Ο Γ. Παπαδάκης στην Αυγή: Τα δάση μας δεν χρειάζονται τους ειδικούς του καναπέ
Το άρθρο υπογράφει ο Γιώργος Παπαδάκης, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Συντονιστής Περιφερειακής Οργάνωσης Κρήτης των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Τεχνολόγος Γεωπόνος. Φιλοξενήθηκε στην Αυγή την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Ενώ ακόμη οι μεγάλες φωτιές κατέστρεφαν την χώρα, εμφανίστηκαν οι κάθε λογής ειδικοί του καναπέ και άρχισαν να μας παρουσιάζουν σχέδια επί σχεδίων για αναδασώσεις, με σκοπό την επαναφορά των καμένων εκτάσεων στην πρότερη τους κατάσταση.
Τα δάση με πεύκα καίγονται και αναγεννιόνται από τις στάχτες τους, μόνα τους χωρίς καμμιά επέμβαση ή βοήθεια. Τον επερχόμενο χειμώνα με τις βροχές και την υγρασία οι σπόροι που έπεσαν στο έδαφος θα φουσκώσουν και την άνοιξη θα βλαστήσουν με την βοήθεια του πλούσιου σε οργανικές ύλες εδάφους.
Οι ειδικοί του καναπέ χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί εκτός από άσχετοι, είναι και επικίνδυνοι: Κάποιοι από αυτούς μιλούν για αναδασώσεις μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή για κερκόπορτα, αρχικά απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα των δασών μας, και στην συνέχεια για ιδιωτικοποίηση τους.
Οι παρεμβάσεις που προτείνουν είναι σε λάθος κατεύθυνση γιατί είναι κατά κύριο λόγο επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν λόγω άγνοιας σε καταστροφή των μικρών φυτών που μόλις βλασταίνουν φυσικά, λόγω του φυσικού κύκλου αναγέννησης του οικοσυστήματος μετά την πυρκαγιά.
Τα δέντρα που θα φυτεύσουν είναι απλά για να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες, καθότι βασικό κίνητρο είναι η προσωπική τους προβολή. Μετά τις φωτογραφίες και τα «πέντε λεπτά δημοσιότητας», θα παρατήσουν στη μοίρα τους τα κακόμοιρα δέντρα με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να ξεραθούν.
Οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και να ωφελήσουν πραγματικά το καμένο δάσος, είναι η κατασκευή βαθμίδων με καμένους κορμούς και χώμα, ώστε τον χειμώνα με τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις να μην διαβρωθεί το έδαφος από την παράσυρση του χώματος, αλλά και των σπόρων πριν βλαστήσουν.
Πιο μετά, που θα φυτρώσουν τα νέα μικρά δεντράκια και θα είναι πάρα πολλά και σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, θα χρειαστεί να γίνει μια αραίωση τους ώστε αυτά που θα μείνουν να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.
Είναι καίριας σημασίας να προφυλαχθούν από την βόσκηση τόσο το νεόφυτο δάσος όσο και τα δενδρύλλια. Τη μεγαλύτερη ζημιά θα την κάνουν τα πρόβατα και τα κατσίκια που θα μπουν μέσα στην περιοχή. Για να αποτραπεί αυτό χρειάζονται σοβαρός έλεγχος και σοβαρά πρόστιμα.
Η προστασία της φυσικής αναδάσωσης των καμένων δασών θα μας αποζημιώσει πλουσιοπάροχα με νέα δάση, που σε κάποια χρόνια θα επανέλθουν στην προ της πυρκαγιάς κατάσταση.
Παράλληλα χρειάζεται παρέμβαση όσο γίνεται πιο γρήγορα για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν. Οι άνθρωποι χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να μην αναγκαστούν να φύγουν από τον τόπο τους.
Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψης και ερημοποίησης της υπαίθρου, κάτι που συνέβη ξανά στο παρελθόν μετά την λήξη του εμφύλιου και οδήγησε σε βεβιασμένη αστυφιλία. Θα είναι τραγικό λάθος αν επαναληφθεί ξανά αυτό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπορεί να αποφευχθεί.