Η κατάληψη των περιοίκων του κτήματος Πάτμου και Καραβία να γίνει μοναδική ευκαιρία για ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης
Όταν οι κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν τριάντα χρόνια πριν, ότι ο μοναδικός χώρος πρασίνου της περιοχής έκτασης 2.150 τ.μ. επρόκειτο να γίνει σχολείο, αντέδρασαν καταλαμβάνοντας το χώρο.
Έτσι σώθηκε ο μοναδικός κήπος και εκ των υστέρων, λόγω της κατάληψης, η μοναδική εξοχική κατοικία των αρχών του αιώνα, που κηρύχθηκε διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν κτίσθηκαν σε άλλα οικόπεδα στην γύρω περιοχή δύο σχολεία, και έτσι ικανοποιήθηκε η ανάγκη για σχολική στέγη.
Η κατάληψη παράλληλα φιλοξένησε εκατοντάδες κοινωνικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες μουσικής, θέατρου, ποίησης, χορού, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων.
Σήμερα, η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ) που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, και στον οποίο ανήκει το κτήμα Πάτμου και Καραβία, θέλει τα κλειδιά του χώρου από τους περίοικους για άγνωστη χρήση.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμπαρατασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για αποκατάσταση του κτιρίου, για διατήρηση του δενδρόκηπου, για δημόσια χρήση με συνέχιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του χώρου.
Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι το κτήμα της Πάτμου και Καραβία είναι μοναδικός χώρος μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό και προτείνουμε τον εξής οδικό χάρτη:
- Να περάσει άμεσα στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων.
- Ο Δήμος να εντάξει τον χώρο πρασίνου στο δίκτυο πρασίνου που έχει ανάγκη η Αθήνα, για λόγους αύξησης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, μια πολιτική για την οποία ο Δήμος Αθηναίων βραβεύτηκε στο παρελθόν.
- Ο Δήμος να εφαρμόσει στον χώρο της Πάτμου και Καραβία διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης από αυτό της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, που αφαίρεσε τον κοινωνικό δυναμισμό των πάμπολων κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των περίοικων, κατά παράβαση της κατεύθυνσης που είχε δώσει ο Συνήγορος του Δημότη προς τον Δήμο.
Στην Πάτμου και Καραβία ο Δήμος Αθηναίων με την συνεργασία των κατοίκων, έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει μια διαχείριση–πιλότο για εγχειρήματα που αποτελούν κοινές πρακτικές στις ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.