Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (ΕΚΛ) του Πανελλαδικού Συμβουλίου (ΠΣ)
1. ΓΕΝΙΚΑ
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο (ΠΣ) έχει τη γενική ευθύνη του πολιτικού και του οργανωτικού σχεδιασμού του κόμματος, στα πλαίσια του Καταστατικού και των αποφάσεων των Συνεδρίων.
Τα μέλη του ΠΣ έχουν την ατομική ευθύνη της συμμετοχής στη διαμόρφωση της κάθε απόφασης του Συμβουλίου και την ανάλογη ευθύνη για την υλοποίησή της. Το κάθε μέλος έχει ατομική ευθύνη για την εργασία που ανέλαβε.
Η λειτουργία του ΠΣ στηρίζεται στις αρχές τις άμεσης δημοκρατίας, που υπάρχουν στα κείμενα μας.
Τα μέλη του ΠΣ πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα των αλλαγών και να μη θεωρείται προσωπική μείωση η αλλαγή αρμοδιότητας.
2. ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Στην πρώτη του Συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται με τη λήξη του Συνεδρίου το οποίο το εξέλεξε, το ΠΣ εκλέγει την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος με ομόφωνη συναίνεση ή, αν δεν είναι αυτό δυνατόν, με μυστική ψηφοφορία.
Η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή της Γραμματείας γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 3, εδάφια 6 και 8 του Καταστατικού, περί «αναλογικότητας στις εσωτερικές αρχαιρεσίες» και περί «αρμονικής ισορροπίας μεταξύ μελών διαφορετικού φύλου».
Στο πλαίσιο της αυτής συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συμβουλίου πραγματοποιείται και δεύτερη μυστική ψηφοφορία, όπου τα μέλη του Συμβουλίου εκλέγουν τους δύο εκπροσώπους Τύπου -σε ξεχωριστές εκλογές ένας άντρας και μία γυναίκα- και τον Συντονιστή/τρια της Γραμματείας ανάμεσα στους 6 (έξι) τακτικούς εκλεγέντες. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές μπορεί να αυτοπροτείνονται ή και να προτείνονται από τα μέλη του Συμβουλίου. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος/ια κάποιος ή κάποια και στις δύο θέσεις.
Σε περίπτωση παραίτησης ή λήξης θητείας έως και 2 μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, αυτά αντικαθίστανται από τους δύο αναπληρωματικούς της αρχικής εκλογής κατά σειρά προτεραιότητας.
Σε περίπτωση παραίτησης (ταυτόχρονα ή διαδοχικά κατά τη διάρκεια της θητείας τους) ή λήξης της θητείας 3 ή περισσότερων τακτικών μελών της Γραμματείας, τότε γίνεται πλήρης επανεκλογή όλων των μελών της.
Η διαδικασία ανάκλησης των μελών της Γραμματείας ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος.
3. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όλα τα μέλη του ΠΣ αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένα καθήκοντα, είτε θεματικά, είτε γεωγραφικά, με στόχο τη διαρκή βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του κόμματος, εσωτερικά και προς τα έξω. Αρμοδιότητες και καθήκοντα αναλαμβάνονται και ανατίθενται στα πλαίσια της συγκρότησης Επιτροπών Εργασίας, μόνιμων και ad hoc. Σε επιτροπές που συμμετέχουν και μη μέλη του ΠΣ, τέτοιες υποψηφιότητες πρέπει να υποστηρίζονται από ένα τουλάχιστον μέλος του ΠΣ.
1) Μόνιμες Επιτροπές είναι εκείνες των οποίων η διάρκεια θητείας είναι όσο εκείνη των κεντρικών οργάνων του κόμματος. Η θητεία τους διαρκεί μέχρι την εκλογή νέων μελών των επιτροπών, όπου σε κοινή συνεδρίαση τα απελθόντα μέλη ενημερώνουν τα νέα για τη μέχρι τότε δραστηριότητά τους, τις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που υπάρχουν.
α) Οργανωτική Επιτροπή. Αντικείμενό της η βελτιστοποίηση της οργάνωσης και της ανάπτυξης του κόμματος. Συγκροτείται από 1 (ένα) μέλος του ΠΣ -υπεύθυνος για την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος- 1 (ένα) εκπρόσωπο της ΕΓ και 8 (οκτώ) μέλη του κόμματος, όχι απαραίτητα μέλη του ΠΣ, υπεύθυνων ανά γεωγραφική ενότητα, όπως ορίζει ο κανονισμός συγκρότησης και λειτουργίας της.
β) Οικονομική Επιτροπή. Αντικείμενό της είναι η οργάνωση της εξεύρεσης πόρων καθώς και η σύνταξη και η παρακολούθηση της τήρησης του ετήσιου προϋπολογισμού του κόμματος και τις τροποποιήσεις του. Η οικονομική επιτροπή καταθέτει οικονομικό απολογισμό μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού όσο και πριν τη λήξη της θητείας της. Εγκρίνει δαπάνες που είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Συγκροτείται από 3 μέλη του ΠΣ, έναν εκπρόσωπο της ΕΓ, τον Ταμία και τον βοηθό ταμία. Επίσης, το ΠΣ μπορεί να ορίσει ως μέλη, επιπλέον, μέχρι και τρία μέλη του κόμματος.
γ) Εξελεγκτική Επιτροπή. Αντικείμενό της είναι ο έλεγχος των οικονομικών του κόμματος και η εποπτεία της διαχειριστικής και ταμειακής κατάστασης. Συγκροτείται από 1 μέλος του ΠΣ και δύο μέλη του κόμματος, τα οποία επιλέγονται μέσω προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
δ) Επιτροπή Διεθνών Επαφών. Αντικείμενό της είναι η αναβάθμιση του ρόλου μας στο διεθνές Πράσινο Κίνημα και η αξιοποίηση των εμπειριών και επεξεργασιών του, μέσα από μια αμοιβαία επωφελή αμφίδρομη σχέση με αυτό. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση του ρόλου και των παρεμβάσεών μας στην περιοχή των Βαλκανίων. Συγκροτείται από τους 2 εκπροσώπους στο ΕΠΚ και άλλα 2 μέλη του ΠΣ, τον εκπρόσωπο στο Βαλκανικό Δίκτυο και τον εκπρόσωπο στους Παγκόσμιους Πράσινους.
ε) Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού και Αξιολόγησης Προσωπικού. Αντικείμενο της είναι η παρακολούθηση και ικανοποίηση των αναγκών του κόμματος σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, η εύρυθμη λειτουργία τους και η αξιολόγηση του προσωπικού. Συγκροτείται από 8 μέλη του ΠΣ -5 τακτικά και 3 αναπληρωματικά- δύο εκπροσώπους της ΕΓ και ένα εκπρόσωπο που εκλέγουν οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο.
στ) Επιτροπή Προγραμματισμού και Επικοινωνίας, με 7 μέλη του ΠΣ και με ενιαίο αντικείμενο αυτό που είχαν όλες οι επί μέρους αντίστοιχες επιτροπές:
(Μεταβατική ρύθμιση: Επειδή η Επιτροπή αυτή προέρχεται από τη συγχώνευση των επιτροπών πολιτικού σχεδιασμού, επικοινωνίας, συντονισμού με αιρετούς, εφημερίδας και εκδηλώσεων-εκστρατειών, στο ΠΣ που εκλέχτηκε τον Δεκ. 2012 παραμένουν όλα τα μέλη τα εκλεγμένα ήδη στο ΠΣ και οι επιτροπές λειτουργούν ως ομάδες εργασίας, με το αντικείμενό τους και με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πριν τη συγχώνευση):
– Επιτροπή Πολιτικού σχεδιασμού. Αντικείμενό της είναι η σε μόνιμη βάση και σε συντονισμό με την ΕΓ αξιολόγηση της συγκυρίας και σχεδιασμός του γενικού πλαισίου της στρατηγικής μας. Έχει την ευθύνη της ετοιμότητας του κόμματος για άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών. Συγκροτείται από τους 2 εκπροσώπους Τύπου, άλλο ένα μέλος της ΕΓ, 3 μέλη του ΠΣ, ανά έναν/μια εκπρόσωπο του κόμματος στη Βουλή, το ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση καθώς και 2 μέλη του κόμματος, τα οποία (μέλη) εκλέγονται με πλειοψηφία 2/3 του ΠΣ.
– Επιτροπή Επικοινωνίας. Αντικείμενό της είναι η προβολή και διάδοση των αρχών, των θέσεων και των παρεμβάσεων του κόμματος και η βελτίωση της επικοινωνιακής μας πολιτικής και παρουσίας. Συγκροτείται από 3 (τρία) μέλη του ΠΣ και 2 μη μέλη του ΠΣ. Την Επιτροπή συμπληρώνουν οι δύο εκπρόσωποι Τύπου του κόμματος.
– Επιτροπή Συντονισμού με αιρετούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντικείμενό της είναι ο συντονισμός σε τοπικό και θεματικό επίπεδο της υποστήριξης των παρεμβάσεων των βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος και η διασφάλιση πως η δημόσια παρουσία τους θα κινείται στα πλαίσια των αρχών και των θέσεων του κόμματος. Συγκροτείται από 4 μέλη του ΠΣ, ένα εκ των οποίων επιλέγεται από τους ευρωβουλευτές, ένα που επιλέγεται από την κοινοβουλευτική ομάδα και ένα από τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς.
– 3 (τρεις) εκπρόσωποι στη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική».
– Επιτροπή Εκδηλώσεων και Εκστρατειών. Αντικείμενό της είναι η υλοποίηση των εκστρατειών που καθορίζονται στον Προγραμματισμό του Συνεδρίου, συντονίζοντας και αξιοποιώντας τις Θεματικές Ομάδες και τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Συγκροτείται από 1 μέλος του ΠΣ, έναν εκπρόσωπο της ΕΓ και μέλη του κόμματος που επιλέγονται μέσω προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
2) Επιτροπές ad hoc είναι οι επιτροπές αορίστου χρονικής θητείας η οποία διαρκεί μεν όσο και η διεκπεραίωση συγκεκριμένου έργου που τους ανατίθεται από το Πανελλαδικό Συμβούλιο αλλά ανανεώνεται, δια ψήφου, με την εκλογή νέων οργάνων.
Επιπλέον, το ΠΣ ορίζει μεταξύ των μελών του:
– 2 (δύο) εκπροσώπους στο ΕΠΚ, ένα άντρα και μια γυναίκα.
Το ΠΣ ορίζει μεταξύ των μελών του κόμματος και:
– 1 (ένα) εκπρόσωπο στο Βαλκανικό Δίκτυο
– 1 (ένα) εκπρόσωπο στους Παγκόσμιους Πράσινους.
Η συγκρότηση της κάθε επιτροπής σε σώμα πραγματοποιείται με τη σύνταξη πλήρους έκθεσης των στόχων και του έργου της. Σε πιθανή αλλαγή στον Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο Κανονισμός ή όποια τροποποίησή του παρουσιάζεται προς επικύρωση στην αμέσως επόμενη Συνεδρία του Συμβουλίου από εκείνη κατά την οποία έλαβε χώρα απόφαση αλλαγής από την ολομέλεια της επιτροπής. Σε τακτική βάση, ανά δεύτερη συνεδρία του Συμβουλίου, κάθε Επιτροπή παρουσιάζει στα μέλη του αναλυτικό απολογισμό της πορείας του έργου της. Η εκλογή των μελών όλων των Επιτροπών πραγματοποιείται στην επόμενη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου που εκλέγει την ΕΓ.
4. ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Εκπρόσωπος του Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων στην επιστημονική, αστική μη κερδοσκοπική, εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης, με την επωνυμία «Πράσινο Ινστιτούτο», στο εταιρικό σχήμα της οποίας είναι ο πλειοψηφικός εταίρος με 98 μερίδια, είναι το Πανελλαδικό Συμβούλιο.
Η συμμετοχή του Πανελλαδικού Συμβουλίου στην ετήσια Γενική Συνέλευση των εταίρων πραγματοποιείται μέσω 3 (τριών) εκπροσώπων του, οι οποίοι μεταφέρουν στη Γενική Συνέλευση τις αποφάσεις του Συμβουλίου αναφορικά με τη χάραξη της ετήσιας πολιτικής και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η διάρκεια της θητείας των εκπροσώπων συμπίπτει με εκείνη του Συμβουλίου μέχρι την εκλογή εκπροσώπων από το νεοεκλεγμένο Πανελλαδικό Συμβούλιο.
5. Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΣ
Το ΠΣ συνεδριάζει σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συντροφικότητας ώστε να προκύπτει δημιουργική σύνθεση των απόψεων και προώθηση των στόχων.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι σε κάθε συνεδρίαση:
α) Να ελέγχεται η υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων.
β) Να καταλήγει σε νέες αποφάσεις και να καταμερίζονται οι υποχρεώσεις του καθενός με συγκεκριμένη χρέωση.
γ) Να συζητούνται πολιτικά θέματα και να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις για παρεμβάσεις στην τρέχουσα πολιτική της χώρας.
Τα μέλη του ΠΣ οφείλουν να προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση και να συμβάλλουν θετικά με ιδέες και προτάσεις, τηρώντας καθόλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων στάση η οποία είναι συνεπής με τις αρχές και τις αξίες της πολιτικής οικολογίας, όπως αυτές περιγράφονται στο καταστατικό μας.
5.1. Διοικητική Γραμματεία
Για τη διευκόλυνση της οργάνωσης της δουλειάς του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Γραμματείας προσλαμβάνεται ένας Γραμματέας (επαγγελματικό διοικητικό στέλεχος με πολιτική συγκρότηση), που θα εποπτεύεται από τον συντονιστή της ΕΓ.
Ο διοικητικός γραμματέας αναλαμβάνει:
– σε συνεργασία με τη Γραμματεία να ετοιμάσει την ημερήσια διάταξη με βάση τις προτάσεις των μελών του Πανελλαδικού Συμβουλίου
– τη συγκεντρωση των εισηγήσεων,
– την κωδικοποίηση, μαζί με τους εισηγητές και άλλα μέλη ανάλογα με το κάθε θέμα. Η κωδικοποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και αποσταλεί τουλάχιστον 7 μέρες πριν τη συνεδρίαση του ΠΣ,
– την ημερήσια διάταξη σε συνεννόηση με την ΕΓ,
– την επαφή με τα μέλη του ΠΣ,
– την τήρηση πρακτικών κατά τις συνεδριάσεις του ΠΣ,
– εκδίδει άμεσα τις αποφάσεις προς δημοσίευση σε συνεννόηση με τον Συντονιστή της Γραμματείας (αφού συμφωνηθούν τα πρακτικά) το αργότερο 5 μέρες μετά τη συνεδρίαση.
Πριν τη λήξη της συνεδρίας αναγιγνώσκονται οι αποφάσεις από τον γραμματέα, γίνονται οι πιθανές συμπληρώσεις και επεξηγήσεις και υπογράφονται από όλα τα μέλη. Στην ημερήσια διάταξη προβλέπεται ειδικός χρόνος γι΄ αυτή τη διαδικασία.
Η διοικητική γραμματεία τηρεί πρωτόκολλο, στο οποίο κατατίθενται υποχρεωτικά όλα τα κείμενα διαλόγου, οι εισηγήσεις και γενικότερα κάθε στοιχείο, που αφορά τις συνεδριάσεις. Οι τελικές ημερομηνίες, που αναφέρονται στον παρόντα εσωτερικό κανονισμό αφορούν πάντα την ημερομηνία αποστολής στο πρωτόκολλο. Κείμενα, που διακινούνται στις λίστες του κόμματος, χωρίς να κατατίθενται στο πρωτόκολλο, δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τις συνεδριάσεις του ΠΣ.
5.2. Η προετοιμασία της συνεδρίασης
α) Πριν τον ορισμό της ημερήσιας διάταξης η γραμματεία ορίζει για κάθε θέμα υπεύθυνο εισηγητή ο/η οποίος/α καλεί για συμμετοχή σε ανοιχτή εισηγητική επιτροπή, την οποία συντονίζει. Στην ανοιχτή εισηγητική επιτροπή συμμετέχουν όσοι έχουν καταθέσει εισηγήσεις για το θέμα. Αναλαμβάνουν κατά την κρίση τους να συνεργαστούν με τις αρμόδιες θεματικές ομάδες και πολιτικές κινήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ο επαρκής πολιτικός διάλογος για το θέμα. Κατά περίπτωση η εισηγητική επιτροπή μπορεί να ζητήσει ακόμα και διοργάνωση ημερίδων ή και σεμιναρίων από ειδικούς επιστήμονες, για εκτενέστερο διάλογο επί του θέματος.
β) Η εισηγητική επιτροπή δικαιούται να ζητήσει από τη γραμματεία αποστολή στις λίστες του κόμματος όλων των ντοκουμέντων διαλόγου ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή κάθε ενδιαφερομένου στην προετοιμασία
γ) Η εισηγητική επιτροπή, σε κάθε περίπτωση ο/η υπεύθυνος/η εισηγητής, οφείλει 12 ημέρες πριν τη συνεδρίαση να έχει αποστείλει στο πρωτόκολλο του Π.Σ. όλα τα ντοκουμέντα του διαλόγου, ώστε να διαβιβαστούν άμεσα σε όλα τα μέλη του Π.Σ. Τα μέλη του Π.Σ. και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος οφείλουν τουλάχιστον 7 μέρες πριν την συνεδρίαση να καταθέσουν ενστάσεις, παρατηρήσεις, προσθήκες ή διορθώσεις στην αρχική εισήγηση της επιτροπής.
δ) Η εισηγητική επιτροπή, σε κάθε περίπτωση ο/η υπεύθυνος/η εισηγητής, το αργότερο 4 μέρες πριν τη συνεδρίαση οφείλει να αποστείλει σε όλους όσους έχουν καταθέσει προτάσεις διαφοροποίησης, ενιαίο κωδικοποιημένο κείμενο, που να περιλαμβάνει όλες τις διορθώσεις, διαφωνίες, προσθήκες, που δεν έγινε κατορθωτό να ενσωματωθούν σε μία συναινετική διατύπωση. Μετά και τις δικές τους παρατηρήσεις το τελικό κωδικοποιημένο κείμενο κατατίθεται στα μέλη του Π.Σ. τουλάχιστον 4 ημέρες πριν τη συνεδρίαση.
ε) Η εισηγητική επιτροπή, σε κάθε περίπτωση ο/η υπεύθυνος/η εισηγητής, οφείλει στις ίδιες προθεσμίες, να κωδικοποιήσει χωριστή εισήγηση για τη διαδικασία ψηφοφορίας, που να περιγράφει ποια κείμενα τίθεται αντιπαραθετικά, τη σειρά με την οποία θα ψηφιστεί οι προτάσεις, και το εάν περισσότερες από 2 προτάσεις θα τίθενται κατ’ αντιπαράσταση ή σε διαδοχικές ψηφοφορίες. Όσοι διαφωνούν με τις προτάσεις της επιτροπής, θα πρέπει να έχουν καταθέσει χωριστές προτάσεις για τη διαδικασία, στις αντίστοιχες προθεσμίες. Η κωδικοποιημένη εισήγηση για τη διαδικασία πρέπει να συνοδεύει το αρχικό κείμενο. Σε περίπτωση που δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη διαδικασία, αυτή θα αποφασιστεί από τη γραμματεία, χωρίς δυνατότητα αλλαγής κατά τη συνεδρίαση.
στ) Θέματα, χωρίς ενιαία κωδικοποίηση, εισηγητή και έγκαιρα κατατεθειμένη εισήγηση δεν τίθενται στη διαδικασία λήψης απόφασης, εκτός αν το αποφασίσουν σε ονομαστική ψηφοφορία τα 2/3 των παρόντων μελών του ΠΣ.
Εξαίρεση αποτελούν τα επείγοντα θέματα, που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες πριν το Π.Σ., σύμφωνα με το άρθρο 5.7. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει πριν την έναρξη της συνεδρίασης, να διανεμηθεί γραπτό σχέδιο απόφασης από όσους προτείνουν αλλαγή της ημερήσιας διάταξης. Εάν τελικά αποφασιστεί να συζητηθεί το θέμα εκτάκτως, ορίζεται 3μελής επιτροπή, στην οποία καταθέτουν προτάσεις όσοι έχουν διαφοροποίηση από την αρχική εισήγηση. Η επιτροπή οφείλει να διανείμει έγκαιρα ενιαίο κωδικοποιημένο κείμενο, που θα τεθεί στο διάλογο και την ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη της γραμματείας ο ορισμός εισηγητή και η μέριμνα για έγκαιρα κατατεθειμένη εισήγηση και κωδικοποίηση για λήψη απόφασης.
5.3. Η συνεδρίαση
– είναι προγραμματισμένη, εκτός κι αν προκύψει κάποιο έκτακτο σοβαρό πρόβλημα, οπότε συγκαλείται εκτάκτως,
– έχει Ημερήσια Διάταξη
– προγραμματίζεται η ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίασης. Αν προκύψει νέο σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ορίζεται νέα συνάντηση ή, κατόπιν συμφωνίας, με πλειοψηφία 2/3 των μελών που υπέγραψαν παρουσία (όχι των παρόντων τη στιγμή της ψηφοφορίας), σε κάθε περίπτωση το 50% του ΠΣ, η συνεδρίαση παρατείνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρία ή η ημερήσια διάταξη, να προκύψει απόφαση και να δοθεί λύση στο ζήτημα που ανέκυψε.
Κάθε συνεδρία περιλαμβάνει:
-Τις αρχικές εισηγήσεις των μελών της εισηγητικής επιτροπής, που δεν πρέπει να ξεπερνούν το ¼ του χρόνου της συνεδρίας.
-Τοποθετήσεις όσων έχουν καταθέσει έγκαιρα διαφοροποιήσεις στην αρχική εισήγηση, που έχουν περιληφθεί στην κωδικοποίηση και που δεν πρέπει να ξεπερνούν το ¼ του συνολικού χρόνου της συνεδρίας.
-Ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις, από το σώμα. Τα μέλη της εισηγητικής επιτροπής και όσοι έχουν κάνει διαφοροποιημένες προτάσεις δικαιούνται να απαντήσουν στο τέλος. Αυτή η διαδικασία διαλόγου δεν πρέπει να ξεπερνά το ¼ του χρόνου της συνεδρίας.
-Στη συνέχεια το προεδρείο θέτει σε ψηφοφορία τις κωδικοποιημένες προτάσεις επί της διαδικασίας, με δικαίωμα του κάθε εισηγητή να υπενθυμίσει για 1 λεπτό την πρότασή του. Αφού ψηφιστεί η διαδικασία, το προεδρείο ξεκινά την ψήφιση των κωδικοποιημένων προτάσεων επί της ουσίας, ακολουθώντας τη διαδικασία που ψήφισε το σώμα.
-Κατά την ώρα της ψηφοφορίας κανείς δεν δικαιούται να πάρει τον λόγο, εκτός από όσους έχουν κωδικοποιημένες προτάσεις, που δικαιούνται για 1 λεπτό να υπενθυμίσουν την πρότασή τους.
– Κρατούνται πρακτικά της συνεδρίασης και των αποφάσεων.
5.4. Η συμμετοχή στο ΠΣ
Δικαίωμα λόγου έχουν όλα τα μέλη του οργάνου. Κατ’ εξαίρεση παρεμβαίνουν μη μέλη του ΠΣ στις συνεδριάσεις είτε κατόπιν ειδικής πρόσκλησης ή για να παρουσιάσουν θέματα που αφορούν στη συνεδρίαση. Υπάρχει πρόβλεψη για χρόνο ανακοινώσεων από μη μέλη του ΠΣ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν σταλεί 5 μέρες πριν τη συνεδρίαση. Στο τέλος της συνεδρίασης προβλέπεται χρόνος για σχόλια και παρατηρήσεις των παρατηρητών μη μελών του ΠΣ.
5.5. Χρόνος και τόπος συνεδρίασης του ΠΣ
Οι συνεδριάσεις του Π.Σ. πραγματοποιούνται τακτικά τουλάχιστον κάθε δίμηνο και διαρκούν κατά περίπτωση 1 ή 2 μέρες, γεγονός που πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, με την πρόσκληση για τη συνεδρίαση.
Στο τέλος κάθε συνεδρίασης καθορίζεται η ημέρα, η ώρα καθώς και η διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του ΠΣ. Στην περίπτωση εκτάκτων θεμάτων, η Γραμματεία προσδιορίζει την έκτακτη σύγκλισή του. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου έχουν δικαίωμα να προκαλέσουν το 25% των τακτικών μελών του ΠΣ με ειδική πρόσκληση, που θα αναγράφει τα θέματα που ζητούν να μπουν στην Ημερήσια Διάταξη.
Με ευθύνη του Συντονιστή της Γραμματείας γίνεται τηλεφωνική ενημέρωση – υπενθύμιση όλων των μελών μια βδομάδα πριν την τακτική συνεδρίαση.
Επιδιώκεται οι μισές συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται σε πόλεις της Περιφέρειας, με παράλληλη δημόσια εκδήλωση και παρέμβαση εφόσον ζητηθεί από το 40% των μελών του ΠΣ.
5.6. Απαρτία & τρόπος συμμετοχής των μελών του Π Σ από την περιφέρεια.
Απαρτία έχει το Πανελλαδικό Συμβούλιο όταν είναι παρόντα στη συνεδρίαση τα μισά συν ένα μέλη. Απόν μέλος ΠΣ μπορεί να αναπληρωθεί ισότιμα από αναπληρωματικό μέλος που εκλέχτηκε από το ίδιο εκλογικό σώμα. Το κανονικό μέλος αναπληρώνεται εφόσον δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στη συνεδρίαση, μέχρι το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας εάν είναι από Περιφέρεια όπου δεν γίνεται το ΠΣ.
Στην περίπτωση που ματαιωθεί η συνεδρίαση επειδή δεν υπήρχε απαρτία, το ΠΣ συνέρχεται εκ νέου σε σύντομο διάστημα, και όχι περισσότερο των δύο εβδομάδων, με ευθύνη της Γραμματείας και με τα ίδια θέματα Ημερήσιας Διάταξης.
Ανεξάρτητα από τις αποχωρήσεις των μελών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ΠΣ μπορεί να πάρει απόφαση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και στο χρονικό περιθώριο που ορίστηκε στο πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης εφόσον παρόντα είναι τουλάχιστον το 1/3 των μελών. Για θέματα που δεν ήταν στην αρχική ημερήσια διάταξη ή που συζητιούνται εκτός των χρονικών ορίων που είχαν οριστεί για τη συνεδρίαση ως σύνολο, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση αν δεν συναινούν το 50% τουλάχιστον των μελών του ΠΣ.
5.7. Η Ημερήσια Διάταξη
Η συνεδρίαση έχει θέματα Ημερήσιας Διάταξης, για τα οποία υπάρχουν εισηγήσεις από πριν.
Τα τακτικά θέματα της ΗΔ, που δεν έχουν γραπτές εισηγήσεις και δεν έχουν αποσταλεί στα μέλη από πριν αποσύρονται από την ΗΔ και επανέρχονται σε επόμενη συνεδρίαση με γραπτή εισήγηση. Εκτός αν το αποφασίσουν σε ονομαστική ψηφοφορία να συζητηθούν τα 2/3 των μελών που υπέγραψαν παρουσία.
Η Η.Δ. συντάσσεται βάσει προτάσεων των μελών του Πανελλαδικού Συμβουλίου. Η προτεινόμενη Η.Δ. και η σειρά των θεμάτων αποστέλλεται σε όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη του κόμματος από την ΕΓ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Ιδιαίτερα εάν προτείνεται αλλαγή εσωτερικού κανονισμού, το θέμα πρέπει να έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον 40 ημέρες πριν τη συνεδρίαση, ώστε να αποσταλούν οι προτάσεις 30 ημέρες πριν όπως προβλέπει το καταστατικό.
Θέματα στην ημερήσια διάταξη μπορούν να προταθούν και από όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη του κόμματος, τα οποία κατατίθενται στη γραμματεία ή και στο πρωτόκολλο του ΠΣ. Η τελική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων είναι η παραμονή της συνεδρίασης της Ε.Γ. που θα συντάξει το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης. Σε περίπτωση, που ο όγκος τον θεμάτων ξεπερνά το χρόνο της συνεδρίασης, η γραμματεία εισηγείται ποια θέματα θα αναβληθούν για επόμενη συνεδρίαση και τα μέλη του Συμβουλίου τοποθετούνται δια περιφοράς.
Οποιοδήποτε μέλος μπορεί να προτείνει θέμα ή αλλαγή της ΗΔ, που η ΕΓ θα αξιολογήσει πριν την οριστικοποίηση της ΗΔ.
Εφόσον τουλάχιστον το 1/4 των μελών του ΠΣ ζητήσουν τη συζήτηση ενός θέματος, αυτό υποχρεωτικά περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Η υποχρεωτικότητα δεν ισχύει για παραπάνω από 2 θέματα από τα ίδια μέλη.
Τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης και η σειρά συζήτησής τους μπορούν να αλλάξουν για τους παρακάτω λόγους:
α) Εάν το ζητήσουν τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη συνεδρίαση, 5 κατ’ ελάχιστον μέλη του Π.Σ. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση αλλαγής θα τεθεί στην κρίση του σώματος στην αρχή της συνεδρίασης και πρέπει να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων και τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των μελών.
β) Εάν το ζητήσουν με υπογραφές τους τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη συνεδρίαση 25 κατ’ ελάχιστον ταμειακά εντάξει μέλη του κόμματος. Η πρόταση αλλαγής θα τεθεί στην κρίση του σώματος στην αρχή της συνεδρίασης και πρέπει να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων και τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των μελών. Ωστόσο, θέμα που ζητήθηκε να συζητηθεί από 25 ταμειακά εντάξει μέλη του κόμματος και δεν εγκρίθηκε η συζήτησή του, θα πρέπει να συζητηθεί υποχρεωτικά ως πρώτο θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.
γ) Εάν προκύψει έκτακτο ζήτημα, μέσα στο 20ήμερο, μέχρι την ημέρα του Π.Σ. και το εισηγηθούν η Γραμματεία και τουλάχιστον 5 ακόμα μέλη του Π.Σ. Και σε αυτή την περίπτωση η πρόταση αλλαγής θα τεθεί στην κρίση του σώματος στην αρχή της συνεδρίασης και πρέπει να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων και τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των μελών.
Η τελική μορφή της ΗΔ μαζί με τα σχετικά εισηγητικά κείμενα αποστέλλονται τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την ημερομηνία της συνεδρίασης, όπως παραπάνω σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου και σε όλα τα ταμειακά εντάξει μέλη του κόμματος. Η Η.Δ. πρέπει να περιλαμβάνει τη σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν και το χρόνο που θα αφιερωθεί σε κάθε θέμα.
5.8. Προεδρείο της Συνεδρίασης
Στις συνεδριάσεις εκλέγεται ένα προεδρείο της συνεδρίασης με απόφαση του Συμβουλίου που αποτελείται από 3 μέλη, εκ των οποίων τουλάχιστον 1 είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οπωσδήποτε και τα 2 φύλα πρέπει να εκπροσωπούνται στο προεδρείο.
Στα πλαίσια καλύτερη οργάνωσης της συζήτησης, μπορεί να επιλεγεί προεδρείο από την προηγούμενη συνεδρίαση, με τη συναίνεση τουλάχιστον 50% των μελών του ΠΣ, ώστε να συμβάλει τόσο στην προετοιμασία της συζήτησης όσο και στην καλύτερη οργάνωση της διεξαγωγής.
Το προεδρείο φροντίζει ο κάθε ομιλητής να επικεντρώνεται στο θέμα και να συμπυκνώνει τις προτάσεις του μέσα στα πλαίσια του διαθέσιμου χρόνου. Το ίδιο δεν παρεμβαίνει, από τη θέση του, στην ουσία των συζητήσεων. Το προεδρείο έχει την υποχρέωση να δίδει το λόγο, να φροντίζει να μη διακόπτονται οι ομιλητές και να τηρεί το χρονοδιάγραμμα και τα χρονικά όρια ομιλιών.
Για κάθε θέμα ανακοινώνει τον εισηγητή και ανοίγει κατάλογο ομιλητών. Λαμβάνοντας υπόψη το όλο πρόγραμμα και το χρόνο εισήγησης, το προεδρείο προτείνει στην αρχή κάθε θέματος το χρόνο των πρωτομιλιών. Στη συνέχεια και εφόσον χρειάζεται ανοίγει κατάλογο δευτερομιλιών και προτείνει τον αντίστοιχο χρόνο δευτερομιλιών και κλεισίματος από τον εισηγητή. Τέλος τηρεί απαρέγκλιτα τα χρονικά όρια.
5.9. Συμπεριφορά και ρόλος των στελεχών στη διαδικασία των συνεδριάσεων αλλά και γενικότερα στις συσκέψεις
Κάθε στέλεχος προσπαθεί να συμβάλλει κατά τον καλύτερο τρόπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να παίξει θετικό ρόλο στη συνεδρίαση και στη συνοχή του Συμβουλίου. Οι απόψεις διατυπώνονται με τον πιο ευγενικό τρόπο και οι ομιλητές είναι μέσα στο θέμα που συζητείται. Όλα τα στελέχη σέβονται το χρόνο των άλλων και είναι όσο το δυνατόν σύντομοι και περιεκτικοί στις εισηγήσεις τους.
Τα μέλη του ΠΣ δεσμεύονται να αποφεύγουν προσωπικές επιθέσεις και να επιδεικνύουν σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη του ΠΣ, τόσο στη διάρκεια των συνεδριάσεων όσο και γενικότερα κατά την επικοινωνία μεταξύ τους με κάθε τρόπο (ζωντανά, μέσω ηλεκτρονική επικοινωνίας, δημόσια κα), διαφορετικά επιπλήττεται και ανακαλείται στην τάξη από το προεδρείο.
5.10. Αποφάσεις
Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται προσπάθεια για ευρεία συναίνεση και ομοφωνία. Σε περίπτωση που τούτο δεν είναι κατορθωτό, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων και ανοιχτή ψηφοφορία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και αν και πάλι είναι ισοψηφία, τότε θεωρείται ότι η πρόταση καταψηφίστηκε ή καλούνται να ψηφίσουν και τα απόντα μέλη με τηλεπικοινωνιακό τρόπο. Αν υπάρχουν περισσότερες από δύο προτάσεις, διεξάγεται ψηφοφορία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων προτάσεων.
Σε κάθε περίπτωση για να ισχύσει μια απόφαση πρέπει να έχει συγκεντρώσει την ψήφο τουλάχιστον του 1/3 του συνόλου των μελών του ΠΣ.
Σε κάθε συνεδρία του ΠΣ έχουν δικαίωμα λόγου τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ελληνικής Βουλής ή του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ο σεβασμός στις απόψεις που μειοψήφησαν και η καταγραφή τους στα πρακτικά.
Το ΠΣ μπορεί με απλή απόφασή του να ζητήσει τη γνωμοδότηση ή την απόφαση των μελών των ΟΠ με ηλεκτρονικό και συμπληρωματικά με τηλεφωνικό τρόπο και με ευθύνη της ΕΓ.
Για επείγοντα θέματα που προκύπτουν μεταξύ δύο συνεδριάσεων και για τα οποία απαιτείται απόφαση του ΠΣ, θα ακολουθείται διαδικασία ευρέων, τηλεφωνικών ή και μέσω e-mail ή ταχυδρομείου, διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών του Π Σ, με ευθύνη του συντονιστή που θα έχουν ως στόχο την πλήρη ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου για το θέμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απόφαση παίρνεται ως ανωτέρω με όλα τα μέλη του ΠΣ να θεωρούνται παρόντα.
Τέτοια θέματα θα τίθενται στο αμέσως επόμενο Π Σ για επικύρωση.
Το ΠΣ μπορεί να συγκαλέσει θεματικές συνδιασκέψεις όσο και συνέδρια για τη συζήτηση και υιοθέτηση πολιτικών.
5.11. Πρακτικά
Στα πρακτικά υποχρεωτικά καταγράφονται με ευθύνη του Προεδρείου, του πρακτικογράφου (διοικητικού γραμματέα) της Συνεδρίασης και του Συντονιστή της Γραμματείας ο χρόνος, το προεδρείο, η Ημερήσια Διάταξη, οι εισηγήσεις /προτάσεις /τροποποιήσεις, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών και οι αποφάσεις.
Όπου αυτό κριθεί σκόπιμο από το Προεδρείο ή ζητηθεί, είναι δυνατόν να καταγράφεται σύντομη περίληψη των θέσεων και απόψεων κατά τη συζήτηση. Στα τηρούμενα πρακτικά έχουν το δικαίωμα όλοι οι συμμετέχοντες, εφόσον το επιθυμούν, να αναγράφουν (με σύντομο γραπτό σημείωμά τους, που θα δίδεται στον πρόεδρο) τη θέση τους ή τη διαφωνία τους ή τις παρατηρήσεις τους.
Όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΠΣ κρατούνται από τη διοικητική γραμματεία σε ειδικό ντοσιέ ή με ηλεκτρονικό τρόπο, με ευθύνη του συντονιστή της Γραμματείας. Εκδίδει άμεσα τις αποφάσεις ώστε να επικυρωθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και σε σύντομο διάστημα (3 ημέρες) τα πρακτικά προς επικύρωση.
Οι αποφάσεις του ΠΣ κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη. Τα πρακτικά κοινοποιούνται στα μέλη του ΠΣ και στη λίστα παραληπτών που έχει ορίσει το ΠΣ.
6. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Σ.
Ο συντονιστής της Γραμματείας ασκεί και καθήκοντα Συντονιστή του ΠΣ για το διάστημα μεταξύ δύο συνεδριάσεων. Αναλαμβάνει μαζί με την Εκτελεστική Γραμματεία και τη διοικητική γραμματεία προκειμένου να φτάνουν τα Πρακτικά σε κάθε μέλος του ΠΣ, να ενημερώνει τους απόντες και τους υπευθύνους των επιτροπών και των θεματικών ομάδων και να φροντίζει για την έγκαιρη κυκλοφορία των εισηγήσεων. Ουσιαστικά παίζει ρόλο γραμματέα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση (τακτική ή έκτακτη).
7. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Ο παρών Κανονισμός μπορεί να τροποποιείται κάθε φορά με εισήγηση της Γραμματείας ή του 25% των μελών και απόφαση του ΠΣ, προκειμένου να διατηρείται λειτουργικός και αποτελεσματικός και οι αλλαγές ισχύουν από την επόμενη συνεδρίαση.