Αστικό Περιβάλλον στις νέες συνθήκες και στις νέες προκλήσεις: Γ. Δημαράς στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΑ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΊΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΉΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
- Πως θα αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες από την κλιματική αλλαγή;
- Πως θα αυξήσουμε το Πράσινο;
- Πως θα αυξήσουμε τους Κοινόχρηστους Χώρους;
- Πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των γηρασμένων κτηρίων από άποψη αντοχής και ενεργειακής συμπεριφοράς;
- Θα γίνουν αποσύρσεις κτηρίων;
- Είναι σωστή η προβλεπόμενη από το νόμο του ΝΟΚ 4067/2012 αποζημίωση απόκτησης κοινόχρηστων χώρων;
- Τι πρέπει να αλλάξουμε στη νομοθεσία;
- Πως οι Δήμοι και οι πολίτες θα πάρουν μέρος στο σχεδιασμό;
- Πως πρέπει να είναι οι πόλεις το 2050 στις νέες συνθήκες;
Την Πέμπτη 28 Μαρτίου συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αστικό Περιβάλλον στις νέες συνθήκες και στις νέες προκλήσεις». Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Δημαράς.
Ο Γιώργος Δημαράς στην εισήγησή του ανέφερε ότι το θέμα της επιβίωσης στις πόλεις και ιδιαίτερα στις περιοχές χωρίς πράσινο δημιουργεί νέες προκλήσεις, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και δεδομένης της υποβάθμισης των κέντρων πόλεων και της γήρανσης των κτιρίων. Τα ερωτήματα που τίθενται και που πρέπει να απαντήσουμε ούτως ή άλλως, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των γερασμένων κτιρίων, που είναι ένα σοβαρό ερώτημα γιατί δεν έχουν μόνο κακή ενεργειακή συμπεριφορά, αλλά και λιγότερη αντοχή στους σεισμός και τις νέες συνθήκες.
Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι αποτελεί πολεοδομικό παραλογισμό τα κέντρα των πόλεων να υποβαθμίζονται, να ερημώνουν και να καταρρέουν και να έχουμε μια παράλληλη μετακίνηση του πληθυσμού προς τα προάστια. Θέλουμε πλέον επιστροφή και ζωντάνεμα των κέντρα των πόλεων. Αυτός είναι και ο στόχος. Ένα από τα βασικά στοιχεία για την αναζωογόνηση των πόλεων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είναι η αύξηση του πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων. Να τολμήσουμε έναν ανασχεδιασμό με νέους όρους για αύξηση του πρασίνου με πράσινες διαδρομές, γιατί θέλουμε διάσπαρτο πράσινο στην πόλη αλλά θέλουμε και διαδρομές που να διευκολύνει ταυτόχρονα τον πεζό, τον ποδηλάτη αλλά και την κίνηση των αέρινων μαζών.
Τέλος, ο Υφ. Περιβάλλοντος ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει ακόμα και τα ζητήματα της αισθητικής αναβάθμισης περιοχών, γιατί και η αισθητική των πόλεων έχει την αξία της. Να εξεταστεί επίσης η ανάπλαση αξιόλογων δρόμων που έχουν διαμορφωμένες πλέον τις όψεις και μέτωπα, με αξιόλογα κτίρια. Να δει τον τρόπο ενοποίησης των ακάλυπτων χώρων στις καινούργιες περιοχές που θα οικοδομούνται ή θα αναπλάθονται.
Για όλα τα παραπάνω, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δημαράς, «είναι αναγκαίο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργαζόμαστε και το έχουμε σχεδόν έτοιμο σε ένα νέο νομοσχέδιο. Εγώ προέρχομαι από την οικολογία και σε αυτά τα ζητήματα προτείνω πιο ριζοσπαστικές λύσεις και ξέρω πόσο πιο δύσκολο είναι το πολιτικό σύστημα να δεχθεί ριζοσπαστικές λύσεις. Πολλές φορές ακούμε ότι αυτά που λες “δεν γίνονται”, αλλά εμείς πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να τα κάνουμε. Είναι πολιτική επιλογή, την υπεραξία από την αναβάθμιση του περιβάλλοντος να τη δώσουμε στην κοινωνία.
Δεν αρκεί μόνο να κάνουμε ένα νομοσχέδιο, πρέπει να προσανατολίσουμε τους οικονομικούς πόρους και βεβαίως και την εργασία σε τομείς βιωσιμότητας. Για να πετύχουμε λοιπόν, τη δυνατότητα επιβίωσης στα αστικά κέντρα των πόλεων στις νέες συνθήκες αύξησης της θερμοκρασίας πρέπει να είναι κεντρική επιλογή όλου του πολιτικού συστήματος, όχι ενός κόμματος, να γίνει ένα εθνικό σχέδιο, που θα προσανατολίσει τους πόρους σε μια τέτοια κατεύθυνση, να δουλέψουν οι οικοδόμοι, οι μηχανικοί και τόσοι άλλοι κλάδοι και να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε παρασιτισμό ή σε άλλους τομείς που δεν τα χρειαζόμαστε. Η διαμόρφωση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για τις πόλεις του μέλλοντος αποτελεί επιλογή ζωής