Ο Μιχάλης Μπάκας στο REAL.GR: Όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να προστατεύονται
Από τον Μιχάλη Μπάκα, Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ευχαριστούμε το REAL.GR για τη φιλοξενία.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, άνθρωποι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις οικογένειές τους. Είναι πολύ θετικό ότι πολλές χώρες από όλη την Ευρώπη εκδήλωσαν την επιθυμία τους για να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη έχει σοκαριστεί από το θέαμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, που μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές χώρες για να διασωθούν. Από μερίδα ΜΜΕ αλλά και πολιτικών, έχουν αρχίσει να γίνονται διακρίσεις στις κατηγορίες προσφύγων. «Αυτοί είναι Ευρωπαίοι, είναι λευκοί, είναι χριστιανοί, είναι ελληνικής καταγωγής (για εμάς) άρα αξίζουν την προστασία μας». Στα σύνορα της Ουκρανίας μάλιστα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αναφορές για διακρίσεις και βία κατά των μη λευκών προσφύγων. Αυτοί οι πρόσφυγες, που μπορεί να είναι Ρωμά ή πολίτες από αφρικανικές ή ασιατικές χώρες που διαμένουν στην Ουκρανία για εργασία ή σπουδές, είναι διπλά απομονωμένοι από τις οικογένειες ή τους φίλους τους. Είναι αδιανόητο να πρέπει να υπομείνεις τον ρατσισμό, ενώ προσπαθείς να φτάσεις στην ασφάλεια από μια εμπόλεμη ζώνη. Λευκός ή μαύρος, χριστιανός ή αλλόθρησκος, Ευρωπαίος ή Ασιάτης κ Αφρικανός, ο πρόσφυγας είναι πρόσφυγας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο κ. Μηταράκης μίλησε για «κανονικούς πρόσφυγες» από την Ουκρανία, λες και όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι «κανονικοί» πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, είναι συγκινητικό το φαινόμενο πολιτών από όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο να οργανώνονται για να δημιουργήσουν δίκτυα αλληλοβοήθειας και να παρέχουν υποστήριξη σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο, συγκεντρώνουν δωρεές, οργανώνουν ασφαλείς μεταφορές για τους πρόσφυγες, προσφέρουν στέγη σε γειτονικές χώρες και μεταδίδουν πληροφορίες για άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Η φρίκη του πολέμου και οι φρικτές πράξεις ρατσισμού δεν πρέπει να μας αφήσουν να ξεχάσουμε όλες τις σημαντικές πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς από την έναρξη της σύγκρουσης. Οι πολίτες όλης της Ευρώπης δείχνουν στην πράξη ότι παρά το μισαλλόδοξο κατήφορο πολλών πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων χρόνων, παραμένουν αυθόρμητα αλληλέγγυοι προς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας.
Μέσα στον χαμό του πολέμου στην Ουκρανία πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων ότι επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί στις ακτές την πόλης της Μυτιλήνης τις τελευταίες ημέρες, άνθρωποι που κανείς ακόμα δεν ξέρει κάτω υπό ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους καθώς δεν υπάρχουν σημάδια ναυαγίου. Ας ελπίσουμε να μην μεγαλώσει ο αριθμός των νεκρών τις επόμενες ημέρες. Το δράμα των προσφύγων μας θυμίζει ότι κανείς δεν αφήνει την χώρα του, δεν μπαίνει σε μια πλαστική βάρκα, σε πολικές θερμοκρασίες, εάν δεν είναι απόλυτα απελπισμένος.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις αρχές μας, ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να δηλώσει το παρών, συμμετέχοντας σε δίκτυα αλληλεγγύης, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και όλα τα κράτη να σταθούν δίπλα σε όλους τους πρόσφυγες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν έναν δρόμο προς την ασφάλεια και να γίνουν δεκτοί σε καλές συνθήκες, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα, την καταγωγή ή την εθνικότητά τους, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει σύντομα όπως και κάθε άλλη πολεμική σύρραξη, που οδηγεί ανθρώπους από όλον το κόσμο στην προσφυγιά.