Δέκα χρόνια από το καταστροφικό ατύχημα στη Φουκουσίμα-Η πυρηνική απειλή παραμένει
Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το μεγάλο σεισμό 9,0 R στην Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011. Από αυτόν και το τσουνάμι που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους 16 χιλιάδες άνθρωποι και δεκαπλάσιοι έχασαν τα σπίτια τους. Αλλά ακριβώς σαν σήμερα, συνέβη και η έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, που πυροδοτήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι. Ακολούθησε τις επόμενες μέρες η καταστροφή και των άλλων δύο πυρηνικών αντιδραστήρων του ίδιου εργοστασίου.
Το ατύχημα, από άποψη περιβαλλοντικής μόλυνσης, θεωρείται χειρότερο και από αυτό του Τσερνόμπιλ. Η διασπορά ραδιενεργών υλικών ήταν τέτοιας έκτασης που διπλασίασε την υπάρχουσα ραδιενέργεια του πλανήτη γη, που τον προηγούμενο αιώνα επίσης διπλασιάστηκε εξαιτίας των ανεξέλεγκτων πυρηνικών δοκιμών των υπερδυνάμεων.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση των Ιαπωνικών Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας, μετά από 10 χρόνια εντατικών προσπαθειών για την απομόνωση της καρδιάς των πυρηνικών αντιδραστήρων, αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ακόμη 40 χρόνια προσπαθειών! Ήδη έχουν γεμίσει όλες οι εφεδρικές δεξαμενές αποβλήτων της περιοχής με χιλιάδες κυβικά μέτρα ραδιενεργού νερού από τις επιχειρήσεις “καθαρισμού” των αντιδραστήρων.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι, ελλείψει χώρου, το νερό αυτό θα διοχετευθεί σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό, δίνοντας τη χαριστική βολή στην ήδη παραπαίουσα -εξαιτίας του ατυχήματος- ιαπωνική αλιεία. Το τελικό κόστος αποκατάστασης θα ξεπεράσει τα 300 δις δολάρια και έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά και συνολικά την Ιαπωνική Οικονομία. Το ατύχημα της Φουκουσίμα οδήγησε αρκετές χώρες του κόσμου (μεταξύ αυτών και τη Γερμανία) να ακυρώσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα.
Άλλες πάλι συνεχίζουν, όπως η Γαλλία αλλά και η γειτονική μας Τουρκία, που μετά από 10 χρόνια κατασκευών εγκαινίασε προχθές υπό την παρουσία Ρώσων αξιωματούχων την κατασκευή του 3ου αντιδραστήρα (εκ των συνολικών 4) στο Ακουγιου της Μερσίνας απέναντι από τα βόρεια παράλια της Κύπρου.
Πόσα στοιχεία ακόμη να παραθέσει κανείς για να πεισθούν οι κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την οικονομία; Ως πότε οι επιφανείς οικονομολόγοι θα πιστώνουν στις πυρηνικές εταιρείες τα κέρδη και στους λαούς τις ζημίες από τη λειτουργία και τα ατυχήματα των πυρηνικών εργοστασίων;
Την ώρα μάλιστα που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν ωριμάσει τεχνολογικά και είναι φθηνότερες από τις συμβατικές και τις πυρηνικές σε μια συνολική και αειφόρα θεώρηση του κύκλου λειτουργίας τους και ένταξης στην κυκλική οικονομία!
Η πυρηνική ενέργεια είναι καταστροφική, η λειτουργία της διέπεται από ανεύθυνες και υστερόβουλες εκτιμήσεις κόστους και συνολικά από στοιχεία διαφθοράς και αδιαφάνειας. Η αποφασιστική στροφή στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αποτελεί τη δικαιότερη, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Εφοδιασμού Ενέργειας για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η Γραμματεία της ΠΟ Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πράσινων
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.theguardian.com/world/2020/oct/16/japan-to-release-1m-tonnes-of-contaminated-fukushima-water-into-the-sea