Στων Δελφών το «μεταλλευτικό» λιμάνι – Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατά της έγκρισης αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ιτέας
Για τους Οικολόγους Πράσινους, Πολεοδομικά και Χωροταξικά Σχέδια συνιστούν πραγματικό «κοινωνικό συμβόλαιο» και προϊόν μιας γνήσια συμμετοχικής διαχείρισης του χώρου και της οικιστικής οντότητας, τα οποία υποχρεούνται να εισάγουν μια δυναμική προσέγγιση στις πολιτικές της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με όρους δικτύων και οικοσυστήματος ή, καλύτερα, βιώσιμης ευημερίας. Κάθε Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχέδιο οφείλει να αποτελεί προϊόν ενδελεχούς ανάλυσης της απόλυτης συμβατότητας κάθε επέμβασης μετασχηματισμού ή επικαιροποίησης του χώρου με το υπάρχον φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, με μοναδικά κριτήρια εκείνα της προστασίας, της βέλτιστης δυνατής ανάδειξης τους και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ελάχιστα από τα παραπάνω φαίνεται να λήφθηκαν υπόψη στην περίπτωση της πρόσφατης πράξης έγκρισης της μελέτης «αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ιτέας και Κίρρας του Δήμου Δελφών» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αντίθετα, μέσω μιας πρωτοφανούς διαδικασίας «κατεπείγοντος» και δίχως καμία απάντηση στις πάμπολλες δημόσιες καταγγελίες των τελευταίων ετών, επισφραγίστηκε η έμμεση αλλά ουσιαστική αναγνώριση ως «μεταλλευτικής» μιας έκτασης 660 στρεμμάτων στο πιο εμφανές σημείο του Δελφικού Τοπίου, σε συνέχεια του λιμανιού των Δελφών – την Ιτέα – που εσωκλείει εγκαταστάσεις που έχουν μεν αδειοδοτηθεί από τις χρεωκοπημένες κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ αλλά πασιφανώς έρχονται σε σύγκρουση με πλήθος νόμων και διεθνών αναγνωρίσεων, πολιτιστικού χαρακτήρα, της όλης περιοχής τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Τα ερώτημα το οποίο τίθεται συνεπώς είναι περισσότερο από εύλογο:
– Όταν όλη η κοιλάδα και οι πλαγιές που την περιβάλουν έχουν χαρακτηριστεί από το 1981 «Δελφικό Τοπίο» και έχει απαγορευτεί σχεδόν παντού η κατασκευή υποδομών, ακόμα και για τις βασικές δραστηριότητες του τουρισμού και της καλλιέργειας του ελαιώνα.
– Όταν η UNESCO αναγνωρίζει από το 1987 την κοιλάδα και την θάλασσα ως αναπόσπαστο κομμάτι των Δελφών καταχωρώντας τα στο κατάλογό της των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
– Όταν όλη η κοιλάδα των Δελφών καταλαμβάνεται από έναν μοναδικά συμπαγή ελαιώνα – ενός εκατομμυρίου ελαιόδεντρων – που έχει χαρακτηριστεί «Παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδοτείται για να παραμείνει έτσι.
– Όταν ο ελαιώνας είναι και μέρος των «Δρόμων της ελιάς» ,το δεύτερο οδοιπορικό που αναγνώρισε η UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο μετά τον «Δρόμο του μεταξιού».
– Όταν μόλις τo 2016 κατατέθηκαν 10 καταγγελίες για τις παράνομες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις βωξίτη στο λιμάνι.
– Όταν μόλις τo 2016 στάλθηκαν 10 αναλυτικές επιστολές σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, εκ των οποίων δύο στο το Υπουργείο Πολιτισμού, για την κατάφορη καταπάτηση του νόμου προστασίας του Δελφικού Τοπίου.
– Όταν όλοι οι νόμοι για το Δελφικό Τοπίο προβλέπουν την απαγόρευση τέτοιων δραστηριοτήτων στην περιοχή και την αποκατάσταση των όποιων καταστροφών στο τοπίο από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
πως μπορεί να διακηρύσσει το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της έγκρισης ότι «δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως», «επισημοποιώντας» ουσιαστικά τη «μεταλλευτική χρήση» στο εσωτερικό του Δελφικού Τοπίου – σίγουρα πρώτο βήμα για την έγκριση «Μεταλλευτικών Περιοχών» στο Χωροταξικό της Περιφέρειας που έχει ετοιμαστεί από την άνοιξη 2015 – και να αιτεί απλά την αισθητική του αναβάθμιση την οποία ανανεώνει μάταια από χρόνο σε χρόνο;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν απερίφραστα την απαράδεκτη έγκριση της αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου της Ιτέας από το Υπουργείο Πολιτισμού και αιτούν να ακυρωθεί η διαδικασία και να εκκινήσει η αναθεώρηση του όλου θέματος στο πλαίσιο της νομιμότητας και της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας της περιοχής. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν πρέπει να νομιμοποιεί την παγίωση της βαθιάς υποβάθμισης χώρων, καθολικά αναγνωρισμένων ως ανεκτίμητης αξίας, όπως το προστατευόμενο «Δελφικό Τοπίο». Αν μη τι άλλο, ο οποιοσδήποτε Υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε τουλάχιστον να σκανδαλίζεται από την αποκρουστική θέα των εγκαταστάσεων βωξίτη που κυριαρχούν οπτικά στο λιμάνι των Δελφών, σαν πρώτη εικόνα κάθε επισκέπτη. Όχι να τις επιβραβεύει και μάλιστα κατεπειγόντως. Φοβούμαστε ότι με «μεταλλευτικό» λιμάνι και «μεταλλευτική θέα» σε ένα μεγάλο τμήμα της κοιλάδας των Δελφών, αυτό που απομένει είναι η τελική κατάργηση του Δελφικού Τοπίου.
Λάρισα, 6 Μάιου 2017