Σεμινάριο 15 ωρών «Οι θεωρητικές βάσεις της πολιτικής οικολογίας» | Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η ημέρα
Παρουσιάστηκε η μεταπολεμική εμφάνιση και εδραίωση της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Με επιτυχία συνεχίστηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 η δεύτερη από τις 5 ημέρες του Σεμιναρίου “Οι θεωρητικές Βάσεις της Πολιτικής Οικολογίας”, που διοργανώνει το Πράσινο Ινστιτούτο και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.
Ο βασικός εισηγητής Γιάννης Παρασκευόπουλος, νομικός, ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων) παρουσίασε το θέμα «Η μεταπολεμική σκηνή – η ανάπτυξη της πολιτικής οικολογίας» (Παρουσίαση εδώ).
Ο εισηγητής παρουσίασε τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές της 10ετίας του 1960, τη διαμόρφωση των πράσινων κομμάτων στη 10ετία του 1970 κυρίως στη Γερμανία, την επέκταση της πολιτικής οικολογίας σε άλλες χώρες (1ο Πράσινο Κύμα) στις 10ετίες του 1980 και 1990, και τελικά την εδραίωση των Πράσινων ως πολιτικού χώρου με τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Πράσινων Κομμάτων, του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και της Παγκόσμιας Χάρτας Πρασίνων. Τέλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα του 2ου Πράσινου Κύματος που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα το 2019 με τις ευρωεκλογές του 2019 και επισήμανε την αδυναμία του Πράσινου Κύματος να περάσει στη Νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια Παρέμβαση έκανε ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παν/μιο Αιγαίου, Τομέας Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών του Περιβάλλοντος, με θέμα «Συνοπτική παρουσίαση του ελληνικού οικολογικού κινήματος» (Παρουσίαση εδώ).
Ο εισηγητής παρουσίασε την πορεία των Οικολόγων Πράσινων (2003) ως συνέχεια των Οικολόγων Εναλλακτικών (1989-92). Επίσης ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά του μέλους αλλά και του ψηφοφόρου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον εύρημα για τον εισηγητή είναι ότι τα ίδια χαρακτηριστικά εμφανίζονται και στα μέλη και ψηφοφόρους των άλλων πράσινων κομμάτων της Ευρώπης. Η καθήλωση των Οικολόγων Πράσινων μετά τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα (2,9% τον Μάιο 2012, 0,9% τον Ιούνιο 2012) αποδίδεται στο μη διακριτό προφίλ, στην άστατη εκλογική βάση και στην οικονομική κρίση. Τέλος, ο εισηγητής επισήμανε ότι στις εκλογές του 2015 όλες οι τάσεις της πολιτικής οικολογίας κατέβηκαν σε συνεργασίες (Ευρώπη Οικολογία+Ποτάμι, Οικολογία Αλληλλεγγύη+ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι +ΣΥΡΙΖΑ) και ότι οι συμμαχίες φέρνουν οφέλη – αλλά υπονομεύουν την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η 3η ημέρα του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 6:00-9:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 10563, στην Αθήνα, με θέμα «Η Πράσινη οικονομική πρόταση σε σχέση με τα άλλα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα (σοσιαλισμός, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμός, νεοφιλευθερισμός)» και εισηγητή τον Γιάννη Τσιρώνη (ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, πρώην αναπλ. Υπουργό).
Για τις 27/1/2020 (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία) πιθανολογείται η 4η ημέρα του Σεμιναρίου με την εισήγηση του Στέφανου Παρασκευόπουλου (Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΤΕΑ, αντιπρύτανη) με θέμα «Θεωρητικοί που τροφοδοτούν την θεωρητική σκέψη για την πολιτική οικολογία».
Μετά τη λήξη του Σεμιναρίου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Πράσινο Ινστιτούτο (υποχρεωτική η παρακολούθηση τουλάχιστον 3 διαλέξεων).