ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εν όψει των προγραμματισμένων συνεδριάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων και με βάση πληροφορίες ότι υπάρχουν στην Κυβέρνηση σκέψεις για έγκριση των τεσσάρων ΣΔΙΤ (Πελοπόννησος, Ηλεία, Σέρρες, Ήπειρος) για την διαχείριση των απορριμμάτων επισημαίνουμε και πάλι τα βασικά σημεία των θέσεων μας σχετικά με το θέμα:
1. Τα ΣΔΙΤ δεν είναι συμβατά με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), που έγινε νόμος του κράτους με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) τον Δεκέμβριο 2015.
Τα ΣΔΙΤ σχεδιάστηκαν επίσης πολύ πριν το 2012, τότε που ενσωματώθηκε η κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο και δεν ανταποκρίνονται ούτε στους στόχους των ευρωπαϊκών οδηγιών. Ο νέος ΕΣΔΑ στηρίχθηκε στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αλλά τόλμησε να πάει και ένα βήμα μπροστά : να συμπεριλάβει αυτά που η Ευρώπη συζητάει το 2016 ως νέα Οδηγία για τα απόβλητα!
Για να μας παίρνουν σοβαρά και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, και να μην εκτεθούμε σε πρόστιμα σε λίγο χρόνια, ο νέος ΕΣΔΑ δεν μπορεί παρά να είναι η βάση για τον παραπέρα σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί σήμερα, υπό την όποια πίεση, σχεδιασμούς που καταστρατηγούν στην πράξη την εθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με κίνδυνο να υπονομεύσουν αύριο και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία -παρόλες τις σημερινές μνημονιακές πιέσεις- δεν θα μπορεί στο μέλλον να ξεφύγει από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να κάνουν δεκτούς σχεδιασμούς υπερδιαστασιολογημένων έργων συνεχίζουν για τα επόμενα 28 χρόνια τις σημερινές αποτυχημένες πρακτικές κεντρικής διαχείρισης σε μεγάλη κλίμακα, και υπολείπονται σημαντικά των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2020, τόσο για τη χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων (40%) όσο και για τον στόχο χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων (65%).
Είναι γεγονός ότι υπάρχει η δυσκολία και απαιτείται χρόνος για την εφαρμογή της νέας πολιτικής, που δίνει έμφαση στους ΟΤΑ. Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πιεστικό – ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες- , αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει ότι η λύση του μπορεί να γίνει με επιστροφή στο παρελθόν.
2. Τα ΣΔΙΤ θα πρέπει να εξετασθούν αναλυτικά και ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία στην περίοδο λειτουργίας. Σε εποχές κοινωνικής και οικονομικής κρίσης δεν έχουμε δικαίωμα:
Να ανεχθούμε όρους για ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες που θα έπρεπε να πληρώνονται για 28 χρόνια, είτε οι ποσότητες αυτές υπάρχουν είτε όχι, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος των ΚΑΠ και οδηγώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μαρασμό
Να δεχθούμε να επιβληθούν στους πολίτες κόστη διαχείρισης απορριμμάτων που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 100 ευρώ /τόνο, και μάλιστα για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με 60%. Να τους επιβαρύνουμε επί πλέον με μεγάλο κόστος μεταφοράς λόγω του σχεδιασμού κεντρικών μονάδων
Να μην αποδίδονται δίκαια στους δήμους ή στους πολίτες έσοδα από την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποβλήτων.
Να δεχθούμε να μην υπάρχει διαφάνεια στις σχετικές συμβάσεις υπό το πρόσχημα του εταιρικού απορρήτου .
3. Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της ΕΕ για τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού, όπου η συμμετοχή του δημοσίου είναι πάνω από 33%, ο τραπεζικός δανεισμός υπολογίζεται στο έλλειμμα. Τα ΣΔΙΤ είχαν σχεδιαστεί με σχέση 40% δημόσιο και 60% ιδιώτης κατά μέσο όρο. Επομένως δημιουργείται ο κίνδυνος, σωρευτικά και με άλλες δαπάνες, να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη. Σημειώνουμε εδώ ότι καμμία αλλαγή σε αυτή την σχέση δεν μπορεί να γίνει παρά με νέο διαγωνισμό
4. Κάθε σκέψη για ξεπέρασμα της υποχρέωσης για έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ , είναι άστοχη και επικίνδυνη.
Προκειμένου να παρουσιάσουμε αναλυτικότερα τις θέσεις μας, με βάση και τα δεδομένα της προγραμματικής μας συνεργασίας, προτείνουμε μια συνάντησή μας με τους αρμόδιους στην Κυβέρνηση σχετικά με το θέμα αυτό πριν την όποια τελική απόφαση.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 18-6-2016