Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την επίσκεψη Μητσοτάκη από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας, δυστυχώς δεν επέφεραν οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα επί της ουσίας.
Συγκεκριμένα, από πλευράς Τραμπ δεν υπήρξε ουδεμία τοποθέτηση στην παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ούτε όμως και αναφορά στην αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη. Αναπάντητη δε έμεινε από τον Αμερικανό Πρόεδρο η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Γίνεται σαφές επίσης ότι ο πραγματικός λόγος που δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, ως είθισται, είναι η θέση του Ν. Τραμπ να μην διαταραχθεί η σχέση του με τον Ερντογάν, αφού είναι προφανές πως η μη ύπαρξη κοινών δηλώσεων, αποτελούν ξεκάθαρη στάση από την πλευρά των ΗΠΑ.
Αντίθετα, ακούσαμε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μιλά για τη σπουδαιότητα της γεωγραφικής τοποθεσίας της χώρας μας (!) και να μας «επαινεί» για την οικονομική πορεία μας.
Σημειώνουμε δε ότι, ενώ μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση χώρας της ΕΕ δεν έχει πάρει θέση, ο Κ. Μητσοτάκης επικρότησε την εκτέλεση Σουλεϊμανί, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ. Η αναβάθμιση των F-16, η αγορά των F-35 σε βάθος χρόνου ενός έτους, τώρα που μένουν στα αζήτητα της Τουρκίας, αλλά και η παραδοσιακή πολιτική τακτική παράκλησης για ανάπτυξη αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, τέθηκαν από την πλευρά της Ελλάδας χωρίς αντίστοιχες δεσμεύσεις από την πλευρά της Αμερικής για στήριξή μας.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι πρόκειται για μία ατυχή επίσκεψη σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή-με όσα έχουν συμβεί με τη γείτονα. Στόχος της επίσκεψης θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και η ανάπτυξη καλών σχέσεων, όχι η χειραγώγηση και η εξάρτηση που είναι επικίνδυνες για την ειρήνη στην περιοχή μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναγνώσει σωστά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και να αναλάβει πρωτοβουλίες ουσίας σε διπλωματικό επίπεδο αντί να αυτοϋποβιβάζεται σε ρόλο ακόλουθου.
Σε αναμονή της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα της συνάντησης, υπενθυμίζουμε τη θέση μας για τη δημιουργία Μόνιμου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στα πρότυπα άλλων χωρών, το οποίο θα αποφασίζει σε πάγια βάση τις κατευθύνσεις και τις ενέργειες της Ελλάδας, μακριά από μικροπολιτικές και συγκυριακές σκοπιμότητες.