Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την ρηματική διακοίνωση ΑΟΖ της Τουρκίας στον ΟΗΕ
Στο πλαίσιο της διαχρονικά επιθετικής και διεκδικητικής της πολιτικής προς της Ελλάδα, η Τουρκία κλιμάκωσε τις ενέργειες της με την επιστολή της 13ης Νοεμβρίου προς τα Ηνωμένα Έθνη, όπου καταργεί την, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Λιβύης και Αιγύπτου, θεωρώντας μάλιστα δικές της θαλάσσιες περιοχές και νότια της Κρήτης!
Είναι γνωστό από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι η Τουρκία δεν έχει υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, και μεθοδεύει, ακόμη και δια της βίας, να υποχρεώσει Ελλάδα και Κύπρο να μοιραστούν μαζί της τα όποια δικά τους κοιτάσματα.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας εις βάρος Κύπρου και Ελλάδας δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην πρώτη ή με την πιθανή ανακάλυψη τους στην δεύτερη. Οι ηγεσίες της γείτονος θέτουν συστηματικά ζητήματα εις βάρος της κυριαρχίας της χώρας μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, καθορίζοντας επιθετικά την ατζέντα, με τη διπλωματία μας να ακολουθεί αμυνομένη. Θυμίζουμε το «casus belli», τα Ίμια και τις «γκρίζες ζώνες» από την δεκαετία του ’90. Επίσης, θυμίζουμε την εισβολή στην Κύπρο το 1974 κάνοντας κατάχρηση του ρόλου της «Εγγυήτριας δύναμης».
Πρόκειται για την υλοποίηση μακρόχρονης και συντεταγμένης επεκτατικής πολιτικής εθνικιστικών και μιλιταριστικών κύκλων της Τουρκίας, υποκινούμενες από όνειρα «μεγαλείων» του παρελθόντος (τα κατά Ερντογάν «σύνορα της καρδιάς μας» και «γαλάζια πατρίδα»).
Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να γίνει άμεση σύγκλιση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλου του δημοκρατικού χώρου, όπου θα ληφθούν ρητές αποφάσεις υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, καθώς και καθορισμός άμεσων ενεργειών, ανάληψης πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο και συλλογικής χάραξης εθνικής πολιτικής, αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικές αντιλήψεις. Η κινητοποίηση των κομμάτων του δημοκρατικού χώρου είναι επιβεβλημένη όχι μόνο εντός χώρας, αλλά και εκτός συνόρων.
Η Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα δήλωσε:
«Θεωρούμε ύψιστο αγαθό την ειρήνη και τα αγαθά που αυτή συνεπάγεται, αλλά δυστυχώς η τουρκική ηγεσία κινείται αντίθετα και προς τα δύο. Καταστρατηγώντας για άλλη μια φορά το διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να επιβάλλει τις διεκδικήσεις της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως, εάν δημιουργούνται σκέψεις στην κυβέρνηση για παραχωρήσεις σε εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου ως εργαλείο πίεσης, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Εκτιμούμε ότι ειδικά σε αυτή την περίπτωση, η ηγεσία της γείτονος και οι κύκλοι που την περιβάλλουν δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική μηχανή της χώρας τους, όπως συνηθίζουν και το έχουν πράξει ήδη.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει κάνει μεγάλες οικονομικές θυσίες στο όνομα της διασφάλισης της ειρήνης με την Τουρκία, μέσω βαρύτατου κόστους εξοπλισμών.
Η ελληνική διπλωματία οφείλει να κινηθεί άμεσα και ουσιαστικά βάσει διεθνούς δικαίου, με στόχο την αναίρεση της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης, πριν παραχθούν τετελεσμένα».