Η συνεχόμενη άνοδος των Γερμανών Πρασίνων δίνει νέα διάσταση στις Γερμανικές εκλογές
Από τον Ηλία Παπαθεοδώρου, Συν-εκπρόσωπο των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
Στις 15 Μαρτίου τα κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας Παλατινάτο είχαν εκλογές. Στους νικητές, οι Γερμανοί Πράσινοι με ιστορικά υψηλά, κέρδισαν άνετα στην Βάδη Βυρτεμβέργη, στην οποία κυβερνούν επί μια δεκαετία, με 32,7% και ήρθαν τρίτοι στην Ρηνανία Παλατινάτο σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό τους εκεί. Οι Φιλελεύθεροι του FDP και ένα μικρό κόμμα οι κεντροδεξιοί Ελεύθεροι Ψηφοφόροι FW αύξησαν τα ποσοστά τους με τους δεύτερους να μπαίνουν στην Βουλή στην Ρηνανία Παλατινάτο για πρώτη φορά. Στους ηττημένους οι Συντηρητικοί CDU που κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους και οι ακροδεξιοί του AfD με μεγάλες απώλειες. Οι σοσιαλιστές SPD κατάφεραν να κρατήσουν τις δυνάμεις τους και να ξανακερδίσουν στην Ρηνανία Παλατινάτο, ενώ το αριστερό κόμμα Linke δεν κατάφερε καν να μπει σε καμία Βουλή. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους δύο Πρωθυπουργούς, την 60χρονη Malu Dreyer και τον 72χρονο Winfried Kretschmann και να επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι συντηρητικοί έλαβαν ένα σκληρό μήνυμα καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους νικητές να ετοιμάζονται για συζητήσεις συνεργασιών.
Ο Kretschmann θα κυβερνήσει για τρίτη συνεχόμενη πενταετία στην Βάδη Βυρτεμβέργη αλλά το ερώτημα είναι με ποιόν. Στην πρώτη του θητεία το 2011 συμμάχησε με τους Σοσιαλιστές και στη δεύτερη το 2016 με τους Συντηρητικούς. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως μια συνεργασία μόνο με τους σοσιαλιστές δεν είναι δυνατή διότι ο συνασπισμός Πρασίνων Σοσιαλιστών δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία για μία έδρα. Οι επιλογές του Kretschmann είναι ή να συν κυβερνήσει πάλι με τους συντηρητικούς ή να συμμαχήσει με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους. Ο Kretschmann έχει δεχθεί κριτική για την συνεργασία του με τους συντηρητικούς οπότε αναμένεται πως θα προτιμήσει μια τριπλή συνεργασία με Πράσινους, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους αφού την επόμενη πενταετία θέλει να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση, έργα τα οποία δεν έχουν προχωρήσει έως τώρα όσο θα ήθελαν οι Πράσινοι ψηφοφόροι
Στην Ρηνανία Παλατινάτο τα πράγματα είναι απλούστερα διότι η Dreyer ήδη κυβερνά με Φιλελεύθερους και Πράσινους. Ωστόσο η Dreyer πρέπει να αλλάξει τη σύνθεση της Κυβέρνησής γιατί οι Πράσινοι θα είναι η δεύτερη δύναμη της. Αυτό δημιουργεί μια νέα δυναμική σε ένα κρατίδιο που οι σοσιαλιστές θεωρούν ως προπύργιο.
Οι εκλογές επιβεβαίωσαν ένα σενάριο για τις φετινές Γερμανικές εκλογές. Οι απώλειες των συντηρητικών ήταν μεγάλες οπότε εάν Πράσινοι και Σοσιαλιστές παραμείνουν στο 20% ο καθένας μια κυβέρνηση Πράσινων και Σοσιαλιστών ή Πράσινων, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων ή Αριστεράς είναι εφικτή. Οι ψηφοφόροι δείχνουν να επιθυμούν πολιτική αλλαγή δηλαδή μια κυβέρνηση χωρίς τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες για πρώτη φορά φια δεκαετίες. Η συνεχόμενη άνοδος των Γερμανών Πρασίνων τους δίνει την δυνατότητα να ορίσουν το μέλλον τους στην πολιτική σκηνή.
Το άρθρο του Ηλία Παπαθεοδώρου φιλοξενήθηκε στην Εφημερίδα Τα Νέα την οποία ευχαριστούμε θερμά.