Οι καιροί επιτάσσουν την ύπαρξη Εθνικής Στρατηγικής για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΙΟΒΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες από τη Σπατάλη Τροφίμων, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας στην 4η θέση με τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ, όπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν στα απορρίμματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 143 δις. ευρώ ετησίως.
Σε μια χώρα η οποία από το 2010 ζει σε ρυθμούς κρίσης, οικονομικής και μη, είναι όντως προκλητική η ανυπαρξία ουσιαστικών πολιτικών για την αξιοποίηση τροφίμων που θα μπορούσαν να έχουν χορηγηθεί σε οικογένειες, δομές και ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε για μία ακόμα φορά, πως η κατασπατάληση τροφίμων δεν σχετίζεται μόνο με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα τρόφιμά μας, συνδέεται κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας.
Η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει πριν να είναι αργά. Στο πλαίσιο της λελογισμένης ανάπτυξης με προσανατολισμό σε πράσινες πρακτικές, που πρεσβεύει η Πολιτική Οικολογία, εντάσσεται κι η ορθολογική κατανάλωση όσων πραγματικά χρειαζόμαστε.
Το ζήτημα πέραν της κοινωνικής του διάστασης λαμβάνει ταυτόχρονα οικονομική και περιβαλλοντική, αφού ως χώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε ως απόβλητα τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται.
Ποιο είναι λοιπόν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Περιορισμό της Κατασπατάλησης Τροφίμων; Εξ όσων γνωρίζουμε κανένα.
Ως συνήθως, πυροσβεστικά προσπαθούμε να αντιδράσουμε σε επισημάνσεις ή μελλοντικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν είναι ήδη αργά. Η ανακοίνωση της Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων από το ΥΠΕΝ, έρχεται ετεροχρονισμένα να μας θυμίσει ότι ως χώρα φτάνουμε σχεδόν πάντα στο παρά πέντε προτού δηλώσουμε ότι θα αναλάβουμε κάποια δράση.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σημειώνουμε πως η διαμόρφωση κεντρικών στρατηγικών είναι καίριας σημασίας για όλο το φάσμα της διαχείρισης τροφίμων, και η εξέταση μεμονωμένων ενεργειών όπως απαλλαγή από το ΦΠΑ σε δωρεές τροφίμων, δεν μπορεί παρά να προκαλούν σκεπτικισμό, επιβεβαιώνοντας ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και κυρίως για τα στοιχεία που θα κληθούμε να δώσουμε στην ΕΕ όταν έρθει η στιγμή.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το φλέγον ζήτημα της κατασπατάλησης τροφίμων, καθώς και ένταξη συστηματικών δράσεων σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, ΚΔΑΠ κ.α.), σε συνδυασμό και με τις αρχές της υγιεινής διατροφής και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.
Επίσης, η αντιμετώπιση της κατασπατάλησης τροφίμων μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κίνητρα για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς και άλλους φορείς αλληλέγγυας οικονομίας που θα αναλάβουν τη διαχείριση και διανομή των αγαθών που πλεονάζουν σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό πρωτοβουλίες άλλων χωρών όπου απαγορεύουν στις εφοδιαστικές εταιρείες να καταστρέφουν τα τρόφιμα που λήγουν, υποχρεώνοντάς τις να τα διαθέτουν σε κοινωφελείς οργανισμούς, είναι θετικές και μπορούν να υιοθετηθούν πλήρως και από την χώρα μας.
Η καταγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων των επιχειρήσεων τροφίμων, εστίασης και εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία αξιόπιστης βάσης δεδομένων προς την ΕΕ, ωστόσο η έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής θα οδηγήσει για μία ακόμα φορά σε μια πολιτική ενέργεια εισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς όραμα και τελικώς χωρίς αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό το λόγο και προτείνουμε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχέδιο προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.