Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση
Για μια πράσινη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση με ουσιαστική αποκέντρωση και δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο
H Ελλάδα παραμένει ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη στην Ευρώπη, παρά κάποιες μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ή και με τη στέρηση οικονομικών πόρων, η αυτοδιοίκηση Δήμων και Περιφερειών παραμένει με συνεχώς μειούμενες, κουτσουρεμένες αρμοδιότητες. Βρίσκεται στη σκιά των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων αλλά και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
Η αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να παίρνει πρωτοβουλίες τοπικά για την Παιδεία, την Υγεία με έμφαση στην πρόληψη και για το Περιβάλλον.
Η συνεχής μεγέθυνση του υδροκεφαλικού κράτους με κέντρο την Αθήνα έχει ερημώσει την ύπαιθρο με δυσμενείς συνέπειες οικονομικές, δημογραφικές, οικονομικές, παραγωγικές, κοινωνικές για τη χώρα μας.
Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για την πληθυσμιακή, διοικητική, παραγωγική και πολιτιστική αποκέντρωση.
Για την οικολογική πολιτική, που θέτει στο επίκεντρο την αποκέντρωση και την τοπική δράση, η αυτοδιοίκηση αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής. Η δραστηριοποίηση για τα τοπικά ζητήματα είναι η αφετηρία της ενεργοποίησής μας ως πολιτών. Σε αυτό το πεδίο μπορούν να υλοποιηθούν οι βασικές επιλογές της οικολογικής σκέψης για αποκέντρωση, τοπικότητα και συμμετοχή.
Το οικολογικό όραμα για την Αυτοδιοίκηση απαιτεί ισορροπημένη και βιώσιμη κοινωνία, με ζωντανή ύπαιθρο και συνεκτικές πόλεις σε ανθρώπινα μεγέθη.
Η σημερινή συστημική κρίση και η δυσμενής οικονομική συγκυρία, απαιτούν διακριτό ρόλο για την Αυτοδιοίκηση για τη δημοκρατική και παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Διεκδικούμε ισχυρή αυτοδιοίκηση με:
- Οικονομική αυτοδυναμία, με μέρος των δημόσιων εσόδων να παραμένει στην περιφέρεια, όπου εισπράχθηκε, και ένα ακόμη μέρος να αναδιανέμεται μεταξύ του συνόλου των περιφερειών
- Εκλογή των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων με απλή αναλογική, με ταυτόχρονες ρυθμίσεις που θα την καθιστούν λειτουργική και αποτελεσματική.
- Θεσμούς δημοψηφισμάτων και νομοθετικών πρωτοβουλιών πολιτών για τις τοπικές αρμοδιότητες.
- Πολιτικές αποκέντρωσης και στο εσωτερικό κάθε Περιφέρειας και Δήμου, καθώς με τις συνενώσεις μεγάλωσε η απόσταση μεταξύ τοπικού άρχοντα και πολίτη. Στόχος η δημιουργία ισχυρών θεσμών συμμετοχικής και άμεσης δημοκρατίας (συμμετοχικός προϋπολογισμός, θεματικά και τοπικά συμβούλια) σε επίπεδο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
- Ευρεία μεταφορά αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκούνται από την κεντρική εξουσία (μαζί με αντίστοιχη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού).
- Χειραφέτηση των διαμερισμάτων ως ενίσχυση της τοπικής διάστασης: Τα δημοτικά διαμερίσματα να γίνουν «μικροί δήμοι» με ουσιαστικές αρμοδιότητες.
- Ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών ενοτήτων και δημιουργία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ενός συλλογικού οργάνου, όπως ένα Συμβούλιο Περιφερειακής Ενότητας που θα ασκεί το δημοκρατικό έλεγχο, έχοντας αποφασιστικό ρόλο για θέματα της Περιφερειακής Ενότητας, κυρίως περιβαλλοντικά και διαδημοτικά.
- Ισχυροποίηση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, με κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταφορά όλων των σημερινών τους αρμοδιοτήτων στην αιρετή Περιφέρεια.
Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί χώρο για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων και όχι απλό μηχανισμό κομματικής καταγραφής ή εκπροσώπησης τοπικών μικροσυμφερόντων απέναντι στο κράτος.
Προγραμματικό Συνέδριο 02/2022