Πολιτική Συγκυρία: Απόφαση Πανελλαδικού Συμβουλίου (14-15 Μαΐου 2016)
Ελλάδα -Ευρώπη -Διαπραγμάτευση
Η Πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Κορυφώνεται τις μέρες αυτές η μακριά πορεία της αξιολόγησης για την εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού μέσα από επώδυνη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια πορεία που ακολούθησε την ήττα της συμφωνίας του Ιουλίου και διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση με βασικούς στόχους την μείωση του χρέους και τη δημιουργία παράλληλου προγράμματος, εντός των πλαισίων παλαιών κ νέων μνημονιακών δεσμεύσεων και μέτρων. Στην πορεία αυτή, και στις δεύτερες εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρατάχθηκαν με βάση συμφωνία συνεργασίας των 22 προγραμματικών σημείων, όπως ανανεώθηκε κ εμπλουτίστηκε τον Σεπτέμβριο με 15 άξονες αιχμής
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούμε τις πιέσεις που ασκήθηκαν για νέα επώδυνα μέτρα, υπό τις απειλές της καθυστέρησης και της χρηματοδοτικής ασφυξίας, ως απαράδεκτες. Στη διαπραγμάτευση αυτή, όσο και επίμονη αν επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση και παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη -ανοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων, αποδείχθηκε ότι η θέση της χώρας είναι πολύ αδύναμη.
Έχουμε ήδη αξιολογήσει ότι ο σκληρός οικονομικός πυρήνας της ΕΕ -που εκπροσωπείται στο Eurogroup, θέτει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών και επιλογών των διεθνών αγορών στον σκληρό ανταγωνισμό με τις αναδυόμενες οικονομίες και την επανακάμπτουσα αμερικανική Οικονομία, αδιαφορώντας για την συντήρηση των στοιχείων της κοινωνικής συνοχής που συντηρεί την ενότητα της Ευρώπης. Και συνεχίζει να επιχειρεί θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής Οικονομίας δύο ταχυτήτων, με βασικό στοιχείο την οικονομική, χωρίς να αποκλείεται και θεσμικά, ουσιαστικά έξοδο από το EUROGROUP χρεουσών οικονομιών περιορίζοντας τες σε οικονομίες δορυφόρους κρατών – μελών της ΕΕ, κυρίως στο Νότο.
Η αποκάλυψη των wikileaks κατέδειξε ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τους «μεγάλους παίκτες», δεν γίνεται απαραίτητα με σκοπό την επίλυση της αλλά για επικράτηση αυτών των παικτών σε γεωπολιτικό επίπεδο. Έτσι μια κατεστραμμένη χώρα όπως η Ελλάδα γίνεται πιόνι, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Επίσης δεν διαφαίνεται μια διαπιστωμένη στρατηγική της κυβέρνησης σε σχέση με τους συσχετισμούς. Ζητά μείωση του χρέους αλλά ενίοτε δείχνει στο ΔΝΤ- μοναδικό σύμμαχο για την μείωση του χρέους- την έξοδο από το κουαρτέτο..
Απέναντι σε όλα αυτά, η μοναδική δύναμη, που θα μπορούσε να έχει η ελληνική κοινωνία θα ήταν η συνοχή της με αισιοδοξία κ εμπιστοσύνη σε μια πρόταση ξεπεράσματος του αδιεξόδου. Δυστυχώς η επιλογή εναλλακτικής πορείας προς ένα βιώσιμο μέλλον δεν έχει αρθρωθεί -προετοιμαστεί και καταστεί ρεαλιστική από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα συνεχείς υποχωρήσεις της κυβερνήσεις στο μέτωπο με τους δανειστές.
Στη σημερινή συγκυρία οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαράδεκτη, περιττή και μη νομιμοποιούμενη πολιτικά την απαίτηση για θεσμοθέτηση αυτόματων πρόσθετων μέτρων στην περίπτωση μελλοντικής απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, με αποδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου.
Οι αντικρουόμενες απαιτήσεις των πιστωτών, και κυρίως μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τη μία και του ΔΝΤ από την άλλη, συνιστούν ευθεία πολιτική παρέμβαση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη αναλάβει βαριές ευθύνες μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού με την προώθηση επώδυνων μέτρων, στα πλαίσια των οπωσδήποτε απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν άνευ σημασίας το γεγονός ότι αντίστοιχες πιέσεις για πρόσθετα μέτρα ασκούνται από το ΔΝΤ και την Κομισιόν στις «ανήσυχες» πολιτικά χώρες του Νότου, Ισπανία και Πορτογαλία, με βάση προβλέψεις για απόκλιση στόχων τα επόμενα χρόνια.
Ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη:Πράσινοι, Αριστεροί, Ευρωσοσιαλιστές
Αν η οικονομικίστικη επιλογή στην ΕΕ συνεχίζει να πετυχαίνει, αιτία των διαδικασιών αυτών εξακολουθεί να παραμένει η έλλειψη των δημοκρατικών, θεσμικών και κοινωνικών όρων ώστε να αναβαθμιστεί η κοινωνική και θεσμική οντότητα της ΕΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι συντάσσονται με το πνεύμα της διακήρυξης που υπέγραψαν οκτώ Ευρωβουλευτές από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες, ανάμεσα στους οποίους οι πράσινοι Eva Joly (Γαλλία) και Ernest Urtasun (Ισπανία), με την οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επανεξετάσουν το ζήτημα του χρέους και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που επιχειρείται να επιβληθούν στην Ελλάδα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρατασσόμαστε επίσης με την διακήρυξη των οκτώ ευρωβουλευτών, στο ότι η διαχείριση της κρίσης επιβεβαίωσε και την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας της Τρόικας, Θεωρούμε οπωσδήποτε θετική – την πολιτική συμπαράσταση της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών. Αλλά επιμένουμε ότι όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ως εκλεγμένα και υπόλογα πολιτικά πρόσωπα, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επιτρέπεται να κρατούν ασαφή στάση, σε κρίσιμες πολιτικά στιγμές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αξιολογούν επίσης ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οκτώ μέλη της ευρωζώνης -Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Λιθουανία, ζήτησαν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγαλύτερη ευελιξία στους προϋπολογισμούς, ώστε οι χώρες να μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα όταν οι οικονομίες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ζητούν επίσης ενισχυμένα σχέδια δημοσίων επενδύσεων παρεμφερή με το σχέδιο Γιούνκερ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να τονώσουν τις οικονομίες μειώνοντας την ανεργία και αυξάνοντας την ιδιωτική κατανάλωση.
Η πρότασή μας για ένα πανευρωπαϊκό συνέδριo για τις οικονομικές πολιτικές και το χρέος
Για τους Οικολόγους Πράσινους η διαπραγμάτευση για το χρέος δεν πρέπει να κλείσει βιαστικά στο επόμενο Eurogroup. Eνα πανευρωπαϊκό συνέδριο για το χρέος αλλά παράλληλα κατά της λιτότητας και υπέρ της στήριξης της δημοκρατίας, των θεσμικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή ένωση για την δημοκρατική της ενδυνάμωση αλλά και για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί πλέον αναγκαιότητα. Στο ανοιξιάτικο Συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων, στην Ουτρέχτη (20-22 Μαΐου) θα επιμείνουμε για σχετικές πρωτοβουλίες.
Η προσφυγική κρίση και η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας – αξιολόγηση
Έχουμε ήδη τονίσει ότι οι σημερινές ηγεσίες των κρατών της ΕΕ μπροστά στις δύο σύγχρονες πιο μεγάλες κρίσεις της ιστορίας της (την οικονομική και προσφυγική κρίση) αποδείχτηκε ότι εφαρμόζουν πολιτικές που απέχουν μακράν από τις αρχές του ανθρωπισμού κ της αλληλεγγύης. Η ανατροπή του διεθνούς προσφυγικού δικαίου (σύμβαση της Γενεύης και άρθρο 19 της Χάρτας της ΕΕ περί θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ) , που κατακτήθηκε μετά από την εμπειρία καταστροφικών πολέμων εγκυμονεί κινδύνους για το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλους, πρόσφυγες και μη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στεκόμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές της ΕΕ και αναζητούμε συμμαχίες για την αλλαγή του τρέχοντος πλαισίου των πολιτικών της ΕΕ που απέχουν μακράν από την αλληλεγγύη των λαών αλλά και τις ανθρωπιστικές αρχές του διεθνούς δικαίου.
Στην Ελλάδα, η αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό μας βρίσκει ως ΟΠ κάθετα αντίθετους. Παρόλο που το προσφυγικό δεν βρίσκεται στα 22 σημεία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν από τα σημεία σύγκλισης με το ΣΥΡΙΖΑ που μας ώθησε στην αποδοχή της συνεργασίας. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε απόκλιση από τις αρχές αυτές στην εφαρμοσμένη πολιτική
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση αντιτίθεται στα σχέδια της Βιέννης για την οικοδόμηση φράχτη στα σύνορα και αντιπροτείνει την υιοθέτηση “Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Αφρική”, πρόταση με την οποία συντάχθηκε και ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας . Η πρόταση κινείται μέσα στη λογική του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, του 2008.
Αντίθετα οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι στην απόφαση της Κομισιόν για επιβολή οικονομικής ρήτρας εναντίον των χωρών – μελών της που δεν τηρούν την ποσόστωση για την απορρόφηση των προσφύγων. Για την πολιτική οικολογία η Ε.Ε., που είχε ιδρυτικές αρχές πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης, δεν μπορεί να κολλάει στην οικονομία, στα ταμεία, θα πρέπει να έχει και διευρυμένη πολιτική και πολιτισμική υπόσταση, αν είναι να επιζήσει.
Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη
Τρεις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες σε Αυστρία, Βρετανία και Ισπανία
Αξιολογώντας την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη δεν μπορούμε παρά να την περιγράψουμε ως εκρηκτική μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, το δημοψήφισμα στη Βρετανία και τις πρόωρες εκλογές στην Ισπανία. Τρία κρίσιμα ευρωπαϊκά γεγονότα που μπορεί να καθορίσουν την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ειδικότερα στην πιθανότητα συνέχισης της ακυβερνησίας στην Ισπανία, σε συνδυασμό με ένα Brexit και τη μόνιμη απειλή για Grexit).
Θα αποδείξουν επίσης πόσες αντιστάσεις μπορούν να αρθρωθούν στην αυξανόμενη τάση προς τα δεξιά στην Ευρώπη, και την κρίση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος (λαϊκά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα), μετά την εφαρμογή πολιτικών περικοπής εισοδήματος και δικαιωμάτων που οδήγησαν μεγάλα τμήματα των κοινωνιών στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και την πρόσφατη υιοθέτηση της συντηρητικής ακροδεξιάς ρητορικής στο προσφυγικό θέμα. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές η παρουσία και οι θέσεις των Πράσινων κομμάτων και υποψηφίων αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία, στα πλαίσια ευρύτερων συμμαχιών.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γερμανία
Με αντίστοιχη ανάλυση αξιολογούμε επίσης την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες των τοπικών εκλογών την άνοδο σε διψήφια νούμερα- της ακροδεξιάς με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία-, αλλά και το γεγονός ότι οι Πράσινοι, ή καλύτερα ένας συνασπισμός «κόκκινων και πράσινων» ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι νικητές στο ένα κρατίδιο
Η πορεία αντίστασης στις διατλαντικές συνθήκες εμπορίου και επενδύσεων (TTIP/TISΑ/CETA/NAFTA)
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αξιολογούν ως εξαιρετικά σημαντική την αποκάλυψη -διαρροή στις 2 Μαΐου από την Greenpeace Ολλανδίας των 248 σελίδων για την ΤΤIP. Μέσα από τις αποκαλύψεις αυτές αποδεικνύεται περίτρανα με τη συμφωνία επιχειρείται μια οικονομική και πολιτική ένωση της Δύσης και ότι ακριβώς θα μειωθούν το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας των τροφίμων και του περιβάλλοντος, ενώ υποβιβάζει ήδη σημαντικά την δημοκρατία στην ΕΕ, ολοκληρώνοντας τη γενικευμένη επίθεση στην έννοια της δημοκρατίας που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας και έχει αρχίσει από το 1980
Πιο συγκεκριμένα:
- η άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, που θα ενισχύσει την μείωση του κόστους από το εργατικό δυναμικό
- η ευχερής παρέμβαση των αγορών στην κοινωνική και προσωπική δραστηριότητα των πολιτών για να μελετά και επιβάλει τις οικονομικές ανταγωνιστικές πολιτικές
- η χαλάρωση του ευρωπαϊκού και επί μέρους κρατικού νομοθετικού καθεστώτος προστασίας του περιβάλλοντος που εμποδίζει την επενδυτική δραστηριότητα
- η εμπορευματοποίηση των συλλογικών και δημόσιων αγαθών, μετατρέποντας σε αγορα-πωλούμενα τα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής αναγκαία για τη βιολογική μας επιβίωση και κοινωνική μας συνοχή
- ο περιορισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας δικαιωμάτων των πολιτών και συλλογικών αγαθών με την εξάρτηση της νομιμότητας των αποφάσεων των συνταγματικά κατοχυρωμένων κρατικών οργάνων από προηγούμενο προληπτικό έλεγχο οικονομικών επιτροπών Εμπορίου και τέλος
- η παραβίαση της θεσμικής έκφρασης της Δικαιοσύνης αντικαθιστώντας την με οικονομικά διαιτητικά όργανα διεθνών εμπορικών οργανισμών , κυρίως σε οικονομικού χαρακτήρα διαφορές πολυεθνικών εταιριών-Κρατών.
- πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Οι δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα (;)της ΝΔ -η απογοήτευση των πολιτών
Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούν με ανησυχία τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου η απογοήτευση για την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση διατυπώνεται έντονα.
Παρακολουθούμε επίσης με μεγάλη ανησυχία την απογοήτευση των πολιτών, όπως εκφράζεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, ειδικότερα σε μία σειρά από τομείς, όπως το προσφυγικό και η οικονομία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε επίσης το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να επιμένει πως χωρίς το ευρώ η ζωή θα γίνει χειρότερη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να εφησυχάσουν με την οικονομική «ησυχία», που υπάρχει και μπορεί να μην εμφανίζει την εικόνα μιας εδώ κ τώρα κατάρρευσης, Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσει επιδείνωση στο άμεσο μέλλον. Τέτοιες μικροπερίοδοι μιας πιο αργής οικονομικής διάλυσης, όπου κάποιοι τομείς εμφανίζουν βελτιώσεις (πχ Χρηματιστήριο) έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν (Παπαδήμος, Σαμαράς). Άλλωστε οι πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά δείχνουν ότι σε χώρες, που υποτίθεται ότι ξεπέρασαν το πρόβλημα, αυτό συχνά επανακάμπτει.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν επίσης αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι στο μέτωπο του προσφυγικού, η πλειοψηφία διαφωνεί πλέον με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ όλο και μεγαλύτερο μέρος της εκτιμάει πως η παρουσία προσφύγων αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας στη χώρα μας, αισθάνεται απειλή από τους πρόσφυγες και πιστεύει ότι οι πρόσφυγες δεν θα καταφέρουν να ενσωματωθούν κοινωνικά. Καταγράφουμε επίσης ως ανησυχητική εξέλιξη που απαιτεί παρέμβαση την αρνητική εικόνα για τις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που απέκτησε τον τελευταίο καιρό η πλειοψηφία της κοινής γνώμης,
Η πολιτική δύναμη της Κυβερνητικής συμμαχίας -το ενδεχόμενο πρόωρο εκλογών
Παρότι πολιτικά η κυβέρνηση μοιάζει ακόμη ισχυρή, εκτίμηση μας είναι ότι οι βουλευτές και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχουν άλλα μέτρα και την μεγάλη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση. Θεωρούμε ενδιαφέρουσα τη δημόσια τοποθέτηση -κριτική της Ομάδας των 53, που συνεχίζουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά και ανησυχούμε για τη δυσάρεστη πραγματικότητα με τον υπουργό Οικονομικών και τις διακριτές αποστάσεις που κράτησε από τις εξελίξεις τις προηγούμενες ημέρες.
Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων και ο διάλογος Κυβέρνησης -ΣΕΔΕΑ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αξιολογούν θετικά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για καλύτερη εποπτεία στις δημοσκοπήσεις που ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε διάλογο που ξεκίνησε με τον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).
Θεωρούμε πράγματι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι δημοσκοπήσεις θα υλοποιούνται από εταιρίες που αποδεδειγμένα εφαρμόζουν τους κανόνες δεοντολογίας. Θα πρέπει επίσης οι έρευνες να προχωρούν σε ακόμα μεγαλύτερη χρήση συγκεκριμένων ερωτημάτων και μεθοδολογιών, που δεν θα αποκλείουν -εξαφανίζουν τα μικρά κόμματα και δεν θα επιτρέπουν σπεκουλάρισμα από κανέναν εμπλεκόμενο.
Η στάση των Οικολόγων Πράσινων
Αναλύοντας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διανύει η οικονομία στη χώρα, γίνεται
αντιληπτή η ανάγκη για να αρχίσουμε όχι από το μηδέν αλλά από το μείον, να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα μας για να μετατρέψουμε το καταναλωτικό μοντέλο σε παραγωγικό, αλλά και η ανάγκη για:
– Διοικητική Μεταρρύθμιση και χωροταξικό παραγωγικό προγραμματισμό
– Καταπολέμηση του κρατικοδίαιτου κλεπτοκαπιταλισμού ,των Συντεχνιών, της Γραφειοκρατίας, της Διαπλοκής,, των Οικονομικών Ελίτ, το πελατειακό κράτος, της Διαφθοράς, που δεσπόζει σε όλο το κρατικό σύστημα. κ.λ.π.
– Σχεδιασμό με βάση ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο εμείς καλούμαστε να συμβάλλουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα, και τις αρχές της αποανάπτυξης -βιώσιμης λιτής ευημερίας, τις οποίες προτάσσουμε.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συντάσσονται με την πλειοψηφία των πολιτών που πιστεύουν πως μάλλον δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Θεωρούμε όμως επείγουσα την ανάγκη για αλλαγή πορείας και προτείνουμε να αναληφθούν από την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σημαντικές πρωτοβουλίες για το εσωτερικό της χώρας, για την οικονομία και το προσφυγικό, για πάταξη της φοροοδιαφυγής και διαφθρας, για αλλαγές στην δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, στον νόμο Καλλικράτη, στο εκλογικό σύστημα που θα κινηθούν παράλληλα και πέρα από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για σταθερή αντίσταση στην προώθηση των Διατλαντικών Συνθηκών Διεθνούς Εμπορίου CETA και TTIP.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διατυπώνουν επίσης τις αντιρρήσεις τους για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ξεπεράσει το δυσμενές πολιτικό κλίμα , με την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, αλλά χωρίς καμία ιδιαίτερη κριτική και επαναξιολόγηση για τις επενδύσεις, που προτείνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, που συνεχίζουν την εφαρμογή του παλιού τουριστικού μοντέλου, που είναι αντίθετο σε βασικά σημεία της προγραμματικής μας συμφωνίας
Υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι πολιτευόμαστε και δρούμε ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ Πολιτικός χώρος, με τα οράματα και τις διακριτές του αξίες . Καθώς η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση ήταν και είναι μια συνειδητή πολιτική απόφαση, για να προωθήσουμε βασικά σημεία τους προγράμματος μας στη συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή, την υπερασπιζόμαστε και δεν την αντιμετωπίζουμε φοβικά κι ενοχικά. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε δυνατή κριτική όταν προκύπτουν ζητήματα που καταπατούν τις βασικές μας τις αρχές. Επαναλαμβάνουμε επίσης σε όλους τους τόνους ότι η συμμετοχή μας στην εξουσία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ: Δεν υπάρχουμε για να συμμετέχουμε στην εξουσία. Ούτε συμμετέχουμε στην εξουσία για να υπάρχουμε.
Θυμίζουμε επίσης ότι ιστορικά η άνοδος του Οικολογκού Κινήματος ήταν αποτέλεσμα του αντιπυρηνικού αγώνα ,και στη συνέχεια εναντίον του καταναλωτισμού και της αλλοτρίωσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος από τα κοινωνικά μεσοστρώματα . Στις
σημερινές συνθήκες της πτώση του βιοτικού επιπέδου η ανάγκη κάλυψης των
διαβιοτικών αναγκών υπερτερεί του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής αποφασίσαμε και επιμένουμε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προωθήσουμε συγκεκριμένα θέματα (22 προγραμματικά σημεία) και να αναδείξουμε την πολιτική Οικολογία. Ετσι ώστε να αρχίσει η ανασυγκρότηση της χώρας, παραγωγικά Διοικητικά, *ζητώντας πολιτικό χρόνο* να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για την ανάγκη αλλαγής και ότι δεν θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση του δανεισμένου καταναλωτισμού.
15 Μαΐου 2016
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων