Διάσκεψη της Γλασκόβης, όπως λέμε Διάσκεψη για την επιβίωση της ανθρωπότητας
Στο καταιγισμό των ανησυχητικών ευρημάτων από τους επιστήμονες και των ακραίων καιρικών φαινομένων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες σε όλον τον κόσμο, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη απαιτεί από όσους συμμετέχουν μια σοβαρή και συντονισμένη δράση με στόχο την προστασία της ίδιας της ανθρωπότητας.
Η Διάσκεψη της Γλασκόβης δεν θα σώσει τον κόσμο με δυο εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, συχνά για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού, μπορούν εύκολα να αποδειχθούν απραγματοποίητες. Μπορεί όμως στη Γλασκόβη να δοθεί ένα σαφές σήμα από την παγκόσμια κοινότητα ότι προχωρά ενωμένη με κάθε μέλος της να κάνει το μέγιστο δυνατό για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης που απειλεί την ευημερία και την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Πέρα από τις δημόσιες δεσμεύσεις και διακηρύξεις, βέβαια, το πιο σημαντικό είναι η κινητοποίηση όλων των φορέων, δημόσιων, ιδιωτικών και της κοινωνίας πολιτών για την εφαρμογή στην πράξη των υπεσχημένων.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις ανάγκες των πολιτών της χώρας μας και της υφηλίου. Αν δεν στηριχθεί η κοινωνική – αλληλέγγυα οικονομία, αν δεν καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια μέσα από ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, αν δεν δημιουργηθούν φιλικές προς το κλίμα θέσεις εργασίας, τότε η κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα θα βιώσει δραματικά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από τη μία και την ξηρασία από την άλλη. Ήδη η χώρα, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, δέχεται τεράστια κύματα προσφύγων ως απόρροια των πολέμων, των ολοκληρωτικών καθεστώτων και της φτώχειας. Τι θα γίνει όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εκατομμύρια των κλιματικών προσφύγων που αναμένονται έως το τέλος του αιώνα μας;
Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Κωστάκος, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής και Συντονιστής του Τομέα Εξωτερικού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, «Με την Συμφωνία του Παρισιού έχουμε από το 2015 σαφή στόχο για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος, που είναι να διατηρηθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και ει δυνατόν κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Μολονότι όλοι έχουν υπογράψει και συμφωνούν στη θεωρία, προτιμούν να αλληλοκατηγορούνται αντί να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και να κάνουν στην πράξη αυτό που απαιτείται από κάθε χώρα και κάθε οικονομία. Και φυσικά οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες που έχουν επιβαρύνει και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον πλανήτη περισσότερο πρέπει να κάνουν περισσότερα και να βοηθήσουν τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες με πόρους και τεχνογνωσία, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται σωστότερα σε αυτή την πρόκληση αλλά και εδώ η πραγματική αλλαγή στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης δεν έχει ακόμα τεθεί στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία. Λόγω της γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της με πρωτοβουλίες καλών πρακτικών σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, που θα δημιουργήσουν καινοτομία και τεχνογνωσία την οποία θα μπορούμε να εξάγουμε.
Η πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστεί με συντονισμένες διεθνείς παρεμβάσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες που συγκεντρώνονται στη Γλασκόβη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».