Να σταματήσουν οι παράνομες εργασίες στον χείμαρρο Ερασίνο της Βραυρώνας
Ένας ακόμη από τους χειμάρρους της Αττικής, ο Ερασίνος, και ο υγρότοπος στον οποίο καταλήγουν τα νερά του, ο θαυμαστός από την αρχαιότητα υγρότοπος της Βραυρώνας, κινδυνεύουν από άστοχα και παράνομα «αντιπλημμυρικά» έργα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουν στο κάλεσμα περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αττικής, συνυπογράφουν την έκκληση τους και ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι καταστροφικές και επικίνδυνες εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Να μην προχωρήσουν άλλο η αποψίλωση και εκσκαφή των υγροτοπικών εκτάσεων στην περιοχή και να προστατευθεί η παρακείμενη περιοχή Natura 2000 (GR GR3000004-Βραυρώνα Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη).
Το έργο που προκήρυξε και ανέθεσε το Υπουργείο στα τέλη του 2020 είναι και άστοχο αλλά και καταπατά βασικούς νόμους προστασίας:
- Υλοποιείται σε μια περιοχή όπου δεν έχουν καταγραφεί ιστορικές πλημμύρες βάσει των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, παρά μόνο τοπικά και μάλιστα σε σημεία όπου έχουν κατασκευαστεί επίσης ακατάλληλα τεχνικά έργα διέλευσης.
- Προχωράει χωρίς να υπάρχει νόμιμη οριοθέτηση του ρέματος Ερασίνου με Προεδρικό Διάταγμα όπως ορίζει ο ν.4258/2014 και παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ(Α5/2020).
- Αγνοεί το ν. 4559/18 για τους 15 μικρούς υγρότοπους της Αττικής που είχαν χαρακτηριστεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας «πρώτης προτεραιότητας»: με το Νόμο αυτό, που σημειωτέον οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εισηγήθηκαν στη Βουλή, απαγορεύθηκε «η δόμηση, η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε είδους δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική τους κατάσταση, καθώς και η έκδοση αδειών δόμησης», μέχρι την οριοθέτησή τους και τη λήψη ειδικότερων μέτρων για την προστασία τους.
Πολύτιμη πηγή ζωής, ο χείμαρρος Ερασίνος τροφοδοτεί τον υγρότοπο της Βραυρώνας, ποτίζει καλαμώνες, υγρά λιβάδια και αρμυρικώνες αλλά και αμπέλια, φιστικιές και κηπευτικά που καλλιεργούνται στις παρακείμενες εκτάσεις. Δημιουργεί έτσι ένα ποικίλο και μοναδικό οικοσύστημα που φιλοξενεί πάνω από 170 είδη πουλιών ερπετά, αμφίβια και μικρά θηλαστικά. Μία από τις μικρές αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητες «νησίδες» βιοποικιλότητας στην πιο πολυπληθή περιοχή της χώρας κινδυνεύει.
Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Η Παναττική Γραμματεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://attikoparko.blogspot.com/