Οι Οικολόγοι Πράσινοι Αττικής χαιρετίζουν την αποτροπή λειτουργίας ιχθυοτροφείου στο Πόρτο-Γερμενό
Η Κοινωνία των Πολιτών και η Αυτοδιοίκηση κέρδισαν την μάχη
Η Παναττική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων χαιρετίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που βάζει τέλος στην απόπειρα ίδρυσης μονάδας υδατοκαλλιέργειας στον κλειστό κόλπο του Πόρτο-Γερμενού (Αιγόσθενα).
Μετά τις ενστάσεις σχετικά με τις συνέπειες στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον των Αιγοσθένων, τις αντιδράσεις των κατοίκων, του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας και της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και μετά την εκπνοή της προθεσμίας (11-4-2018) ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων από τον μισθωτή, λύθηκε αυτοδίκαια η σύμβαση μίσθωσης. Έτσι, ένα ξεχωριστό σημείο φυσικού κάλλους του Κορινθιακού Κόλπου απαλλάσσεται από μία επιπλέον εστία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν στηρίξει από την αρχή την προσπάθεια αποτροπής ίδρυσης μονάδας υδατοκαλλιέργειας με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον Βουλευτή Γιώργο Δημαρά (10-11-2015), αλλά και με διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στα Βίλια με πρωτοβουλία της Παναττικής Γραμματείας, όπου έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων Ι. Γκανούλη με περιοδεία στην περιοχή.
Ο χαρακτηρισμός του συνόλου του Κορινθιακού Κόλπου ως προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, η μεγαλύτερη πλέον θαλάσσια περιοχή Natura της Ε.Ε., δημιουργεί τις προϋποθέσεις προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου που βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως έδειξε και η κρίση μεδουσών τα τελευταία χρόνια.
Η ανάγκη προστασίας των ορεινών όγκων Δυτικής Αττικής, και των μοναδικών υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως ο υγρότοπος της Ψάθας και ο Κορινθιακός, έχουν γίνει πλέον αντιληπτές από τον επιστημονικό κόσμο και την πολιτεία. Οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται επίσης, ότι η προστασία των φυσικών πόρων σύμφωνα με τους κανόνες της αειφορίας και η σωστή ανάδειξή τους είναι προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του Ελληνικού θαλάσσιου χώρου με τον χαρακτηρισμό ζωνών, όπου οι ιχθυοκαλλιέργειες θα είχαν αποδεκτές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βάση επιστημονικά κριτήρια, θα οδηγούσε σε αποφυγή μελλοντικής αντιπαράθεσης της πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες.
Η ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Εδώ η εκδήλωση της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και εδώ η επίκαιρη ερώτηση του Γ. Δημαρά