ηλικίες και έτσι δεν έχουμε καταγράψει τους αριθμούς θανάτων που κατέγραψαν άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή των Βαλκανίων.
Στη σχετική λίστα βρισκόμαστε στην 49η θέση (8.2.2020), αφού οι 5.997 θάνατοι αντιστοιχούν σε 577 ανά εκατομμύριο. Αλλά οι γειτονικές μας χώρες δυστυχώς καταγράφουν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Είναι σαφές πως αν η επιδημιολογική πίεση στα βόρεια σύνορά μας συνεχιστεί θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και το 2021, αφού έξι βαλκανικές χώρες δηλώνουν πάνω από 1.000 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Η Σλοβενία καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως με 1.748 θανάτους ανά εκατομμύριο (για χώρες με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου), η Βοσνία την έκτη χειρότερη με 1.473, η Βόρεια Μακεδονία τη δέκατη χειρότερη με 1.414, η Βουλγαρία τη δωδέκατη χειρότερη με 1.362 και ακολουθούν η Κροατία με 1.271, η Ρουμανία με 990, το Μαυροβούνιο που καταγράφει 1.341 θανάτους ανά εκατομμύριο αλλά έχει πληθυσμό κάτω του εκατομμυρίου. Επιδόσεις καλύτερες της Ελλάδας έχουν η Αλβανία με 512 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Τουρκία με 317, αλλά πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ελλάδα λοιπόν δέχεται συνεχώς μια επιδημιολογική πίεση στα βόρεια σύνορά της και γι’ αυτόν τον λόγο ορθά η κυβέρνηση πολλές φορές το 2020, είτε έκλεισε τα βόρεια σύνορα είτε επέβαλε αυστηρά μέτρα. Για το 2021, η πίεση αυτή θα δημιουργήσει ένα ακόμα δύσκολο πρόβλημα που χρειάζεται λύση, αφού η Ελλάδα βασίζεται σ’ ένα σημαντικό βαθμό στις βαλκανικές χώρες για εποχικό εργατικό δυναμικό αλλά και, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για τον τουρισμό.
Την άνοιξη θα υπάρξει άμεση ανάγκη για εργατικό δυναμικό στην ελληνική αγροτική παραγωγή και κατά το Πάσχα ελπίζουμε να αρχίσει η φετινή τουριστική περίοδος. Η ελληνική οικονομία έχει άμεσα ανάγκη μια ανάσα το 2021 μετά το εξαιρετικά δύσκολο 2020.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα δυσκολότερο για την Ελλάδα από τη στιγμή που οι περισσότερες βαλκανικές χώρες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., οπότε δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια που θα διασφαλίσει η Ε.Ε. για τους πολίτες της. Δεν μπορούμε δηλαδή να περιμένουμε πως οι πολίτες χωρών, όπως η Αλβανία ή η Σερβία, θα έχουν εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο εγκεκριμένο στην Ε.Ε. μέσα στους επόμενους μήνες. Κάποιες από τις βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, έχουν μια περιορισμένη πρόσβαση στο ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ 5, αλλά είναι αμφίβολο εάν οι ποσότητες θα είναι επαρκείς.
Το πρόβλημα των εισαγομένων κρουσμάτων από εποχικό εργατικό δυναμικό και τουρισμό δεν θα το αντιμετωπίσει μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλα μέλη της Ε.Ε. όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία αφού πολλοί πολίτες Βαλκανικών χωρών επιθυμούν εργασία στις χώρες αυτές. Αρα η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα για να διασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλιστούν εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και για εκείνους βαλκανικών χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Ο σωστός εμβολιασμός των βαλκανικών χωρών είναι εξαιρετικά σημαντικός για το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας.
Ο αριθμός των εμβολίων που χρειάζονται για τις χώρες στα βόρεια σύνορά μας δεν είναι μεγάλος, οπότε κι ο εμβολιασμός εκείνων των πολιτών θα συμβάλλει πολύ στο να ανοίξει η χώρα και η οικονομία με ασφάλεια. Επιπλέον, υπάρχει και το ηθικό ζήτημα της υποστήριξης χωρών που είναι οικονομικά ασθενέστερες και των προσφύγων με εμβολιασμούς. Οπως και να το σκεφτεί κανείς, το να συμβάλει η Ελλάδα στο να γίνει σωστός εμβολιασμός των γειτόνων της και των ασθενέστερων μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει για τη χώρα.