Συνεργασία των Οικολογικών ΠΡΑΣΙΝΩΝ δυνάμεων και τα βήματα στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας
Στην ιστορική κρίσιμη περίοδο για τον πλανήτη και για τη χώρα μας με την κλιματική κρίση , την φτώχεια, την εξαθλίωση , την κατασπατάληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, την ανασφάλεια και τις μεγάλές καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον έχουμε ιστορική ευθύνη ως πολιτικοί φορείς και πρόσωπα της οικολογίας να βρούμε τον τρόπο ώστε οι οικολογικές ιδέες και πολιτικές να περάσουν στην κοινωνία και να εφαρμοστούν .
Σημαντικό βήμα για να γίνει τούτο είναι οι δυνάμεις του οικολογικού- πράσινου χώρου να συνεργαστούν και να μπουν στο κοινοβούλιο.
Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά επιβάλλεται να γίνει και να υπερβούμε κάθε δυσκολία για τη μεγάλη υπόθεση της προστασίας του πλανήτη και της ζωής. Έχουμε ευθύνη να ενώσουμε τις δυνάμεις της οικολογίας στην Ελλάδα για να επιταχύνουμε τις αλλαγές για την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων, των κοινωνιών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Εάν οι οικολόγοι δεν μπούμε στη Βουλή η φωνή μας δεν θα ακούγεται ή θα ακούγεται ελάχιστα. Δεν θα έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε νομοσχέδια και να επηρεάσουμε πολιτικές.
Για να λειτουργήσουμε στην κοινωνία και στο σύστημα ενημέρωσης πρέπει να βρούμε τον τρόπο με την συνεργασία να αυξήσουμε τις δυνάμεις , να εμπνεύσουμε τους πολίτες ώστε να υπερβούμε το όριο του 3% και να είμαστε στο ελληνικό κοινοβούλιο με οικολογική- πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας στέρεης συνεργασίας που θα αντέχει στο χρόνο, θα συμμετέχει αυτόνομα ως χώρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις καθώς και τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για ριζικές αλλαγές σε οικολογική κατεύθυνση.
Για να επιτευχθεί η συνεργασία θα απαιτηθούν συμβιβασμοί από όλα τα μέρη, αφού το καθένα κατανοήσει τη θέση του άλλου.
Αναγνωρίζεται η πολιτική ισοτιμία των κομμάτων που συμμετέχουν στις συζητήσεις για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές.
Η πολιτική ισοτιμία δεν σημαίνει ισοδυναμία και ίση συμμετοχή σε υποψηφίους, οικονομική συμβολή ή την κατανομή της πιθανής κρατικής επιχορήγησης στα συμμετέχοντα στον συνασπισμό κόμματα.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Α Πολιτική συζήτηση για συμφωνία
Διαμόρφωση ενός κοινού πολιτικού προγράμματος , που θα περιλαμβάνει τις κοινές θέσεις και ένα προοίμιο με τις γενικές αρχές και στόχους της συμμαχίας.
Πρώτα θα καταγράψουμε τα κοινά σημεία των προγραμματικών θέσεων, που συμπίπτουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό και παράλληλα θα συζητήσουμε τα σημεία των διαφωνιών για τα οποία με το διάλογο θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις. Εάν σε κάποια από αυτά τα ζητήματα δεν υπάρξουν συγκλίσεις και εφ’ όσον δεν κριθούν τόσο σημαντικά για την άσκηση πολιτικής στο προβλεπτό μέλλον , θα τα βάλουμε στην άκρη και το κάθε κόμμα ας παραμείνει στις θέσεις του. Η συζήτηση μπορεί να αρχίσει από τις διατυπωμένες πολιτικές θέσεις των κομμάτων και πιθανά ως βάση της συζήτησης να ληφθούν οι παλαιές προγραμματικές θέσεις των Ο.Π. των ετών 2007, 2009 και 2012 που χρειάζεται να επικαιροποιηθούν (τότε υπήρχε μόνο ένα κόμμα στο χώρο της πολιτικής οικολογίας και είχαμε πολλοί συμβάλει στη διαμόρφωσή τους). Στη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος θα επιδιώξουμε και τη συμμετοχή των περιφερειακών κινήσεων.
Θέματα για συζήτηση και συμφωνία:
- Οικονομική πολιτική ( Επενδύσεις , φορολογία, ΤΤΑ …).
- Κλιματική αλλαγή- Ενέργεια
- Κοινωνική πολιτική ( Ανεργία, αντιμετώπιση φτώχειας, μισθοί).
- Δικαιώματα (μετανάστες, γυναίκες, ΑΜΕΑ, κ.α.).
- Δικαιώματα των ζώων.
- Εξωτερική πολιτική
- Δημοκρατία, Θεσμοί, Ασφάλεια, Ελευθερία έκφρασης, ΜΜΕ…
- Παιδεία
- Υγεία
- Πολιτισμός
- Γεωργική παραγωγή , διατροφή
- Αυτοδιοίκηση
- Περιβάλλον, πόλεις, χωροταξία….
- Δημόσια Διοίκηση κ.α.
Καταγραφή των θεμάτων που θέτει κάθε πλευρά ως ανελαστικά ζητήματα αρχών. Συμφωνία-πλαίσιο για τις βασικές κατευθύνσεις στο κοινό πρόγραμμα.
*** Παράλληλα με τις συζητήσεις για την προγραμματική συμφωνία , μπορούν να συζητηθούν ως περίγραμμα ( όχι λεπτομερειακά) μερικά ζητήματα της δεύτερης φάσης όπως ιδέες για τον τίτλο της συμμαχίας, τα οικονομικά κ.α.
Τα όργανα του κόμματος θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις αφού προχωρούν οι διαπραγματεύσεις.
Β. Δεύτερη φάση , αφού επέλθει πολιτική συμφωνία
1. Κανόνες κοινής λειτουργίας.
- Συμφωνία για Συντονιστικό και κοινές επιτροπές και για τον τρόπο των αποφάσεων.
- Εγγυήσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
- Διαδικασίες για την επιλογή των επικεφαλής της συμμαχίας.
- Κριτήρια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την επιλογή των κοινών υποψηφίων. Συμμετοχή ανένταχτων στη συνεργασία.
2.Οικονομικοί πόροι που είναι αναγκαίοι για να κατέβει στις εκλογές ένας συνασπισμός κομμάτων, (ψηφοδέλτια, Παράβολα υποψηφίων και κατάθεσης αιτήσεων με δικαστικούς κλητήρες, έντυπα του προγράμματος κι άλλα έξοδα).
Βασικά σενάρια για τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό της εκστρατείας. Κατευθύνσεις και κριτήρια για την κατανομή πιθανής κρατικής επιχορήγησης.
3. Κοινός εκλογικός τίτλος
Θα συνοψίζει το κοινό πολιτικό στίγμα. Πιθανή προσθήκη υπότιτλου για μεγαλύτερη ευρύτητα αλλά και για ενίσχυση του κοινού μηνύματος. Απόφαση για το αν ο τίτλος θα συμφωνηθεί και θα ανακοινωθεί εξαρχής, ή αν θα αποτελέσει χωριστή μεταγενέστερη «είδηση».
4. Διακήρυξη εκλογικής συνεργασίας
Πολιτικό στίγμα της συνεργασίας, βασικό πολιτικό μήνυμα, περίγραμμα προγραμματικών προτεραιοτήτων.
Γ. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Η Επιτροπή των Ο.Π. που ανέλαβε και διενεργεί τις συζητήσεις – καλείται να διαπραγματευτεί στα πλαίσια της λογικής και του δικαίου ώστε:
Μέχρι το συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ να επιδιώξουμε και να έχουμε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εγκριθεί από το συνέδριο του Νοεμβρίου, το οποίο συνέδριο να εξουσιοδοτήσει το νέο Πανελλαδικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Στόχος είναι να ανακοινωθεί η συμφωνία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2021.
ΑΠΟΦΑΣΗ του Π.Σ. των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 10-10 2021