Για τη σωτηρία ΚΑΘΕ θαλάσσιου κητώδους που ζει στις θάλασσές μας
Τις τελευταίες ημέρες πανελλήνια συγκίνηση έχουν προκαλέσει οι υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών, επιστημονικών και φορέων του κράτους για τη διάσωση του θαλάσσιου κητώδους (Ζιφιός-Ziphius cavirostris). Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουμε ότι κάθε χρόνο δεκάδες απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά εκβράζονται στις ελληνικές ακτές ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές θάλασσές μας από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα έχουν καταγράφει περίπου 14 είδη θαλασσίων κητωδών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί παγκοσμίως μοναδική περιοχή, κυρίως λόγω της Ελληνικής Τάφρου, ιδιαίτερα για τα βαθύβια κητώδη. Κυριότερες απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά είναι οι σεισμικές έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως αυτές που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στον Κυπαρισσιακό κόλπο -μια από τις 4 σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για το είδος του ζιφιού-, οι θαλάσσιες στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση υπερήχων, η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά, η υπεραλίευση, η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων και η εκούσια θανάτωση τους. Θυμίζουμε ότι η ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών και της βιοποικιλότητας εξασφαλίζουν τη λειτουργία και βιωσιμότητα του οικοσυστήματος.
Είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο οι περιπτώσεις νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών που εκβράζονται στις ακτές μας. Χθες ήταν ένα δελφίνι στη Μυτιλήνη, τρία δελφίνια πριν 3 ημέρες στη Σάμο με σημάδια από δέσιμο στην βάση της ουράς, ενώ σε κάποια είχαν κοπεί τα πτερύγια, προφανώς από ανθρώπινα χέρια.
Παρόλο που η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των ειδών τους, κυριαρχούν οι ελλείψεις αποτελεσματικών δράσεων που να αποτρέπουν και να περιορίζουν τις πιέσεις από τις προαναφερόμενες απειλές. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε άμεσα:
• Τη θεσμική θωράκιση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και την επέκταση τους όπως απορρέει από την ελληνική και κοινοτική οδηγία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών.
• Απαγόρευση των σεισμικών ερευνών στον θαλάσσιο χώρο. Άμεση παύση των ερευνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
• Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τις δραστηριότητες στη θάλασσα και την αλιεία και εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς.
• Γενναία χρηματοδότηση μελετών για την έρευνα της ιδιαίτερης βιολογίας των κητωδών της χώρας και των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς και των παραγόντων που ενδέχεται να απειλούν την διατήρησή τους.
Έτσι όπως ο Σωτήρης, όπως «βαφτίστηκε» από τους εθελοντές ο ζιφιός, βρήκε τη σωτηρία του, ελπίζουμε ότι επιτέλους θα δούμε στις ελληνικές θάλασσες αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία τους.
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.avgi.gr/koinonia/406664_edeixe-simeia-entonis-beltiosis-kai-apomakrynthike-sta-anoihta