Άμεσο άνοιγμα των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
Από τον Ηλία Παπαθεοδώρου, Συνεκπρόσωπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. To άρθρο φιλοξενήθηκε στην ειδική έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού “Περίπτερον” το οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Η Ελλάδα στην μάχη των εμβολιασμών έκανε μια καλή εκκίνηση, αλλά δυστυχώς έχει μείνει πίσω. Η βασική αιτία δεν είναι το στερεότυπο της ανεπαρκούς οργάνωσης του κράτους, αλλά η αργή κυβερνητική αντίδραση όταν παρατηρήθηκε μια άρνηση για εμβολιασμό από ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα κάποιων ειδικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί. Η Κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά την ένταξη περισσότερων ηλικιακών κατηγοριών και επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί ή οι εργαζόμενοι στην εστίαση / τουρισμό στους εμβολιασμούς. Να τονιστεί πως ο λόγος της καθυστέρησης των εμβολιασμών δεν είναι η έλλειψη εμβολίων, αφού όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν λάβει σχεδόν τον ίδιο αριθμό εμβολίων, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, χωρίς μεγάλες διαφορές στον χρόνο παραλαβής τους. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Ευρωπαϊκού οργανισμού, να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση σχεδόν το 32% του πληθυσμού ενώ χώρες που ήταν πίσω μας, όπως η Γερμανία, ξεπέρασαν το 40%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών στην ΕΕ είναι 39%, άρα είμαστε πλέον κάτω από τον μέσο όρο.
Επιπλέον, στην καθυστέρηση της ένταξης ομάδων, η Κυβέρνηση επέμεινε στην λογική των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, αντί να συμπεριλάβει στην στρατηγική των εμβολιασμών, ιδιαίτερα εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, παθολόγους και φαρμακοποιούς. Οι γιατροί και φαρμακοποιοί θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ενημέρωσης και εμβολιασμών των ομάδων που έχουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων. Με την καταιγίδα αντικρουόμενων πληροφορίων που μεταδίδουν τα ΜΜΕ είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ενδοιασμοί. Για να ξεπεραστούν, η λύση δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία του emvolio.gr, αλλά η προσωπική επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό που εμπιστεύεται ο κάθε πολίτης. Τον ρόλο θα έπρεπε να τον έχει και το κράτος μέσω των πρωτοβάθμιων δημοσίων δομών υγείας. Δυστυχώς όμως, η χρόνια υποεπένδυση του Ελληνικού κράτους στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές υγείας έκανε το έργο των εμβολιασμών ακόμα δυσκολότερο. Το κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εξαρχής και άλλες διαθέσιμες δημόσιες δομές όπως τα περίπου 900 Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων.
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και άλλων παρόμοιων οργανώσεων που επιτελούν σημαντικό έργο στα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει δράση πολύ νωρίτερα. Επιστρέφοντας στο τώρα, η Κυβέρνηση ακόμα μπορεί να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος πριν το καλοκαίρι αλλά και το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο εάν ανοίξει άμεσα το δικαίωμα εμβολιασμών σε όλες τι ηλικιακές ομάδες άνω των 18 και συμπεριλάβει και τους άνω των 16 με την συγκατάθεση των γονέων. Εάν δεν το κάνει αυτό άμεσα το πλήρες άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα καθυστερήσει. Και αντοχές δεν υπάρχουν πια.
*Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο που γράφτηκε το άρθρο (18/5/2021).