Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον εναλλακτικό τουρισμό
Το 2015 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Κλείνοντας με κέρδη ρεκορ και 26 εκατομμύρια επισκέπτες, δεν μπορούσε να προδικάζει παρά την πιο ευοίωνη εξέλιξη για το χώρο της φιλοξενίας που είναι από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνική οικονομίας.
Το 2015 μας αποχαιρέτησε, με τον εκπρόσωπο της Κυβάρνησης να περιγράφει όλα τα παραπάνω και μας έκανε να χαμογελάσουμε με την αίσθηση αισιοδοξίας που γεννιόταν.
Ή μήπως δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα?
Η αλήθεια είναι ότι 26 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2015.
Τα οφέλη όμως δεν τα είδαν οι εργαζόμενοι, που παρατηρούσαν τους μισθούς τους να συνεχίζουν να περικόπτονται.
Επίσης οφέλη δεν είδαν ούτε οι ξενοδόχοι, αφού φθάσαμε να πωλούνται 750 (746 για την ακρίβεια) πεντάστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη, σύμφωνα με την candianews, που έχει αναρτημένες και όλες τις διευθύνσεις.
Στην Μονεμβάσια επίσης, μία περιοχή με αντικειμενικές υψηλότερες από το Κολωνάκι, πωλούνται πολλά ξενοδοχεία, πάνω από το 60 % μέσα στο κάστρο, με τους ιδιοκτήτες να αδυνατούν να τα συντηρήσουν.
Και φυσικά ούτε η τοπική οικονομία είδε οφέλη από αυτό το κύμα τουριστών, που θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και αόρατο.
Τι συμβαίνει τελικά?
Απλά ήρθε το τέλος για τον Μαζικά Οργανωμένο Τουρισμό, που για καιρό ήταν η επίσημη πολιτική του Ελληνικού Κράτους!
1.ΜΟΤ (ΜΑΖΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ) σε αντιπαράθεση με Εναλλακτικό Τουρισμό
Και ο Τουρισμός ακολούθησε το γενικό μοντέλο ανάπτυξης των καπιταλιστικών χωρών. Έχοντας στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους, και μη λαμβάνοντας την φέρουσα τουριστική τοπική ικανότητα, τις διεθνείς συγκυρίες αλλά και την σχέση Οικολογίας και Οικονομίας, έγινε το χρυσό παιδί της επίσημης Ελληνικής Τουριστικής Πολιτικής.
Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν μέσα στα παραπάνω πλαίσια, και οι Τουριστικές περιοχές, που αναπτύσσονταν , άλλες πιο αργά και άλλες πιο γρήγορα, ήταν για καιρό τα κέντρα ευμάρειας της Ελληνικής Επικράτειας.
Ωστόσο τίποτα δεν κρατάει για πάντα.
Η κρίση ήρθε και με έντονο τρόπο κατέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής πολιτείας να διατηρήσει την τουριστική ανάπτυξη σαν την ναυαρχίδα του οικονομικού της προγράμματος, αλλά και της περιορισμένες δυνατότητες διατήρησης υψηλού αριθμού τουριστών για παρατεταμένες περιόδους..
Αυτό , μαζί με την ιδιαιτερότητα της ελληνικής φύσης, που έχει ένα πανέμορφο αλλά κατακερματισμένο περιβάλλον, με μικρούς χώρους, έβαλλε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Ο προβληματισμός για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, μόλις άρχισε!
Μελετώντας την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού από το 1974 μέχρι σήμερα, καταδεικνύεται με σαφήνεια πλέον η ανάγκη στροφής προς ένα άλλο τουριστικό μοντέλο.
Ο εναλλακτικός τουρισμός, φαίνεται να είναι αυτό που ταιριάζει στην Ελλάδα, αλλά και η λογική πρόταση εκμετάλλευσης της φύσης και του πολιτισμού μας.
Παρακάτω περιγράφονται πρωτοβουλίες, προβληματισμοί και προτάσεις , που αν υιοθετηθούν θα δοθεί μία σημαντικότατη ώθηση στην ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού
1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Α. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας
Β. Χρήση λαμπτήρων και συσκευών χαμηλής κατανάλωσης
Γ. Αυτόματη διακοπή φωτισμού και κλιματισμού
Δ. Αποφυγή προϊόντων μίας χρήσης
Ε. Χρήση πρασίνου για σκίαση
Στ. προώθηση ανακύκλωσης
Ζ. Εξωτερική θερμομόνωση
2. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Οι μεγάλες τουριστικές μονάδες που δεν εναρμονίζονται με το τοπίο, την αισθητική του και την φέρουσα ικανότητά του, εισβάλλοντας σε οικοσυστήματα επηρεάζουν τον υδρολογικό κύκλο και το μικροκλίμα.
Επίσης παρεμποδίζουν βιολογικές διαδικασίες σε σπάνια είδη, με το να περιορίζουν τον ζωτικό τους χώρο, και την μετακίνηση και επικοινωνία τους.
Με την υιοθέτηση του προτύπου του μαζικού οργανωμένου τουρισμού, ο τουρισμός λειτουργεί ενάντια στα μακροπρόθεσμα οφέλη και συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών για την διαφύλαξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους , αλλά και των πόρων τους.
3. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σαν αντίλογος στην παραπάνω κατάσταση , την δεκαετία του 1980, αναζητήθηκε ένα ηπιότερο κοινωνικά και περιβαντολλογικα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που ταυτόχρονα θα έγινε την δυνατότητα στον επισκέπτη να αναπτύξει το δικό τους προσωπικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τον τόπο που επισκεπτόταν.
Έτσι αναπτύχθηκαν :
Α. Επαφή με την φύση (φυσιολατρικός τουρισμός)
Β. Αναζήτηση Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων
Γ. Αθλητικός τουρισμός
Δ. Εναλλακτικά πρότυπα ζωής ( αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κλπ )
Ε. Τουρισμός Περιπέτειας
4. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για την εφαρμογή τρόπων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αναπτύχθηκαν μία σειρά από εργαλεία για να βοηθηθεί η παραπάνω πολιτική, που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες ανάπτυξης, που προέρχονται τόσο από την πολυσυνθετότητα του τουριστικού φαινομένου, όσο και από την αδυναμία συνεργασίας των εμπλεκόμενων παραγόντων σε τοπικό επίπεδο.
Ενδεικτικά αναφέρομε :
α. Την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
β. Τον περιβαλλοντικό έλεγχο
γ. Την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας
δ. Συστήματα διαχείρισης επισκεπτών
ε. Δείκτες βιώσιμου τουρισμού
στ. Πιστοποίηση και Οικολογική σήμανση
5. ΕΤΙΚΕΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Περιγράφεται παρακάτω η πρόταση της Σύμπραξης ΚΟΙΝΣΕΠ για τον ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ, με προτεινόμενους φορείς συνεργασίας την παραπάνω σύμπραξη, τον ΕΟΤ, και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΝΣΤΙΡΟΥΤΟ
Meditterenian ECOLABEL
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 ταμπέλες οικολογικής πιστοποίησης. Κάποιος λοιπόν θα μπορούσε να ρωτήσει, για ποιο λόγο να έχουμε άλλη μία ;
Η απάντηση είναι, για πολλούς λόγους, που αναφέρονται παρακάτω.
Α. Πολλές από τις ταμπέλες αυτές είναι εθνικές ταμπέλες, δηλαδή πιστοποιούν επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στα κράτη τους.
Β. Πολλές ταμπέλες, υιοθετούν ορισμένα παγκόσμια χαρακτηριστικά της Οικολογίας, παραμελώντας την τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Γ. Πολλές ταμπέλες, μέσω της εδραιωμένης πλέον παρουσίας τους, δρούν σαν διαφήμιση συγκεκριμένων προορισμών ή καταλυμάτων
Δ. Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινά φυσικά , πολιτιστικά και οικολογικά χαρακτηριστικά. Είναι προφανές , ότι η προσαρμογή οικολογικών προτύπων στην ιδιαιτερότητα της Μεσογείου, θα επιφέρει βελτιωμένη οικολογική συνείδηση και συμπεριφορά, μαζί με βέλτιστες τεχνικές οικολογικής προσαρμογής των επιχειρήσεων.
Ε. Η Μεσογειακή ECOLABEL, θα αυξήσει την συνεργασία των χωρών σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης της φύσης και των φυσικών πόρων, κάνοντας την Λεκάνη της Μεσογείου ένα παγκόσμιο κέντρο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
ΣΤ. Τα κοινά χαρακτηριστικά της Μεσογείου είναι ένα γενικά ξηρό και θερμό κλίμα, με μειωμένες βροχοπτώσεις, την ερημοποίηση να απειλεί μεγάλες περιοχές, την υφαλμύρωση να προχωρεί ακάθεκτη, και την ανάγκη των λαών για νερό να αυξάνεται.
Είναι λογικό να υπάρχει λοιπόν μία συνολική προσπάθεια προσαρμογής και των τουριστικών επιχειρήσεων στα δεδομένα του παρόντος κλίματος, και τα κράτη να ενθαρρύνουν αυτή την κατεύθυνση.
Ζ. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδος που καλείται να παίξει, θα έχει πολλαπλά οφέλη στο χώρο του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ τουρισμού. Η Ελλάδα αποκτώντας δυνατή φωνή στον παγκόσμιο τουρισμό, θα μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις απόψεις της, και με το να γίνει ένας παγκόσμιος πλέον παίκτης στην τουριστική σκακιέρα θα μπορεί να επηρεάζει παγκόσμιες τάσεις, αποκομίζοντας τα ανάλογα οφέλη.
6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Λόγω του τόσο ξεχωριστού τρόπου προσέγγισης του εναλλακτικού Τουρισμού προτείνεται είτε η δημιουργία αυτοτελούς οργανισμού όπως ο ΕΟΤ, που θα επιληφθεί του τρόπου ανάπτυξής του, είτε η δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος μέσα στον ΕΟΤ, με συμμετοχή βέβαια και στις δύο περιπτώσεις μελών του κόμματος σε θέσεις συντονισμού και διοίκησης.
7. ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Για την υλοποίηση των παραπάνω προτείνεται η δημιουργία στο Υπουργείο Τουρισμού Επιτροπής, αποτελούμενης στο ήμισυ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από μέλη της ΘΟ Τουρισμού των Οικολόγων Πρασίνων, που θα ασχοληθεί με τα παραπάνω θέματα.
11 Μαρτίου 2017
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων