Αιολικοί σταθμοί παντού! Ό,τι να ΄ναι όπου να ΄ναι
Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε την ταυτόχρονη και βιαστική προώθηση αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών πάρκων (ΑΣΠΗΕ) σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για μία περίοδο ιδιαίτερης ενεργητικότητας του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος όσον αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ και συγκεκριμένα ανεμογεννητριών σε περιοχές πολλές εκ των οποίων ανήκουν στο Δίκτυο NATURA. Η δε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τους στόχους της χώρας, ειδικά σε αιολικά, και σε αμφιλεγόμενες περιοχές της Ελλάδας.
Οι εγκρίσεις αυτές δεν έχουν λάβει υπόψη τους την αναγκαιότητα να δίνεται προτεραιότητα σε περιοχές με εγγύτητα στο οδικό δίκτυο οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής, οικολογικής ή άλλης αξίας, δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία και θα έχουν διασφαλίσει τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών μέσα από έγκαιρη και δημοκρατική διαβούλευση. Η εποχή του lockdown τυχαίνει να δίνει και ένα προβάδισμα σε συνοπτικές διαδικασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, που ξεπερνούν τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ για πολίτες και επιχειρήσεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουμε τα οφέλη των ΑΠΕ στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Υποστηρίζουμε όμως κατά προτεραιότητα την αυτοπαραγωγή και την ενεργοποίηση ενεργειακών κοινοτήτων στις σχετικές επενδύσεις, το νομοθετικό πλαίσιο των οποίων όχι μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει αλλά επιδεινώθηκε με πρόσφατη νομοθεσία. Επιμένουμε επίσης στην ορθή χωροθέτηση αυτών.
Η εκτεταμένη αδειοδότηση και εγκατάστασή τους θεωρούμε ότι γίνεται επικίνδυνη για τη φύση αλλά και τους ανθρώπους, όσο δεν προχωρά η επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (με ειδικές αναφορές σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές), ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο με βάση κοινά αποδεκτά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια την καταλληλόλητα των περιοχών. Είναι αδιανόητο επίσης να αδειοδοτείται σωρηδόν η αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα πρώτα στάδια στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Περιοχές NATURA (που καθυστερούν επικίνδυνα).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούμε ότι, όσο δεν εξασφαλίζονται τα παραπάνω, μένουμε σε μια αδιέξοδη λογική του “ότι να’ ναι, όπου να ΄ναι”, με ενδεικτικές τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της ανατολικής οροσειράς της Μικρής Λάκκας Σουλίου και στα δυτικά Θεσπρωτικά Όρη προκάλεσε ήδη την δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι άλλωστε όπως προκύπτει, δεν είχαν ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Το έργο θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, επηρεάζοντας αρνητικά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται, όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή.
- Μία ακόμη πιο αμφιλεγόμενη αδειοδότηση εκ μέρους της ΡΑΕ αφορά την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW στη βόρεια και κεντρική Εύβοια και 4 στη Νότια Εύβοια, με 104 ανεμογεννήτριες στο σύνολο. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στα όρη Δίρφυ, Κοτύλαια, Ξηροβούνι, Μαυροβούνι, Σκοτεινή, Ευβοϊκό Όλυμπο, καθώς και στα κοντινά οροπέδια. Πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα διατηρούν Καταφύγια Άγριας Ζωής και Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους που είναι προφυλαγμένα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και φιλοξενούν δεκάδες απειλούμενα είδη, ως εκ τούτου είναι ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA.
- Μία άλλη ανησυχητική αδειοδότηση προκύπτει για το πάρκο που προτείνεται να εγκατασταθεί στην Βορειοανατολική Ροδόπη.
- Ένα άλλο παράδειγμα ανορθολογικής αδειοδότησης για την τοποθέτηση ΑΠΕ είναι οι μεγάλης κλίμακας αιολικοί σταθμοί σε προστατευόμενα νησιά και νησίδες του Αιγαίου, διεθνώς αναγνωρισμένα ως κέντρα υψηλής βιοποικιλότητας και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους.
- Παρατηρήθηκε, τέλος, και το εξωφρενικό γεγονός της καταστρατήγησης του δικαιώματος των πολιτών σε δύο νησιωτικές κοινωνίες των Κυκλάδων – της Τήνου και της Άνδρου – να προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα Έργα εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές – όπου και η Ελληνική Ορνιθολογική και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν εκφραστεί αρνητικά για κινδύνους στην άγρια Βιοποικιλότητα αλλά και το ΣτΕ προέβη σε Απόφαση Αναστολής για 6 μήνες.
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.water-waste.com/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1.html