Γυναίκες στην εξουσία
Από την Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα στην Εφημερίδα των Συντακτών, Οικονομολόγο, Συνεκπρόσωπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Όταν μάθαμε ότι στο «τιμόνι» της Φινλανδίας ηγείται πλέον γυναίκα, και μάλιστα νέα και ωραία, ασυναίσθητα ανατρέξαμε στις γυναίκες που έχουν αναλάβει την ηγεσία των χωρών τους. Ισχυρές, αποφασισμένες, δυναμικές, οι γυναίκες που έλαβαν ανώτατη πολιτική εξουσία απέδειξαν πάνω από όλα ότι είναι ικανές όχι μόνο να ηγηθούν, σ’ έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο, αλλά να αποτελέσουν παράδειγμα για την αποτελεσματικότητά τους και τη στρατηγική τους, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης. Άνγκελα Μέρκελ, Μάργκαρετ Θάτσερ, Ίντιρα Γκάντι, Μπεναζίρ Μπούτο, Γιούλια Τιμοσένκο, και πολλές άλλες από παλαιότερες εποχές, όπως οι βασίλισσες Ελισάβετ και Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, έλαβαν τον ανώτατο θώκο και διακρίθηκαν.
Στο σήμερα
Ο ορισμός της τριαντατετράχρονης Σάνα Μάριν στην πρωθυπουργία της Φινλανδίας κατέρριψε το ρεκόρ του νεαρότερου πρωθυπουργού, που μάλιστα το κατείχε μια άλλη γυναίκα, η εν ενεργεία πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.
Μάλιστα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Σάνα Μάριν στελεχώνεται από δώδεκα γυναίκες, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, σε σύνολο δεκαεννέα υπουργών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στο τιμόνι των τεσσάρων από τα πέντε κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση της Φινλανδίας βρίσκονται γυναίκες, με τις τρεις σε ηλικία αντίστοιχη της Μάριν. Ξέρετε πόσες γυναίκες λαμβάνουν υπουργικό αξίωμα στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση; Δύο.
Όσον αφορά στις σκανδιναβικές χώρες, η ισότητα των φύλων είναι πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που ξεχωρίζει τη Σάνα Μάριν, πέραν του νεαρότατου της ηλικίας, είναι ότι είναι παιδί ομόφυλου ζευγαριού, αποτελούμενου από δύο γυναίκες. Επιπλέον, η ίδια δεν είναι παντρεμένη με τον σύντροφο της, και συζούν μεγαλώνοντας το παιδί τους.
Η Μάριν και τα ελληνικά fake news
Και ερχόμαστε στη χώρα μας, και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ, τη Σάνα Μάριν. Έτσι λοιπόν, είτε λόγω εσκεμμένης κατεύθυνσης, είτε λόγω παντελούς έλλειψης διασταύρωσης των πληροφοριών, η Σάνα Μάριν έπεσε θύμα των fake news και «μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια μόνο με τη μητέρα της». Να λοιπόν που ο μικροαστικός καθωσπρεπισμός επικράτησε της αλήθειας.
Μαθαίνουμε στο σχολείο για τους ήρωες της επανάστασης του ’21 και τον τρομερό τους αγώνα, αλλά περνάνε ξώφαλτσα οι δύο αυτές καταπληκτικές γυναίκες, η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, πρωτοπόρες για την εποχή τους. Θαυμάζουμε την μουσική του Μάνου, αλλά ξεχνάμε βολικά ότι ήταν ανοικτά ομοφυλόφιλος. Θυμόμαστε τ’ αεροπλάνα και βαπόρια με την μεγάλη Σωτηρία Μπέλλου, αλλά με την πρώτη ευκαιρία λέμε περιπαικτικά «ο Σωτήρης».
Λέμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει στο κρεβάτι του αλλά κατακεραυνώνουμε όποιον κάνει στο κρεβάτι του ότι δεν θέλουμε εμείς. Ας μη γελιόμαστε, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να είναι συντηρητική σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και να μην αποδέχεται σαν ισότιμους ανθρώπους, άτομα της LGBTQI+ κοινότητας. Αυτόν τον αναχρονισμό «κανακεύει» η τρέχουσα κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν.
Η πράσινη δύναμη ίση απέναντι σε όλους και όλες
Σίγουρα η Φινλανδία είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα, και δεν είναι απαραίτητο ότι μας ταιριάζει σαν παράδειγμα. Δεν παύει όμως να είναι ένα υπόδειγμα κοινής λογικής και πραγματισμού. Σε αυτά τα πλαίσια οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλος των Ευρωπαίων Πράσινων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα της ποσόστωσης φύλου που ισχύει στις λίστες υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, στην σύνθεση της κυβέρνησης. Έτσι γίνεται πράξη η ισότητα των φύλων, και εκπέμπεται ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι διαχωρισμοί δεν έχουν θέση στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε διαχρονικά και ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους ισότητας για όλους τους ανθρώπους χωρίς κανενός είδους διαχωρισμούς και περιορισμούς, χωρίς αστερίσκους ή ναι μεν αλλά που κρύβονται κάτω απ’ το χαλί. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: τι είδους κοινωνία θέλουμε στην Ελλάδα, του χθες ή του αύριο; Να υποθέσουμε ότι εάν κάποιος έθετε στην Φινλανδή πρωθυπουργό ένα αντίστοιχο ερώτημα, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν πολύ πιο απλή: Του 2019!