Επιστολή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ προς τον Πρωθυπουργό: Η πολιτική οικολογία για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που υπογράφουν οι Συνεκπρόσωποι του κόμματος Έλενα Μπότση και Δημήτρης Πολιτόπουλος σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Αθήνα, 9 Απριλίου 2021
Θέμα: «Η πολιτική οικολογία για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε σας αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας για να μεταφέρουμε τη φωνή της πολιτικής οικολογίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν έχουμε βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όμως θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας έχουν ιδιαίτερη αξία. Οι εκτιμήσεις της πολιτικής οικολογίας επιβεβαιώνονται συνεχώς για τους κινδύνους που έχουν έγκαιρα επισημανθεί αναφορικά με την κλιματική κρίση, τις περιβαλλοντικές καταστροφές και την τρωτότητα των οικονομιών, των πόλεων και των κοινωνιών.
Οι προτάσεις της οικολογίας υλοποιούνται από πολλές χώρες και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων του ΤΑΑ θα γίνεται από Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια όπου και θα συμμετέχουμε ως μέλος μιας ευρύτατης ομάδας, καθώς οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) και συνεργαζόμαστε στενά με την ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας και στη συνέχεια το κτύπημα της πανδημίας του COVID-19 μας προβληματίζουν για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στη χώρα μας και στο μοντέλο της οικονομίας.
Έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να συντελεστούν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απασχόληση, αλλά κυρίως στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) παρέχει χρήματα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και στην ανάκαμψη και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα στην οικονομία και την κοινωνία πρέπει να είναι μόνιμη πολιτική επιλογή για τη χώρα μας, όχι μόνο για τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων από το ΤΑΑ αλλά για όλους τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Οι επιλογές για την φορολογία, την εκπαίδευση, την εργασία, και τις επενδύσεις, πρέπει να υπηρετούν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.
Χρειαζόμαστε ένα βαθύ μετασχηματισμό του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος με προτεραιότητα την επιβίωση και την ευημερία στο παρόν και το μέλλον.
Είναι ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη πολιτική συνεννόηση και συναίνεση για να διαμορφωθεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο με συγκλίσεις και συμβιβασμούς που θα έχει άξονες την επιβίωση και την αντοχή της οικονομίας και της κοινωνίας σε αντίξοες συνθήκες και στα νέα δεδομένα από την κλιματική αλλαγή και τους άλλους κίνδυνους και να εφαρμόζεται με συνέπεια από όλους.
Η εικόνα που δόθηκε από την παρουσίαση των 170 δράσεων στα πλαίσια του ΤΑΑ είναι ότι η προτεραιότητα της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας δεν έχει γίνει κατανοητή από τους συντάκτες του προγράμματος.
Δύο παραδείγματα από τις επιλογές των 170 δράσεων το καταδεικνύουν.
Α) Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές διατίθεται το ποσό των 215 εκατομμυρίων, ενώ για τον τομέα της οδοποιίας διατίθεται 1,33 δις (μόνο για δύο οδικούς άξονες περίπου 900 εκατομμύρια), ενώ γνωρίζουμε ότι το ενεργειακό κόστος και το κλιματικό αποτύπωμα των μεταφορών του σιδηροδρόμου είναι ασύγκριτα μικρότερο από εκείνο των οδικών μεταφορών. Το ερώτημα είναι γιατί οι οδικοί άξονες να χρηματοδοτηθούν από ΤΑΑ που έχει άλλο στόχο;
Β) Κονδύλιο για την τουριστική ανάπτυξη (260 εκατ.) μπαίνει στο πρόγραμμα του ΤΑΑ όταν γνωρίζουμε την ανισορροπία στη διάρθρωση της οικονομίας μας με τον τριτογενή τομέα να είναι 82% του ΑΕΠ, (κυρίως εμπόριο, τουρισμός, υπηρεσίες), ενώ όλος ο πρωτογενής τομέας (αγροτική παραγωγή, αλιεία, κτηνοτροφία κ.λπ.) είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ. Με την συνεχή υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης ενισχύεται η ανισορροπία στην Ελληνική οικονομία και η ανισορροπία δεν είναι στοιχείο ανθεκτικότητας.
Το πρόγραμμα των 170 δράσεων, ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις και ελάχιστα τις μικρομεσαίες που σηκώνουν το 86% της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα οικοδομείται όταν υπάρχει:
- Ισορροπία μεταξύ των τομέων της οικονομίας και παρεμβάσεις ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες και καταστροφικές διακυμάνσεις και καταρρεύσεις σε ολόκληρους τομείς της παραγωγής.
- Αποκέντρωση πληθυσμιακή, παραγωγική, διοικητική, πολιτισμική, ενεργειακή και οικοδόμηση ισχυρών τοπικών οικονομιών.
- Διατροφική αυτάρκεια και πλεονασματικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα.
- Ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Εναρμόνιση στη γενική λογική βιωσιμότητας του πλανήτη.
- Δίκαιη, συνεκτική και δημοκρατική κοινωνία.
- Ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα της οικονομίας, της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
- Προστασία της βιοποικιλότητας για να αποτραπούν νέες πανδημίες.
Οι ανωτέρω παράμετροι δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα των 170 δράσεων.
Έγινε πλέον κατανοητός μετά από δεκαετίες επίμονης προσπάθειας της πολιτικής οικολογίας ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για να περιοριστεί και σύντομα να καταργηθεί η καύση υδρογονανθράκων. Να χαραχτεί πολιτική με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε τομέα και ότι η ενέργεια που θα απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες θα παράγεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές, βάση όμως της διαμόρφωσης ενός Εθνικού Χωρoταξικού Σχεδιασμού.
Ανθεκτικότητα επίσης δεν νοείται χωρίς ριζικές αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό και τις πράσινες αναπλάσεις των πόλεων και των οικισμών.
Ανθεκτικότητα δεν νοείται χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών, των νερών, της βιοποικιλότητας τη σωστή διαχείριση και τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων μέσω της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.
Τέλος, ανθεκτικότητα δεν νοείται εάν δεν συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία στη διαμόρφωση, διαχείριση και στα οφέλη που προκύπτουν από ένα φιλόδοξο σχέδιο.
Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις GREENPEACE, το WWF και άλλες για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος και πρέπει να αλλάξουν πολλά στο σχέδιο των 170 δράσεων στο πλαίσιο του ΤΑΑ.
Είμαστε στη διάθεσή σας για μία συνάντηση ώστε να μεταφέρουμε αναλυτικότερα τις απόψεις μας και να συζητήσουμε πάνω σε αυτές.
Με τιμή,
Για τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
Οι Συν-εκπρόσωποι,
Έλενα Μπότση
Δημήτρης Πολιτόπουλος
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.liberal.gr/world/giabas-giabas-pros-to-tameio-anakampsis/308296