H διάβρωση των ακτών σοβαρό περιφερειακό πρόβλημα
Του Γιώργου Κανελλη στο thebest.gr
Η διάβρωση των ακτών, όλο και πιο ορατή από τον καθένα, επηρεάζει την ισορροπία των οικοσυστημάτων αλλά και την κολυμβητική και ευρύτερα τουριστική χρήση τους.Μετά την παρουσίαση, προ εξαμήνου, της Μελέτης για τις ακτές της Δυτικής Αχαΐας, τα βασικά δεδομένα του ζητήματος είναι τα παρακάτω:
- Έχει δρομολογηθεί άλλη μελέτη, 4 εκατομμυρίων, για τις ακτές από Ροδινή και ανατολικά ως την Κόρινθο.
- Είναι ΕΚΤΟΣ πεδίου οποιασδήποτε μελέτης το κύριο μέρος του Δήμου Πατρέων, περιλαμβανομένου του Καστελλοκάμπου και του Ρίου, όπου η διάβρωση είναι ορατή και μέχρι τον Ψαθόπυργο.
- Η μελέτη της Δυτικής Αχαΐας στρέφεται στα λεγόμενα “σκληρά” μέτρα : έξαλοι (πάνω από την επιφάνεια) τσιμεντένιοι κυματοθραύστες, ή προστασία, με ογκολίθους. Επιλογή που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην δογματική στάση του Αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού που θεωρεί, τις ύφαλες κατασκευές, γενικώς, μη αποδεκτές από πλευράς ναυσιπλοΐας.
- Παράλληλα απουσιάζει (σκανδαλωδώς θα λέγαμε) μια πολεοδομική μελέτη των κτισμένων παραθαλάσσιων περιοχών, όπου η ανοχή σε πολεοδομικά εγκλήματα όπως το κτίσιμο στο αιγιαλό ή η κατασκευή δρόμων σε αυτόν ή ακόμη και σε μπαζωμένη θάλασσα, μετατρέπει τις “σκληρές” λύσεις των ογκολίθων προστασίας σε μονόδρομο, κάτι που όμως καταργεί την κολυμβητική αξία των παραλιών.
Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ θεωρούμε αναγκαία:
- Την άμεση λήψη αποφάσεων για την κάλυψη του μελετητικού κενού που αφορά τυ θαλάσσιο μέτωπο του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Πατρέων.
- Το διάλογο με το Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού για πιο ευέλικτες λύσεις.
- Τη λήψη μέτρων για την απελευθέρωση προς τη θάλασσα μέρους των φερτών υλικών που εγκλωβίζονται στα φράγματα.
- Την επιθεώρηση όλου του θαλασσίου μετώπου του καλλικρατικού Δήμου Πατρέων με στόχο την διαπίστωση των καταστροφικών για τον αιγιαλό επεμβάσεων (κτίσματα, μάντρες, στηθαία, δρόμοι), και την θέση προτεραιοτήτων για τη σταδιακή αλλά χωρίς οπισθοδρομήσεις άρση τους. Είναι ανάγκη η αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης όλων στις ακτές, και για λόγους ασφαλείας, σε περίπτωση ανάγκης.
Το πολεοδομικό έγκλημα και οι αυθαίρετες και κοντόφθαλμες επεμβάσεις στον αιγιαλό όσο και στην θάλασσα σε επαφή μ’ αυτόν συντελούν στην διάβρωσή τους, επομένως και στην κάθετη πτώση της κάθε είδους αξίας τους.Πρέπει να βάλουμε τάξη στις παράκτιες περιοχές. Όποιοι κι αν αντιδρούν, η αναψυχή όλων η ασφάλεια και η ανάπτυξη προηγούνται.
*Πρώην περιφ. Σύμβουλος, υποψήφιος με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ στην Αιτωλοακαρνανία