Οι πολίτες θέλουν να συμμετέχουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι πολίτες ζητούν περισσότερη ενημέρωση και λιγότερη γραφειοκρατία.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας.
Αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τις διαχρονικές ανεπάρκειες της πολιτείας στην υποστήριξη της συμμετοχής των πολιτών για μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δείχνει η ειδική έρευνα που συντόνισε ο Πανεπιστημιακός του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Δρ. Πάνος Κοσμόπουλος[1].
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ενθαρρυντικό ότι έχει γίνει κοινή πεποίθηση πλέον πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών (75%).
Επίσης, φαίνεται καθαρά από την έρευνα ότι αποτελεί σταθμό στην ενεργειακή πολιτική η διείσδυση των ηλιακών θερμοσιφώνων τη δεκαετία του 1980. Το 73% των πολιτών γνωρίζει καλά ή πολύ καλά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενώ το 30% δηλώνει ότι έχει ήδη και χρησιμοποιεί τέτοιους.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ διαπιστώνουμε ότι οι μονομερείς σημερινές πολιτικές των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ, που κυριαρχούν την τελευταία εικοσαετία, έχουν αφήσει τους πολίτες στο περιθώριο.
Είναι απογοητευτικό σήμερα το 35% των πολιτών να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει σαφώς ή ελάχιστα έως καθόλου, τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είναι αδιανόητο και λυπηρό οι πολίτες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κατά 47 % ορυκτά καύσιμα για οικιακή θέρμανση και ψύξη και από την άλλη να χρησιμοποιούν κατά 0% την οικιακή γεωθερμία, γιατί προφανώς δεν τη γνωρίζουν, και ποτέ δεν δόθηκαν κίνητρα γι’ αυτήν.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπογραμμίζουμε το θετικό εύρημα της έρευνας ότι το 37% των πολιτών θα ήθελε σαφώς να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι (ταράτσα, στέγη, όψη, αυλή). Είναι όμως ανησυχητικό ότι άλλο ένα 35% θα ήθελε, αλλά διστάζει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι, στο γραφείο ή στο χωράφι, γιατί υπάρχει η γραφειοκρατία και μικρό όφελος.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ενεργειακό «κοίτασμα» αν εφαρμοστούν μικρότερες ΑΠΕ στα νοικοκυριά. Αν οι πολίτες είχαν διαβεβαίωση από το κράτος ότι θα είχαν σίγουρο οικονομικό όφελος και απλή γραφειοκρατική διαδικασία θα έβλεπαν θετικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κατά 64% (σίγουρα ναι 32%, μάλλον ναι 32%). Σε καιρό κρίσης αυτές οι διαθέσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν να επενδύσουν, αν η ενεργειακή τους επένδυση αποσβήνεται γρηγορότερα, και παράλληλα, αν μειωθεί η γραφειοκρατία.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε εκτιμήσει ότι αν υπήρχε διείσδυση των φωτοβολταϊκών μόνο στις ταράτσες, αντίστοιχη με αυτή των ηλιακών θερμοσιφώνων, το αθροιστικό ενεργειακό όφελος θα ήταν τεράστιο. Παράλληλα, έχουν εκτιμήσει ότι η παροχή κινήτρων για εγκατάσταση οικιακής γεωθερμίας και άλλων σύγχρονων μεθόδων για θέρμανση και ψύξη θα είχε επίσης αντίστοιχο ενεργειακό όφελος, λόγω εξοικονόμησης ενέργειας.
Επίσης σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκει πολύ επιφυλακτικούς τους πολίτες. Το 18% θεωρεί ότι οι εξορύξεις θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και το 25% ότι θα ωφελήσουν τις εταιρίες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση (σύνολο 43%). Σε αντίθεση, μόνο το 40% πιστεύει ότι οι εξορύξεις θα βοηθήσουν ενεργειακά/οικονομικά την χώρα μας.
Ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να αλλάξει.
Οι ΑΠΕ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι συλλήβδην βιομηχανικές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά κυρίως και πρωτίστως εφαρμογές μικρής κλίμακας, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ίδιους τους πολίτες να τις αξιοποιήσουν σε οικιστικό ή επαγγελματικό περιβάλλον με τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα μεγάλη συνδρομή στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν έχουν τρόπο να συμβάλουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία που μπορεί να αποφέρει ταυτόχρονα σημαντικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη.
[1] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ (2019-2020) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Την έρευνα εντοπίσαμε στο https://energypress.gr/sites/default/files/media/persynmak_7o_okt2020_panellinia_ereyna.pdf