Όχι στην εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, όχι στις εξορύξεις πετρελαίου…
«Η επιλογή της «βρώμικης» ανάπτυξης, των εξορύξεων υδρογονανθράκων, φαίνεται ότι προχωρά παραγνωρίζοντας εντελώς την απειλή για την τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, τα κοινωνικά κεκτημένα και το περιβάλλον της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας», καταγγέλλαμε πριν από τεσσεράμισι περίπου χρόνια με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Πατραϊκό και περιοχή Ηπεiρου – Ιωάννινα – από τη τότε κυβέρνηση. «Με την τελική υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης … η χώρα μας μπαίνει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν το υψηλό ρίσκο και εάν πραγματικά αξίζει τον κόπο!
Ενώ ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει ήδη πολλές χώρες να αναθεωρούν τις ενεργειακές πολιτικές τους … η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις των μεγάλων πετρελαϊκών συμφερόντων και κινδυνεύει να μετατρέψει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή Νιγηρία».
Τεσσεράμισι χρόνια μετά, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά ανένδοτη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων των συγκυβερνήσεων ΝΔ/Πασόκ και δίνει το πράσινο φως στην εκκίνηση των εργασιών έρευνας στην περιοχή της Ηπείρου, με διαδικασίες ουσιαστικά βίαιες, που καταστρατηγούν κάθε έννοια και δικαίωμα ενημέρωσης, συμμετοχής και διαβούλευσης.
– Η έκταση της περιοχής που παραχωρήθηκε για τις έρευνες και την πιθανή εκμετάλλευση είναι πρωτοφανής τόσο για την κλίμακα της περιφέρειας Ηπείρου όσο και για εκείνη ολόκληρης της χώρας: 4.200 τετρ.χιλ., σχεδόν το ήμισυ της έκτασης της περιφέρειας της Ηπείρου, πολύ μεγαλύτερης εκείνης της Χαλκιδικής.
– Η περιοχή έχει ήδη αποτελέσει πεδίο μίας σειράς αποτυχημένων ερευνών με απαρχή μία προσπάθεια το 1940 και μία τελευταία μόλις το 2001.
– Η περιοχή αποτελεί κομμάτι μιας από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες περιφέρειες της Ευρώπης, με ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και οικοσυστήματα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση. Εμπεριέχει ένα σημαντικό μέρος του «Εθνικού Πάρκου Β.Πίνδου» και 14 προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Νatura 2000, από εκείνες των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα έως την περιοχή του Γεωπάρκου της UNESCO. Η παραχώρηση της ελλοχεύει τον κίνδυνο σοβαρής καταστροφής δασών και διαταραχής των φυσικών οικοσυστημάτων και ενδιαιτημάτων άγριων φύσης.
– Δίπλα στον μοναδικό της φυσικό πλούτο, η περιοχή έχει να παραθέσει ένα σπάνιο δίκτυο τοπίων και ζωντανών δειγμάτων ανθρωπογενούς δράσης, απαράμιλλης πολιτισμικής αξίας.
– Η προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της περιοχής έχει καθοριστεί από δεκαετίες βάσει των φυσικών και πολιτισμικών της χαρακτηριστικών, της γεωγραφίας, της κλίμακας και του χαρακτήρα του ανάγλυφου, του κλίματος και του φυσικού και πολιτισμικού της πλούτου: ήπια και ποιοτική τουριστική δραστηριότητα, αμπελουργία και παραγωγή ποιοτικών, βιολογικών, τοπικών προϊόντων.
Πριν από τεσσεράμισι χρόνια προειδοποιούσαμε μάταια, απ’ότι φαίνεται, για τις καταστροφικές συνέπειες της πιθανής εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου:
1. Θα δημιουργηθεί καταστροφική ασυμβατότητα με τις παραδοσιακές και οικονομικές δραστηριότητες της Ηπείρου, όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός, λόγω ρύπανσης και δέσμευσης γης, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς κτλ. Οι επιπτώσεις της «μονοκαλλιέργειας» του πετρελαίου είναι γνωστή σε όλες τις περιοχές όπου αυτό εξορύσσεται.
2. Θα επανέλθει στο προσκήνιο η Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) Πωγωνίου και η «άνευ περιβαλλοντικών και οικονομικών όρων» παράδοση της περιοχής στα πανίσχυρα πετρελαϊκά γεωτρύπανα.
3. Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι τεράστιος, όχι μόνο λόγω υψηλής πιθανότητας ατυχήματος, αλλά από τη ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών που μετά τη χρήση τους μπορεί να περιέχουν ποσότητες πετρελαίου, τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα καθώς και ραδιενεργά στοιχεία (ΣΜΠΕ: Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σελ. 118) με απαραίτητη την αποδοχή των αποβλήτων σε ΧΥΤΑ (ΣΜΠΕ: σελ. 365), τις εκπομπές αέριων ρύπων (ΣΜΠΕ σελ. 130 & 131) και δραματικές επιπτώσεις στο τοπίο.
4. Η εκμετάλλευση δεν αποκλείει την χρησιμοποίηση της υδραυλικής ρωγμάτωσης – εκμετάλλευση σχιστόλιθου – με εφιαλτικές και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το υπέδαφος και τα νερά, σε συνδυασμό με αυξημένες πιθανότητες σεισμικών φαινόμενων.
Μετά και τις πρόσφατες επιχειρήσεις έναρξης των εργασιών έρευνας στη γη της Ηπείρου και τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών κινημάτων, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Πάγια αντίθετοι στις εξορύξεις, σύμφωνα με τις αρχές και θέσεις του πράσινου κινήματος, και έχοντας θέσει τις εξορύξεις ως «κόκκινη γραμμή» στο πλαίσιο της προεκλογικής συμφωνίας για την στήριξη της κυβέρνησης, καταγγέλουμε για μια ακόμη φορά την πολιτική ΥΠΕΝ για καταστροφική επιλογή στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής η οποία θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, θα υπονομεύσει καίρια την τοπική οικονομία και θα εκμηδενίσει κάθε δυνατότητα μιας άλλης, ήπιας και οικολογικής, προοπτικής του τόπου που θα σέβεται άνθρωπο και περιβάλλον. Το είχαμε επισημάνει πρόσφατα με την ευκαιρία της έγκρισης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=6529:lr-&catid=20:councildec&Itemid=37.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε ανεπιφύλακτα πολίτες και κινήματα στον αγώνα για «να σωθεί η Ηπειρος» και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την επικείμενη καταστροφή της Ηπείρου και να αναθεωρήσει το ταχύτερο δυνατό την ενεργειακή πολιτική της. Oφείλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε θυσία το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της πολύτιμης περιφέρειας μας σαν παρακαταθήκη για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές. Οχι στις εξορύξεις πετρελαίου. Οχι στην εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο.
16 Δεκεμβρίου 2017
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων