Αναφορά για την καταστροφή της κοίτης του ποταμού Τσικνιά στη Λέσβο
Αναφορά προς:
-τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά,
-τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος,
-τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και
-το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος,
κατέθεσε ο Μιχάλης Μπάκας, Mέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, για τις εργασίες που γίνονται στην κοίτη του ποταμού Τσικνιά στη Λέσβο. Η αναφορά κοινοποιήθηκε αρμοδίως και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την αναφορά, ύστερα από καταγγελία πολιτών, διαπιστώθηκε ότι στο πλαίσιο του καθαρισμού χειμάρρων που έγιναν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον ποταμό Τσικνιά, έγινε παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού, που σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα και τις απόψεις ειδικών, κατέστρεψε τον βιότοπο, αφού σε μια περιοχή όπου η όποια παρέμβαση έπρεπε να γίνεται με μεγάλη προσοχή μπήκαν βαριά μηχανήματα (μπουλντόζες) αφαιρώντας κάθε είδους βλάστηση, δέντρα κ.λπ. ισοπεδώνοντας τα πάντα όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες.
Πρόκειται για έναν βιότοπο εξαιρετικά σημαντικό για τη Λέσβο, που τον επισκέπτεται σημαντικός αριθμός birdwatchers κάθε χρόνο και η καταστροφή του, εκτός από παράνομη και αντιοικολογική , αποτελεί και πλήγμα για την εικόνα του νησιού ως οικοτουριστικός προορισμός, που δέχεται χιλιάδες φίλους της φύσης κάθε χρόνο με άμεσα αποτελέσματα στην οικονομία του νησιού.
Το σημείο, εκτός του γεγονότος ότι είναι κοίτη ποταμού, βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής Νατούρα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Λέσβος: Παράκτιοι Υγρότοποι Κόλπου Καλλονής (GR4110007) αλλά και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Αλυκή Καλλονής – Νουτζάρια – Καντρί – Μέσα» (ΦΕΚ 387/Δ/2009), όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται «η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων» κ.λπ.
Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είναι τραγική η εικόνα που παρουσιάζει ο ποταμός Τσικνιάς. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ενέργειες σαν και αυτές έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικολογική, όσο και από οικονομική πλευρά, καθώς πλήττεται ο οικοτουρισμός του νησιού με την καταστροφή των βιοτόπων αυτών, ιδιαίτερα σε περίοδο μετανάστευσης και αναπαραγωγής. Παράλληλα αυτές οι εργασίες είναι αρνητικές και ως προς την αντιπλημμυρική προστασία καθώς όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από εξειδικευμένους επιστήμονες, τέτοιες ενέργειες επιταχύνουν την ταχύτητα του νερού σε περίπτωση ισχυρών καταιγίδων με αποτέλεσμα πολύ πιο εύκολα να σπάνε τα αναχώματα και να πλημμυρίζουν οι γύρω περιοχές. Απαιτείται μελέτη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, με στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι αποσπασματικές ενέργειες που επι της ουσίας έχουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».