Ανάπτυξη αιολικού σταθμού στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα;
Πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) αίτημα για χωροθέτηση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαίου όρους και της Ανδρίτσαινας. Στον σχεδιασμό του αιολικού σταθμού περιλαμβάνεται η τοποθέτηση 72 ανεμογεννητριών, η κατανομή των οποίων εντοπίζεται στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Ανδρίτσαινας, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας και Ζαχάρως.
Το Λυκαίο όρος παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον μιας και έχουν ανασκαφεί και βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα / μνημεία όπως: το Ιερό του Δία, το στάδιο και ο ιππόδρομος όπου διεξάγονταν κατά την αρχαιότητα τα Λύκαια, όπως και το ιερό του Πανός. Επιπροσθέτως, στην περιοχή βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Και διερωτόμαστε, με ποια λογική αποφασίστηκε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, η χωροθέτηση ενός αιολικού σταθμού σε ένα τέτοιο σημείο, που αν μη τι άλλο θα οδηγήσει σε οπτική αλλοίωση του περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου; Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα συνδεδεμένη με τον φυσιολατρικό και αρχαιολογικό τουρισμό. Οι αναγκαίες αποψιλώσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να στηθούν οι γιγάντιες, βιομηχανικές ανεμογεννήτριες θα οδηγήσουν σε ριζική αλλαγή του τοπίου.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε έντονα την εναντίωσή μας στην αδειοδότηση του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, καθώς και την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις του στο φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ανάπτυξης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού όμως προχωρήσει η ολοκλήρωση των μελετών των χωροταξικών σχεδίων. Δεν είναι δυνατόν να στήνονται αυθαίρετα ανεμογεννήτριες χωρίς να έχει πρώτα ολοκληρωθεί ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.
Εκ ων υστέρων η χωροταξία αυτών των ΑΠΕ θα είναι προσχηματική και προσαρμοσμένη στην αυθαίρετη ανάπτυξη που θα έχει προκύψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε μια επανάληψη της αυθαίρετης δόμησης όπως τη ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι τεράστιες και είναι απίθανο να διορθωθούν με μια εκ των υστέρων χωροθέτηση.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε το αυτονόητο, να θεσμοθετηθεί ζώνη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων.
Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να προστατεύσει τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική μας κληρονομιά θεσπίζοντας με νόμο ζώνες προστασίας περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων, τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων από τους αιολικούς σταθμούς.
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.tharrosnews.gr/2021/01/egkatastasi-sygkrotimatos-mamouth-me-pano-apo-72-anemogennitries-me-thea-to-nao-tou-epikouriou-apollona/