Με καθυστερήσεις και αρνήσεις δεν μπορεί να επιβιώσει ο κλάδος της κτηνοτροφίας
Από τον Αβραάμ Ιωαννίδη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ευχαριστούμε θερμά το GREENAGENDA.gr για τη φιλοξενία.
Η στήριξη στην κτηνοτροφία από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταντήσει ένα ακόμα κακόγουστο αστείο. Τα οικονομικά χτυπήματα είναι καθημερινά και αβάσταχτα για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αποτελούν βασικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα.
Να επισημάνουμε ότι οι τιμές στις ζωοτροφές είναι στα ύψη, όπως επίσης και η ενέργεια. Να σημειώσουμε δε ότι σήμερα στη χώρα μας επιβιώνουν από την κτηνοτροφία 30.000 επιχειρήσεις οι οποίες εκτιμάται ότι απασχολούν περίπου 150.000 εργαζομένους.
Όσον αφορά στα νούμερα που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι εισάγουμε περίπου το 80% του βοδινού, το 75% του χοιρινού και ένα 12% του αιγοπρόβειου.
Τι συμβαίνει όμως με τις επιδοτήσεις;
Οι κτηνοτρόφοι είχαν αιτηθεί επιδότηση 200 ευρώ ανά αγελάδα η οποία είτε έχει γεννήσει είτε ήταν σε γαλακτοπαραγωγή, 20 ευρώ ανά θηλυκό αιγοπρόβατο και 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Η απάντηση του υπουργείου στα 160 εκατομμύρια ευρώ αιτούμενων επιδοτήσεων ήταν να εγκρίνει μόλις τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Πώς λοιπόν κατανεμήθηκαν οι πόροι για την επιδότηση των παραγωγικών αυτών ζώων; 1,5 ευρώ το αιγοπρόβατο και 10 με 15 ευρώ η αγελάδα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο τραπεζικός δανεισμός που οδηγεί πολλούς επαγγελματίες του κλάδου στη ασφυξία.
Με βάση τα στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας, 5.500 πρόβατα μεγάλα θηλυκά, που ήταν σε παραγωγική ηλικία, σφαγιάστηκαν ακριβώς επειδή οι ιδιοκτήτες δεν είχαν τους απαραίτητους πόρους να προμηθευτούν τις αναγκαίες για τη σίτιση των προβάτων τους ζωοτροφές. Είναι ένας θλιβερός μονόδρομος που οδηγεί σε οικονομική απόγνωση τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θυσιάζουν παραγωγικά ζώα για να μπορούν να σιτίσουν τα υπόλοιπα.
Αντί αυτή τη στιγμή να είμαστε σε θέση να μιλάμε για την αλλαγή στη νοοτροπία της κτηνοτροφίας και στους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα ζώα ως αισθανόμενα όντα, ξεκινάμε εκ νέου τη συζήτηση για την επιβίωση του κλάδου, γυρνώντας έτσι πολλά βήματα πίσω.
Ο Γολγοθάς των κτηνοτρόφων
Η άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών δεν είναι κάτι πρόσφατο που ξεκίνησε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η αυξητική τάση στις τιμές τους έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΚ, το καλαμπόκι από 22 λεπτά, έχει φτάσει στα 45. Το κριθάρι από τα 18-20 λεπτά είναι στα 43, η σόγια από τα 38-40 ανέβηκε στα 67 και το τριφύλλι –πέραν του ότι είναι δυσεύρετο-, από τα 18 λεπτά πωλείται στα 47. Το άχυρο, που υποτίθεται ότι είναι το πιο ευτελές προϊόν ζωοτροφής, στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει 20 λεπτά και στην Κρήτη 44. Γενικώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των νησιών για τους οποίους το κόστος αυξάνεται κατά 7-10 λεπτά επιπλέον.
Τι συμβαίνει στον παγκόσμιο χάρτη της διανομής ζωοτροφών;
Η Κίνα συγκεντρώνει τροφές περισσότερες από τις ανάγκες της. Το ίδιο και οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα σε λίγο οι ζωοτροφές να είναι σε τρομερή έλλειψη.
Ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με την αδιαφορία της Κυβέρνησης απειλεί χιλιάδες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ακόμα και το κοτόπουλο έχει φτάσει να πωλείται στα 7 ευρώ, αγγίζοντας έτσι τις τιμές του βοδινού κρέατος του 2021.
Πώς θα μπορούσε να στηριχθεί ο κλάδος των κτηνοτρόφων;
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν υπήρχε όραμα από την πολιτική ηγεσία της χώρας και προσανατολισμός στην ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα. Άμεση προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ύπαρξη διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και να γίνει αειφορική διαχείριση του δάσους (προστασία από πυρκαγιές κ.λπ.). Αν πολλαπλασιαστούν τα στρέμματα εκτατικής κτηνοτροφίας, θα περισσέψουν περισσότερα χρήματα και ζωοτροφές για την εντατική.
Επίσης, πάγια θέση μας είναι η αυτοπαραγωγή ενέργειας για όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση όλων των στάβλων, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί γεωθερμία σε όλες τις μονάδες.
Τονίζουμε επίσης τη σημασία της παραγωγής ενσιρωμάτων από υπολείμματα άλλων παραγωγικών μονάδων (ιδανικό ενσίρωμα φτιάχνεται από τυρόγαλα, φύλλα ελιάς και διάφορα άλλα υποπροϊόντα που αυτή τη στιγμή απορρίπτονται). Τέλος, είναι απαραίτητη η δραστική μείωση των ελληνοποιήσεων με on-line ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και κάθε λίτρου γάλακτος που περνάει τα σύνορά μας.
Στις άμεσες δε προτεραιότητές για τον κτηνοτροφικό κλάδο πρέπει να είναι τα ακόλουθα:
- Αύξηση των επιδοτήσεων στα 250 εκατομμύρια ευρώ
- Έκπτωση στην ενέργεια σε ποσοστό 50%
- Επιδότηση σε καλλιέργειες μαλακού σιταριού και τριφυλλιού, ώστε να μην υπάρχουν εξαρτήσεις από άλλες χώρες όπως Ουκρανία, Ρωσία κ.ά.
- ΟΧΙ σε διακοπές ρεύματος σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
- Ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία
- Δημιουργία «αγροτικού» πετρελαίου.