COP26 Γλασκόβη – Πολύ κακό για το (σχεδόν) τίποτα;
Ολοκληρώθηκαν, με καθυστέρηση μιας μέρας, οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή – COP26 – στη Γλασκόβη της Σκωτίας. Δύο εβδομάδες μεγαλόσχημων διακηρύξεων και επίπονων διαπραγματεύσεων έφθασαν στο τέλος τους. Σώθηκε ο κόσμος από την κλιματική κρίση ή απέτυχε η διάσκεψη και μας αναμένει η άβυσσος;
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ γνωρίζαμε εξ αρχής ότι οι διακηρύξεις της Βρετανικής Προεδρίας της COP26 ήταν πολιτικό θέατρο για προσέλκυση ενδιαφέροντος. Το ίδιο και οι δηλώσεις των περισσότερων ηγετών των χωρών που προσήλθαν τις πρώτες μέρες για να δείξουν ότι πρωταγωνιστούν επί της διεθνούς σκηνής.
Κάποιες πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν, για παύση της καταστροφής του δασικού πλούτου του πλανήτη, για σημαντική μείωση των εκπομπών μεθανίου, για τερματισμό της καύσης άνθρακα και για χρηματοδότηση, κυρίως, έργων φιλικών προς το κλίμα και το περιβάλλον θα φανεί στην πράξη αν θα εφαρμοστούν. Σημειώνουμε δε ότι η μείωση των ρύπων μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030 είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τη στρατηγική της ελληνικής Κυβέρνησης για το φυσικό αέριο.
Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες αν κρίνει κανείς από τη στάση χωρών όπως η Βραζιλία για τον Αμαζόνιο και η Πολωνία για την καύση άνθρακα, υπό τις τωρινές κυβερνήσεις τους. Θα υπάρξει ελπίδα εάν δοθούν οι πόροι που υποσχέθηκαν οι πιο αναπτυγμένες χώρες, κι εφόσον προχωρήσουν συνεργασίες όπως αυτή που ανακοινώθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Βρετανική Προεδρία ήταν άχρωμη στις δηλώσεις της στο τέλος της διάσκεψης, μιλώντας για κάποια θετικά βήματα σ’ έναν αγώνα δρόμου που συνεχίζεται και είναι μάλλον μαραθώνιος παρά σπριντ.
«Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με τα μεγαλεπήβολα οράματα της Βρετανικής Προεδρίας και των ηγετών διαφόρων χωρών που ήρθαν για την COP26 στη Γλασκόβη, η διάσκεψη ήταν απογοητευτική. Ο κόσμος δεν σώθηκε δια μιας από την κλιματική κρίση ούτε σημειώθηκε δραματική στροφή προς το καλύτερο», δήλωσε ο Γιώργος Κωστάκος, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Ο.Π. και ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
«Υπήρξαν όμως θετικές ανακοινώσεις καλών προθέσεων για τα δάση, το μεθάνιο, τον άνθρακα, τις επενδύσεις, που πρέπει να πιέσουμε να υλοποιηθούν στην πράξη, και να παρακολουθούμε την εφαρμογή τους από κοντά καταγγέλλοντας κάθε καταστρατήγηση. Η ολοκλήρωση του πακέτο μέτρων για την διευκόλυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού τα επόμενα χρόνια ήταν ένα καθοριστικό βήμα της COP26.
Είναι σημαντική η έμφαση που δόθηκε στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στη διάθεση μεγαλύτερων πόρων προς τον σκοπό αυτό, κάτι που πρέπει να γίνει και στη χώρα μας που πλήττεται όλο και περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να θωρακίσει το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της. Η συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης αρκετά κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και η δίκαιη μετάβαση στη μετά άνθρακα εποχή παραμένει το ζητούμενο. Για τον σκοπό αυτό έχουν να γίνουν πολλά ακόμα, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο».