ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιλαμβανόμαστε ότι με την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση του COVID-19. Μαζί, μπορούμε να φτιάξουμε ένα άλλο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέλλον, ένα μέλλον που να είναι περισσότερο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ανθεκτικό. Ωστόσο, το ερώτημα σε είναι: Σε ποιον κόσμο θέλουμε να επιστρέψουμε;
Με αυτό το σχέδιο καλούμε τον καθένα από εμάς να ενωθεί, να αξιοποιήσει τον απίστευτο συλλογικό πλούτο υλικών και πνευματικών πόρων των λαών της Ευρώπης, να δρομολογήσει την ανάκαμψη, από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, στον πιο φιλόδοξο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται αναγκαίο να δράσουμε άμεσα προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη που θα διασφαλίζει ότι τα συστήματα υγείας μας μπορούν να συνεχίσουν να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες μας και ότι η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και την πρόληψη των καταστροφών.
Επιπλέον, πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η ιδιαίτερη φροντίδα στους ασθενείς και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και να διασφαλιστεί ότι οι θεραπείες και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα προς όλους.
Κάθε σχέδιο ανάκαμψης οφείλει να θέτει ως βασικό του στόχο την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών όλων των ανθρώπων και το μέλλον του πλανήτη μας. Χρειάζεται, τώρα, μια θεμελιώδης αλλαγή στη λειτουργία της οικονομίας μας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταμείψουμε τις μεγάλες εταιρείες και τους μετόχους τους για τη συνέχιση των επιζήμιων πρακτικών του παρελθόντος. Αντ’ αυτού, όσοι λαμβάνουν δημόσια οικονομική στήριξη πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C. Οι μισθοί των CEOs θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο, ενώ τα μερίσματα, τα μπόνους και η αγορά μετοχών δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια. Θα πρέπει, επίσης, να αποκλειστούν οι δημόσιες διασώσεις για τις εταιρείες που αποφεύγουν να καταβάλλουν φόρους μέσω φοροαποφυγής ή με προσφυγή σε φορολογικούς παραδείσους.
Για να σφυρηλατήσουμε ένα νέο ανθεκτικό μέλλον χρειαζόμαστε μια οικονομία που να εξυπηρετεί τους πάντες και να είναι περισσότερο σε αρμονία με τον εύθραυστο πλανήτη μας. Η «Πράσινη Συμφωνία» πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της στρατηγικής μας ανάκαμψης, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και να καταστεί η οικονομία μας ικανή για να εξυπηρετήσει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.
Θα ήταν μια τραγική αποτυχία ηγεσίας και οράματος να μην αδράξουμε τη στιγμή ώστε να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά για να οικοδομήσουμε την πιο πράσινη, ανθεκτική, δικαιότερη, ισότιμη για κάθε φύλλο, σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατική ΕΕ που χρειαζόμαστε.
Ζητούμε ένα μεγάλο βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο κινητοποιώντας 5 τρισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια. Προτείνουμε θεμελιώδεις αλλαγές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συμβάσεων μηδενικού ωραρίου, του τέλους της υπαμειβόμενης-φτωχοποιημένης εργασίας και θέσπιση καθολικού συστήματος κοινωνικής προστασίας. Μια συμφωνία φροντίδας για την Ευρώπη μπορεί να επικεντρώσει εκ νέου την ενέργειά μας στις υπηρεσίες φροντίδας, κοινωνικής και σχολικής εκπαίδευσης, αναθεωρώντας τους κανόνες ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής, την προσφορά στέγασης και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
Αυτή η κρίση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην προβληματική σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Η αποψίλωση των δασών, η παράνομη εμπορία άγριων ειδών και η καταπάτηση φυσικών οικοτόπων από τους ανθρώπους είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωση νέων ιών, όπως ο COVID-19. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ιδίως η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιδείνωσε περαιτέρω την ικανότητά μας να ανακάμψουμε άμεσα. Πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για την προστασία και τη δημιουργία ενός υγιούς φυσικού κόσμου, ο οποίος με τη σειρά του θα μας προστατεύσει από παρόμοιες πανδημίες. Ως μέρος της δέσμης μέτρων για την ανάκαμψη, η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να δώσει το έναυσμα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι τομείς της θα βρεθούν σε πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Η αποκατάσταση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και ο περιορισμός της ρύπανσης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της ΕΕ. Προτείνουμε μια νέα σχέση με τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα, κατασκευάζουμε και ανακαινίζουμε κτίρια, τροφοδοτούμε τα σπίτια μας, ταξιδεύουμε και μεταφέρουμε αγαθά. Για τη συλλογική μας επιβίωση, και αυτή του πλανήτη μας, αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια, αλλά άμεση ανάγκη.
Τέλος, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Ε.Ε. απειλούνται η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ε.Ε. οφείλει να αντιταχθεί ενεργά στα αδέξια μέτρα για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και του παγκόσμιου κύματος αυταρχισμού. Η ψηφιακή επανάσταση πρέπει να έχει ως πρώτη συνιστώσα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
Θα βγούμε από αυτή την κρίση δυνατότεροι και σοφότεροι, καθώς ένα καλύτερο μέλλον είναι δυνατό.
Ας μη χάσουμε κι αυτήν την ευκαιρία!