«Οι δασοκτόνες πολιτικές απαιτείται άμεσα να ανατραπούν» | Ψήφισμα για τα δάση από το 17Ο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Το έτος 2021 θα μείνει στην μνήμη μας ως το καταστροφικότερο έτος για τα δάση της χώρας μιας και αφέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών, τις οποίες πυροδότησαν καύσωνες, ακόμη και στον αστικό ιστό της Αθήνας, με στόχο να μην θρηνήσουμε θύματα. Η σκανδαλωδώς πανάκριβη αεροπυρόσβεση έδειξε την πλήρη αναποτελεσματικότητά της, η κυβέρνηση όμως συνεχίζει τις νέες παραγγελίες εναέριων μέσων ενώ η πρόληψη δρομολογείται να ανατεθεί σε «εργολάβους της κλιματικής απειλής». Κλιματικοί εγκληματίες όπως τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και η ΔΕΗ, που θα έπρεπε να δικάζονται για την περιβαλλοντική βλάβη που έχουν προκαλέσει με τα ορυκτά τους καύσιμα στο παγκόσμιο κλίμα -αποτέλεσμα του οποίου είναι η έξαρση των ακραίων κλιματικών φαινομένων όπως των πυρκαγιών- βαφτίζονται τώρα σωτήρες, ως «ανάδοχοι αναδάσωσης» ή εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων!
Ο τραγικός απολογισμός είναι η ολική καταστροφή ακόμη και εκτεταμένων γεωργικών εκτάσεων, με χιλιάδες ελαιόδεντρα και με τα σημαντικότερα παραγωγικά ρητινευόμενα δάση της χώρας να έχουν πλέον χαθεί. Για να κατευνάσει την κοινωνική κατακραυγή στον απόηχο των καταστροφών ο πρωθυπουργός δρομολογεί, χωρίς καμία προετοιμασία, την υλοποίηση ενός σωστού και πάγιου αιτήματος του δασικού κλάδου, την υπαγωγή της Δασικής Υπηρεσίας ξανά στο ΥΠΕΝ. Χωρίς διοικητικό προσωπικό, νέα οργανογράμματα και προσλήψεις έχει έκτοτε βάλει την Δασική Υπηρεσία στον γύψο, όπως αντίστοιχα έκανε για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που εδώ και δύο χρόνια (μετά τον ολέθριο νόμο 2685/2020 -γνωστό ως «περιβαλλοντοκτόνο» νόμο Χατζηδάκη) δεν έχει να επιδείξει τίποτε πέρα από εξαγγελίες. Η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια έχει παγώσει τα δασικά έργα εκατομμυρίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, την 20ετή Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και αναβάλλει συνεχώς την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, ενώ δημιούργησε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με μόνο προφανή σκοπό την αφαίμαξη Ευρωπαϊκών Κονδυλίων του Τ.Α.Α. για ημετέρους, αποδυναμώνοντας όπως φαίνεται περαιτέρω την καθ’ ύλην αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή σελίδας για τα ελληνικά
δάση μέσω της θητείας τους στο ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ, με την θεσμοθέτηση εμβληματικών νόμων όπως για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, τους Δασικούς Χάρτες, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης κ.ο.κ., ζητάμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας, με την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων:
- Άμεση ολοκλήρωση της μεταφοράς της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ με νέα οργανογράμματα, πλήρεις αρμοδιότητες και προσλήψεις 3 χιλιάδων μόνιμων υπαλλήλων.
- Άμεση κύρωση των Δασικών Χαρτών, Δασολογίου και Κτηματολογίου.
- Ενεργοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, αποδέσμευση των κονδυλίων για την «μεσογειακή δασοπονία» με ιδιαίτερη βαρύτητα στις παραγωγικές δραστηριότητες και την πρόληψη των πυρκαγιών με πρωτεύοντα ρόλο στους δασικούς συνεταιρισμούς.
- Ενεργοποίηση των πορισμάτων της Βουλής των ετών 1993 και 2007 και της επιτροπής των ειδικών για τις δασικές πυρκαγιές (έκθεση Goldammer).
- Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων όλων των δασών και βοσκοτόπων της χώρας και των Προστατευόμενων Περιοχών με ολοκλήρωση ΕΠΜ & Προεδρικών Διαταγμάτων.
- Καμία αρμοδιότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα εντός δασών! Όσοι ιδιώτες θέλουν να βοηθήσουν το κράτος με χρήματα υπάρχει η οδός της ευγενικής χορηγίας.
- Καμία παρέμβαση τύπου «Αναδάσωσης»» εάν αυτή δεν είναι απολύτως απαραίτητη και τεκμηριωμένη από αντίστοιχη επιστημονική μελέτη. Εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και δασικών συνεταιρισμών στα έργα προστασίας και αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών
- Ειδικό βάρος στην αγροδασοπονία με παραγωγικές αναδασώσεις σε νησιωτικές και εντατικές καλλιεργούμενες περιοχές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Άρση αποφάσεων απαγόρευσης βόσκησης σε περιαστικά δάση (π.χ. Αττικής) όπου ασκείται παραδοσιακά η εκτατική κτηνοτροφία, με ελεγχόμενη βόσκηση που συμβάλει στη μείωση της καύσιμης ύλης, στην συντήρηση των μονοπατιών, στην διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων κοντά στα αστικά κέντρα
- Ενίσχυση του εθελοντισμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο Δήμων, για την προστασία του δάσους και της φύσης με σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες