Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να προκαλεί την ελληνική νεολαία και τους φοιτητές
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική πράξη του λαού μας, που ουσιαστικά σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για τη Χούντα των συνταγματαρχών, που από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε στην παγκόσμια ιστορία, η νεολαία, με την ιδιαίτερη ευαισθησία, την αδιαπραγμάτευτη αντίληψη του δικαίου και της ελευθερίας και τον πηγαίο αυθορμητισμό που τη διακρίνει, σε εκείνη την κορυφαία ιστορική στιγμή, αντιστάθηκε εν ονόματι ολόκληρου του ελληνικού λαού κι έσωσε τη χαμένη τιμή μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που είχε αδρανοποιηθεί, στο πλαίσιο μιας αντισυνταγματικής «κανονικότητας», καθώς ένιωθε πως ο αυταρχισμός και η βία της δεν την άγγιζε αν «δεν ήταν ή δεν σχετίζονταν με αναρχικούς ή κομμουνιστές», αν «ήταν νομιμόφρονες», αν «κοίταζαν τη δουλειά τους».
Η 46η επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τους φοιτητές σε όλη τη χώρα στο δρόμο, και τα Πανεπιστήμια σε κατάληψη, ενάντια στον αυταρχισμό και τη βία των δυνάμεων καταστολής του αστυνομικού κράτους, που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την κυβέρνηση να αντιληφθεί πως το επικίνδυνο για τη δημοκρατία δόγμα της επιβολής «του νόμου και της τάξης» με τη χρήση της «νόμιμης βίας» που επέλεξε, και «του ξύλου ως στοιχείου αναγκαστικότητας», κατά τα λεγόμενα κορυφαίου υπουργού της, θα οδηγήσει σε όξυνση του όποιου προβλήματος διατείνεται πως επιδιώκει να αντιμετωπίσει.
Η βία γεννά βία και μάλιστα η κυβέρνηση μοιάζει να την προκαλεί συνειδητά ενόψει μιας επετείου που είναι συνυφασμένη με την ευαισθησία της ελληνικής νεολαίας και των φοιτητών, με τους οποίους φαίνεται η κυβέρνηση να έχει ανοίξει πόλεμο.
Πολύ φοβόμαστε πως οποιαδήποτε αναταραχή της τάξης σε αυτή την επέτειο έχει ήδη πυροδοτηθεί από την κυβέρνηση και την πολιτική καταστολής που επέλεξε παραμονή της επετείου.
Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αντισταθεί στην εξοικείωση με την «κανονικότητα» της βίας, να αντιληφθεί πως το ζήτημα της αυταρχικοποίησης της εξουσίας την αφορά και την αγγίζει άμεσα.
Οι δυνάμεις καταστολής, που σήμερα υποτίθεται πως επιτίθενται κατά «αντιεξουσιαστών» και «μπαχαλάκηδων», αύριο θα δέρνουν τα ίδια τους τα παιδιά γιατί απέχουν απ’ τα μαθήματά τους, τους εργαζόμενους σε μια επιχείρηση γιατί περιφρουρούν την απεργία τους, τους συμμετέχοντες σε μια πορεία γιατί παρέκκλιναν από την προβλεπόμενη λωρίδα κυκλοφορίας, θα εισβάλλουν σε μαγαζιά και θα εξευτελίζουν τους θαμώνες τους (όπως πρόσφατα)… Θα είναι τα ΜΑΤ που θα ξεσπιτώνουν βίαια τον κόσμο από τα σπίτια του, αφού οι τράπεζες θα τα έχουν βγάλει στο σφυρί.
Έχουμε δει τέτοιες εικόνες σε χώρες όπου κυβερνούν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.
Το Πολυτεχνείο και οι Ήρωες του μας θυμίζουν ότι χρειάζονται εγρήγορση κι αποφασιστικότητα για να μην τις δούμε κι εδώ.