Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την Συνδιάσκεψη του Βερολίνου
«Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν» τελικά η συνδιάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, όπου σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να συμφωνήσουν, με τους επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, ουσιαστικά απόντων, οι οποίοι δεν συνομίλησαν μεταξύ τους και μάλιστα δεν βρέθηκαν ούτε καν στον ίδιο χώρο.
Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε εκεχειρία στην πολύπαθη Λιβύη χωρίς μηχανισμό στήριξης και επιτήρησης, και χωρίς να είναι γνωστό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εάν την αποδέχονται οι αντιμαχόμενες πλευρές της χώρας.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι η αποτυχία του Τούρκου Προέδρου να τεθεί στην ατζέντα η υπεράσπιση του παράνομου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, Μνημονίου Συνεργασίας με την κυβέρνηση Σάρατζ δεν πρέπει να μας εφησυχάσει αλλά να δραστηριοποιήσει την ελληνική διπλωματία ακόμη περισσότερο και προς ουσιαστικότερες κινήσεις.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι η χώρα μας παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με σεβασμό προς τις διεθνής συνθήκες γι’ αυτό και θα έπρεπε να συμμετέχει στη Σύνοδο του Βερολίνου, τοποθέτηση η οποία εκφράστηκε ανοιχτά από τους Γερμανούς ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, μέσω της Συμπροέδρου Ανναλένα Μπέρμποκ.
Η ασαφής και χωρίς δέσμευση δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ για συμμετοχή και άλλων χωρών στις επόμενες ενέργειες που αποφασίστηκαν στη συνδιάσκεψη, ερμηνεύτηκε από κύκλους στην χώρα μας ως ένα θετικό βήμα, υπό το πρίσμα της δυνητικής συμμετοχής. Στην εξωτερική πολιτική τέτοιες δηλώσεις είναι συνήθης πρακτική και πολλές φορές έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, οπότε δεν είναι ασφαλείς για εξαγωγή συμπερασμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην της δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και να προχωρήσει αμέσως σε αποφασιστικές κινήσεις παγίωσης, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ερχόμενη σε επαφές ουσίας με γείτονες χώρες που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, προχωρώντας στην οριοθέτηση και κατοχύρωση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Καλούμε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση αναλογιζόμενος την πολιτική συγκυρία και τις εξελίξεις.
Επίσης, θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά, στο λιβυκό ζήτημα σε διπλωματικό επίπεδο, προωθώντας τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και έχοντας ως στόχευση την απομόνωση των επεμβάσεων αποσταθεροποίησης, και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Επειδή το βαρύ αυτό έργο είναι εθνικής σημασίας οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επαναφέρουμε την πρόταση μας για δημιουργία Μόνιμου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στα πρότυπα άλλων χωρών, που θα χαράσσει μακροπρόθεσμη εθνική εξωτερική πολιτική μακριά από μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.