Υγεία
Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού με τόσο μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία κα την οικονομία ανέδειξε:
– Τη σχέση της Οικολογίας με την Υγεία και την Οικονομία
– Την ύψιστη σημασία της ύπαρξης σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού Δημόσιου Φορέα Υγείας
– Τις υφιστάμενες σοβαρές ανεπάρκειες, οι οποίες δημιουργήθηκαν διαχρονικά και επιδεινώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης
Δομές και ανθρώπινο δυναμικό
Η διαρκής και κατ’ εξακολούθηση μείωση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή) για τις υπηρεσίες υγείας έγινε εμφανής κατά την πανδημία με τον καταφανώς μικρό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό και την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι δομές υγείας ήταν ανεπαρκείς και παντελώς ανέτοιμες για να ανταποκριθούν σε τέτοιες ανάγκες.
Οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές έθεσαν τη υγεία των πολιτών σε δεύτερη μοίρα, οδήγησαν σε ένα «γερασμένο» και «κουρασμένο» υγειονομικό προσωπικό, που δεν ανανεώθηκε με σταθερές ροές προσλήψεων.
Η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας ανέδειξε τον κίνδυνο του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας από την φροντίδα που θα έπρεπε να λαμβάνουν ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Ο ιδιωτικός τομέας αναγκάσθηκε να «σηκώσει στους ώμους του» ότι μπορούσε, όσο μπορούσε, αλλά για όσους μπορούσαν να πληρώσουν. Ελλιπής αριθμός ασθενοφόρων δημιούργησε καθυστερήσεις στη μετακίνηση ασθενών σε ΜΕΘ όμορων νομών. Τα νησιά και η νησιώτικη Ελλάδα πάσχουν από αδυναμία μετακίνησης επειγόντων περιστατικών.
Η πανδημία κατέδειξε ότι το υγειονομικό προσωπικό εργάζεται σε ανθυγιεινές συνθήκες ερχόμενο σε επαφή με άκρως βλαπτικούς παράγοντες (ιοί, βακτήρια, χημικά στοιχεία, ραδιενεργά σωματίδια, ακτινοβολία) θέτοντας συνεχώς τη ζωή του σε κίνδυνο. Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο ευάλωτο είναι. Επομένως οι πάροχοι υγείας εργάζονται όντως σε συνθήκες που ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Περιβάλλον και υγεία – πολιτικό πλαίσιο
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους καύσωνες, την επιβαρυντική ατμοσφαιρική ρύπανση , επηρεάζουν την υγεία άμεσα ή έμμεσα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχουμε συναίσθηση της οικονομικής και υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αλλά και την πολυμορφία του τόπου μας με 220 κατοικημένα νησιά διάσπαρτα και ανάγλυφο που δημιουργεί δύσκολες κατά τόπους οδικές προσπελάσεις. Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, πιστεύουμε όμως ακράδαντα (παράλληλα προς τις ριζικές τομές και βελτιώσεις που επιβάλλεται να γίνουν στο χώρο της υγείας), ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πρωταρχικά τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές κ.ά. συνθήκες της ζωής μας, που επιβαρύνουν καθημερινά τη υγεία μας.
Η πρόταση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι ολιστικό σύστημα υγείας για όλους, το «για όλους» εμπεριέχει όλους τους Έλληνες, αλλά και τους επισκέπτες με τη μορφή του τουρισμού καθώς και τους κατατρεγμένους από πολέμους, λιμούς η ανέχεια μετανάστες, που χρησιμοποιούν τη χώρα ως καταφύγιο. Ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια που προσφέρει η υγεία του κάθε πολίτη είναι βασική αρχή των ΟΠ και έχει αντανάκλαση σε όλα όσα πρεσβεύουμε.
Ο καθένας που διαμένει ή βρίσκεται περιστασιακά στη χώρα μας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το εισόδημα και τον τόπο προέλευσης και μόνιμης διαμονής του.
Η Υγεία στην περιφέρεια δεν θα πρέπει να υπολείπεται καθόλου από την παροχή υπηρεσιών Υγείας στην πρωτεύουσα.
- (το ξαναλέμε δύο παραγράφους πιο πάνω). Έμφαση στην πρόληψη «Το προλαμβάνειν μείζων του θεραπεύειν».
- Ενίσχυση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του πληθυσμού από, την Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία και τα Κέντρα Υγείας σε ζητήματα πρόληψης, υγιεινής διατροφής και άσκησης.
- Έγκυρη ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας και πρόληψης, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπου απουσιάζει μέχρι σήμερα το κράτος.
– Υποχρεωτική ανακύκλωση των ληγμένων και μη χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.
– Αυστηρή εφαρμογή των νόμων για τη διαχείριση των μολυσματικών υλικών των νοσοκομείων.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΣΥ)
Το ΕΣΥ από τη δημιουργία του (1983) σταμάτησε να ανανεώνεται με προσλήψεις ώστε να υπάρχει διάδοχη γενιά προσωπικού. Οι χαμηλοί μισθοί και η απαξίωση που υπάρχει στο γερασμένο ΕΣΥ οδηγεί τους γιατρούς στο εξωτερικό και φυσικά δεν υπάρχουν κίνητρα που να ενθαρρύνουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Προτείνουμε την άμεση δημιουργία Φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπευθύνου για:
- Πρόληψη – προαγωγή Υγείας
- Προσυμτωματικό έλεγχο
- Πρώιμη διάγνωση και συμβουλευτική
- Ατομικό / οικογενειακό γιατρό ως μέλος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πλαφόν ανώτερου αριθμού ασθενών ανά γιατρό.
- Ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους και ελεύθερη πρόσβαση με συμβολικό τίμημα στα νοσοκομεία από όλους τους κατοίκους και τους μετανάστες. Επίσης, καθιέρωση της δωρεάν πρόσβασης για τους ανασφαλίστους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ. (αυτά ισχύουν αυτή τη στιγμή, από την παρούσα κυβέρνηση).
Συνοψίζοντας, θεωρούμε ως άμεσες προτεραιότητες για την υγεία στη χώρα μας:
- Σύμφωνα με το υπάρχον βασικό ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ του ΕΣΥ η πρόσβαση για όλους σε μονάδες υγείας να είναι εύκολη.
- Πρόνοια για την άμεση αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σίτισης και στέγασης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
- Επαρκείς πλήρως εξοπλισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανάλογα των ευρωπαϊκών προτύπων λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιδιομορφία της χώρας
- ΕΚΑΒ με ικανό αριθμό ελικοπτέρων για χρήση στα νησιά ή δύσβατες ορεινές περιοχές της Ελλάδας για μεταφορά στα κέντρα των επειγόντων περιστατικών .
- Ενημέρωση για την αναγκαιότητα των ιατρικών παρεμβάσεων, των εμβολιασμών, τους κινδύνους από τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων κ.λπ.
- Τη συνεχή διαβούλευση των φορέων υγείας με βάση το θεμελιώδες ερώτημα «Για ποιον και γιατί «θεραπεύεται» ο ασθενής».
- Ανανέωση του «γερασμένου» ΕΣΥ με άμεση πρόσληψη 5.000 ιατρών.
- ΕΣΥ αποκεντρωμένο με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
- Την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
- Την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους, πλαφόν ανώτερου αριθμού ασθενών ανά γιατρό και ελεύθερη πρόσβαση στο ΕΣΥ από όλους του κατοίκους της χώρας και τους μετανάστες, με άμεση καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.
- Προώθηση της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία μέσω της στήριξης των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και της υγιούς κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που μπορεί να προσφέρει εργασία αλλά και καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων στους συγκεκριμένους ανθρώπους.
- Αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών, ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη στα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους και στήριξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης (συμπεριλαμβανομένων και των “στεγνών” καθώς και τη μέθοδο χορήγησης υποκατάστατων). Παράλληλη έμφαση στους θεσμούς πρόληψης και δημιουργικής απασχόλησης των νέων.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΤΑΜΕΙΑ
- Η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί στους παρακάτω στόχους:
- Εξασφάλιση σε όλους τους πολίτες κατώτερων συντάξεων πάνω από το όριο της φτώχιας.
- Αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.
- Αυτά απαιτούν εξασφάλιση του συστήματος με πόρους χρηματοδότησης θεσμοθετημένα εξασφαλισμένους
Προγραμματικό Συνέδριο 02/2022